Medicīniskā apaugļošana Latvijā visvairāk nepieciešama sievietēm līdz 40

Medicīniskā apaugļošana Latvijā visvairāk nepieciešama sievietēm līdz 40

13. Feb 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kļūšanu par  māmiņu vai tēti mūsdienās var nokavēt, ja svarīgāk vispirms sasniegt karjeras virsotnes vai iekārtot dzīvesvietu. Neauglības ārstēšanas speciālisti mudina izglītot jaunas sievietes un vīriešus, ka mazuļa plānošanu nevajag atlikt.

Visā pasaulē šobrīd valda mīts par to, ka medicīniskā apaugļošana lielākoties nepieciešama sievietēm pēc 40 gadu vecuma. Reālie dati par pacientu auglību pierāda ko citu. Klīnika EGV vadītāja, ginekoloģe reproduktoloģe dr. Zane Vītiņa:  “Pērn medicīniskās apaugļošanas procedūras lielākoties tika veiktas sievietēm vecumā līdz 40 gadiem. Tādēļ vēlamies jaunas sievietes un vīriešus mudināt neatlikt mazuļa plānošanu, jo savu auglību var nokavēt!”

Reti kurai sievietei izdodas ar savām, nevis donora olšūnām ieņemt grūtniecību pēc 42 gadu sasniegšanas.  Dr. Zane Vītiņa uzskata, ka jau skolā veselības mācību stundās būtu būtiski pusaudžus izglītot ne tikai par kontracepciju, bet arī pareizu koncepciju – to, ka mazuļa plānošanu nav pareizi atlikt uz briedumu pēc 40 gadu sasniegšanas. Ja kāda iemesla dēļ ir vēlme vai nepieciešamība plānot grūtniecību pēc 35 gadu vecuma sasniegšanas, mūsdienu tehnoloģijas ļauj iegūt uz saglabāt olšūnas, lai izmantotu tās laikā, kad to kvalitāte vai daudzums ir nepietiekama.

35 gadu vecumā olšūnas ar hromosomālām izmaiņām ir 30%. 40 gadu vecumā tikai 15% olšūnu, ko ražo sievietes organisms, ir bez šādām izmainām. Tāpēc var likties, ka neauglīgu pāru mūsdienās ir vairāk, bet tas ir gluži dabiski – jo vecāks pāris, jo mazāka auglība. Reproduktīvā funkcija beidzas apmēram, piecus līdz sešus gadus pirms sievietei izzūd menstruācijas. Ja pāris ieplānotu grūtniecību ātrāk, pastāv lielāka iespēja, ka tā iestātos ierastajā ceļā. Diemžēl prakse liecina to, ka aptuveni puse no reproduktologu pacientiem gaida līdz 40 gadu vecumam un tikai tad dodas pie ārsta, lai ārstētu neauglību.

Abu partneru vecumam ir liela nozīme, lai gaidāmais mazulis būtu vesels. Pieaugošs tēva vecums ir saistīts ar pagarinātu grūtniecības iestāšanās laiku, paaugstinātu spontānu abortu risku, samazinātu medicīniskās apalgošanās efektivitāti, kā arī ar atsevišķu slimību risku jaundzimušajam.

Visaugstākie rādītāji grūtniecības iestāšanās biežumam pēc jaunākajām medicīniskās apaugļošanās metodēm ir sievietēm vecuma posmā līdz 35 gadiem.

81% no visām pacientēm, kurām 2022. gadā Klīnikā EGV tika veikta medicīniskā apaugļošana, bija sievietes līdz 40 gadu vecumam. Nacionālā veselības dienesta pacientu aptaujas dati par 2021. un 2022. gadu liecina, ka Klīnika EGV ir pirmā izvēle valsts pacientiem, kuri Latvijā izmanto medicīnisko apaugļošanu.

EGV