Matcha pulveris: no Japānas līdz tavai krūzei

Matcha pulveris: no Japānas līdz tavai krūzei

17. Oct 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Matcha tēja ir tradicionāls Japānas dzēriens, kas pēdējos gados kļuvis populārs arī citās pasaules vietās, īpaši veselīga dzīvesveida piekritēju vidū. Tā nav vienkārša zaļā tēja, matcha tēja tiek gatavota no īpaši audzētām tējas lapām, kas pirms novākšanas tiek turētas ēnā, lai saglabātu pēc iespējas vairāk hlorofila un citas uzturvielas. Šāda apstrāde nodrošina spilgti zaļu krāsu, bagātīgu garšu un augstu antioksidantu koncentrāciju.

Kas ir matcha un kā tā atšķiras no citām tējām

Termins “matcha” tulkojumā nozīmē “malta tēja”. Šī tēja tiek iegūta no tā paša auga, no kura nāk melnā un zaļā tēja, taču audzēšanas un apstrādes process ir atšķirīgs. Pēdējās nedēļas pirms novākšanas tējas krūmi tiek pārsegti ar audumu, samazinot saules gaismu. Tas veicina dažādu vielu, piemēram, hlorofila un L-teanīna veidošanos, kuri veido matcha tējas intensīvo krāsu un līdzsvarotu garšu.

Pēc ražas novākšanas lapas tiek tvaicētas, žāvētas un ar akmens dzirnavām samaltas ļoti smalkā pulverī. Atšķirībā no citām tējām, matcha netiek dzerta kā uzlējums, tādēļ tajā ir vairāk vērtīgo vielu.

Pētījumi rāda, ka viena matcha krūze satur vairāk antioksidantu nekā vairākas krūzītes parastās zaļās tējas. Šie antioksidanti palīdz aizsargāt šūnas no stresa un veicina vispārējo organisma aizsardzību. Vielas, kuras ir matcha pulverī, uzlabo koncentrēšanās spējas un palīdz uzturēt modrību. Matcha satur arī nelielu daudzumu kofeīna, kas nodrošina vienmērīgu enerģijas pieplūdumu.

Lai pilnībā izjustu matcha tējas garšu un aromātu, būtiski ir izmantot tīru un kvalitatīvu ūdeni. Krāna ūdens bieži satur hloru vai pārmērīgu minerālvielu daudzumu, kas var mainīt tējas garšas un padarīt to rūgtāku. Tāpēc matcha pagatavošanai ieteicams lietot filtrētu ūdeni. Ūdens filtri samazina nogulsnes, hlora saturu un attīra no citām vielām, kuras var ietekmēt dzēriena garšu.

Matcha tēja pagatavošanā soli pa solim

Tradicionāli matcha tiek gatavota Japānas tējas ceremonijā, taču arī mājas apstākļos to iespējams pagatavot. Tālāk aprakstīsim galvenos soļus, kā to izdarīt:

  1. Izsijā matcha pulveri tādā daudzumā, kā norādīts uz iepakojuma, lai novērstu kunkuļu veidošanos un iegūtu vienmērīgu tekstūru.
  2. Pievieno apmēram 70 ml silta ūdens (aptuveni 80 °C temperatūrā).
  3. Ar bambusa slotiņu (chasen) enerģiski maisa līdz izveidojas vieglas putas.
  4. Ja vēlies maigāku garšu, pievieno vēl nedaudz ūdens vai pienu.

Labai un pareizi pagatavotai matcha tējai ir raksturīga sabalansēta garša ar maigu rūgtumu. Ka esi nolēmis izmēģināt matcha tēju, iesakām apskatīt Dammann tēju piedāvājumu, kurā atradīsi arī dažādas matcha tējas.

 

Kā pagatavot matcha latte?

Matcha latte pagatavošana ir viens no populārākajiem veidiem, kā šobrīd tiek izmantots matcha pulveris. Tomēr lattes pamatā ir klasiskā recepte, kurā matcha pulveris tiek sajaukts ar nelielu daudzumu ūdens, līdz veidojas viendabīga masa, un pēc tam pievienots karstam vai aukstam pienam vai augu dzērienam.

Aizvien biežāk matcha latte tiek papildināta ar augļu biezeņiem, piemēram, mango, zemeņu vai pasifloras. Šāda versija ir saldāka un atsvaidzinošāka, ar vieglu augļu noti, kas labi sader ar matcha garšu. Ļoti bieži šo dzērienu izvēlas pagatavot kā auksto dzērienu.

Kā izvēlēties kvalitatīvu matcha pulveri?

Ne visi matcha pulveri ir vienādi, kvalitāte ir atkarīga gan no audzēšanas vietas, gan no apstrādes procesa. Izvēloties matcha, ieteicams pievērst uzmanību šādiem kritērijiem:

  • Izcelsme: augstākās kvalitātes matcha nāk no Japānas Uji, Nishio un Kyushu reģioniem.
  • Krāsa: kvalitatīvam pulverim jābūt koši zaļam, nevis dzeltenīgam.
  • Tekstūra: smalks, zīdains pulveris bez redzamām daļiņām.
  • Garša: sabalansēta, ar vieglu rūgtuma un salduma notīm.

Matcha pulveri pēc kvalitātes visbiežāk iedala divās kategorijās: ceremoniālajā un kulinārajā. Šis iedalījums palīdz saprast, kā pulveris būs paredzēts lietošanai un kādas īpašības tam piemīt.

Ceremoniālā ir augstākās kvalitātes matcha, kas gatavota no pirmajā ražas posmā novāktām lapām. Pulverim ir koši zaļa krāsa, samtaini smalka tekstūra un viegla, sabalansēta garša bez izteikta rūgtuma. Šādu matchu iesaka lietota tīrā veidā, tikai ar ūdeni, lai izceltu dabiskās garšas nianses un svaigumu, tomēr tā lieliski iederas arī matcha lattes pagatavošanā.

Kulinārās matchas ražošanai izmanto ilgāk augušas lapas ar intensīvāku garšu. Šo matcha biežāk izmanto ēdienu un saldinātu dzērienu pagatavošanā, piemēram, matcha latte, smūtijos vai desertos, kur tās raksturīgā garša labi sader ar citām sastāvdaļām.

Abas kategorijas tiek gatavotas no vieniem un tiem pašiem tējas augiem, tomēr atšķiras novākšanas laika un garšas stipruma.

No Japānas tradīcijām līdz ikdienas paradumam

Japānā matcha jau gadsimtiem ir daļa no tējas ceremonijas, kura simbolizē mieru, koncentrēšanos un cieņu pret procesu. Mūsdienās šis produkts ir pārsniedzis rituāla robežas un kļuvis par ikdienas sastāvdaļu. Matcha ir saglabājusi savu sākotnējo kvalitāti, vienkāršību un līdzsvaru, bet tajā pašā laikā pielāgojas mūsdienu dzīves ritmam. Tā pierāda, ka senā japāņu pieredze var kļūt par praktisku un vērtīgu ikdienas paradumu arī šodien, neatkarīgi no tā, vai matcha baudīta kā rīta dzēriens vai veselīga alternatīva ierastajiem saldumiem. Vēlies matchu? Dodies uz Es Mīlu Kafiju un iegādājies savu matcha pulveri.