Meklējot darbu ārzemēs: ieteikumi, knifiņi, noderīgi kontakti

Meklējot darbu ārzemēs: ieteikumi, knifiņi, noderīgi kontakti

26. Feb 2016, 07:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cilvēkiem, kuri meklē darbu ārzemēs, jāpievērš uzmanība vairākiem faktoriem, lai vēlamais darbs atbilstu reālam darba piedāvājumam. NVA konsultante EURES jautājumos Inga Gerasimova skaidro, kam pievērst uzmanību, meklējot darbu ārzemēs.

Darba sludinājumi

Vienmēr uzmanīgi jālasa darba sludinājums un jāpārliecinās, ka minētie nosacījumi atbilst valsts minimālajām prasībām. Ja sludinājums liekas nesaprotams vai pārāk pievilcīgs, tas jāpārbauda ar divkāršu rūpību. Darba meklētāji var sazināties ar EURES konsultantiem Latvijā, izmantojot kontaktforumu, sūtot ziņu uz e-pastu eures@nva.gov.lv vai klātienē NVA Rīgas, Daugavpils, Liepājas, Rēzeknes vai Cēsu filiālē. EURES konsultantu kontaktinformācija atrodama šeit->>>

Visbiežāk cilvēki meklē darba piedāvājumus paši un viens no veidiem, kā to dara – ierakstot google meklētājā – darbs ārzemēs. Šie piedāvājumi jāizskata īpaši rūpīgi, jo negodīgi darba devēji vai viltvārži, kuri vēlas izmantot klientus cilvēktirdzniecībai, nepatieso darba piedāvājumu izveido tieši tā, lai tas uz šādiem atslēgas vārdiem parādītos meklētājā. Ne vienmēr var uzticēties arī paviršiem paziņām, kas sola vieglu darbu bez valodu un citām zināšanām, turklāt uzreiz un tagad.

Darbā iekārtošanas firmas

Ja tiek izmantoti darbiekārtošanas pakalpojumi, ko sniedz komersanti, jāpārliecinās, ka attiecīgajai firmai ir licence darbiekārtošanas pakalpojumu sniegšanai, jānoskaidro visu saistošo informāciju par darbu, dzīvesvietu, transportu, kādas ir klienta un šīs firmas tiesības un pienākumi; tam jābūt atrunātam rakstiski. Jāpārliecinās un jāsaprot, kas ir konkrētais ārvalsts darba devējs un kādā statusā persona būs nodarbināta. No tā var būt atkarīgi nodarbinātības nosacījumi. 

NVA mājas lapā ir publicēts Latvijā reģistrēto un licencēto  darbiekārtošanas pakalpojumu sniedzēju saraksts, kā arī praktiskie padomi un ieteikumi tiem darba meklētājiem, kuri vēlas strādāt ārzemēs.

NVA iesaka, pirms sadarboties ar darbiekārtošanas komersantu, noslēgt abpusējo sadarbības līgumu par pakalpojuma saņemšanu. Līgums ir rūpīgi jāizlasa, visi nosacījumi jānoskaidro pirms parakstīšanas.

Plaša informācija par konkrēto darbu, darba devēju un valsti

Uzzinot par sev interesējošo darbu, jānoskaidro arī informācija par darba tiesībām, pienākumiem, darba stundu skaitu un algu; jānoskaidro, vai ir garantēta dzīves vieta ārvalstīs; jānoskaidro, kādas valodu zināšanas ir nepieciešamas konkrētajam darbam. NVA speciālisti iesaka sazināties arī ar pašu darba devēju un noskaidrot, vai viņš ir informēts par šādu darbinieku. Pirms cilvēks maksā komersantam, jāpārliecinās, ka par to varēs saņemt maksājumu apliecinošu dokumentu. Mūsdienās bieži vien maksājums tiek veikts caur internetbanku, kas arī var kalpot kā pierādījums.  

Darba meklētājam ir jābūt pilnīgai skaidrībai par to, kas ar viņu notiks, ierodoties citā valstī, kur viņi dzīvos, kādas būs izmaksas, kādu darbu, kur un cik ilgi strādās, kāda būs alga, sociālās garantijas, jānoskaidro citi nosacījumi, kas saistīti ar uzturēšanos un darbu ārvalstī.

Pirms pieņemt lēmumu par došanos uz kādu citu valsti, ir rūpīgi jāapsver un jāapdomā vairāki jautājumi, jānovērtē riski un jāapzinās, ar kādām procedūrām, formalitātēm būs jāsaskaras, kā rīkoties un kur vērsties ārkārtas situācijā u.tml. Pamatinformāciju par katru no Eiropas valstīm darba meklētāji var lasīt NVA mājas lapas EURES sadaļā DARBA MEKLĒTĀJIEM.

Svarīga informācija darba meklētājiem, kas vēlas strādāt vai strādā ārvalsīs, publicēta arī LR Ārlietu ministrijas mājaslapā->>

Pirms aizbraukšanas

Pirms doties uz ārzemēm, cilvēkam nepieciešams nodrošināties ar iztikas minimumu vismaz pirmajām darba nedēļām, turklāt labi, ja vismaz daļa naudas ir uz starptautiskas norēķinu kartes, nevis tikai skaidrā naudā. Jārēķinās, ka dzīvošanas izmaksas var būt dārgākas nekā domāts un jāierēķina arī nauda biļetei atpakaļceļam, ja situācija izrādās citādāka nekā plānots. Kādam no radiniekiem vai draugiem ir jāzina precīza cilvēka atrašanās vieta ārzemēs. Cilvēkam jānodrošinās arī ar vairākām pases kopijām, kuras ieteicams turēt dažādās vietās. Der atzīmēt Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts tālruņa numuru ārkārtas situācijām: +371 26337711, un e-pastu: palidziba@mfa.gov.lvTiem, kuru telefonos var lejuplādēt aplikācijas, ielādēt bezmaksas aplikāciju “Ceļo droši”. Tā palīdzēs veiksmīgi sagatavoties braucieniem, brīdinās par iespējamiem riskiem, kā arī norādīs, kur meklēt palīdzību ārkārtas situācijās. 

 20160211123104-46089.jpg