Marta Marija Sproģe: Tikai pieņemot dzīves nastas, mēs spējam iet uz priekšu un neapstāties

Marta Marija Sproģe: Tikai pieņemot dzīves nastas, mēs spējam iet uz priekšu un neapstāties

28. Dec 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūziķe un piecu bērnu māmiņa Marta Marija Sproģe kopā ar vīru mācītāju Pēteri Sproģi jau vairākus gadus atpakaļ izdarījusi  konkrētas izvēles, lai ģimenei ikdiena paietu pēc iespējas vairāk kopā.

Sproģu ģimenes bērni mācās mājmācībā, kas bijusi apzināta ģimenes izvēle. Marta Marija atklāj, ka kāds viņu dzīvesveidu varētu uzskatīt pa vecmodīgu, jo sieva pavada laiku mājās kopā ar bērniem, bet vīrs turpat ārpusē strādā: “Mums ir tuvs šāds dzīvesveids, jo nekā vērtīgāka par būšanu kopā nav.” Viņa stāsta, ka papildu mājmācībai bērniem iepriekš bijuši arī pulciņi, sports un mūzika, taču tās ir vienīgās minimālās izmaiņas viņu dzīvēs, ko ienesis šis laiks.

Atšķirībā no attālinātajām mācībām, kas ļoti daudzās ģimenēs šobrīd ir ikdienas realitāte, ikdienā Sproģu ģimenes bērniem nav saziņas ar skolu un skolotājiem, jo mācību procesu vada Marta Marija: “Man ir iespēja vadīt mācību tēmu, ņemot vērā katra bērna mācīšanās tempu, kas arī ir viens no svarīgākajiem punktiem mājmācības dzīvesveidā un filozofijā.” Tiesa, Latvijā mājmācības ietvaros neiztikt arī bez skolas iesaistes, jo, kā atzīst Marta Marija, viņu bērni ir uzskaitē skolā un notiek arī saziņa ar mācību iestādi, jo bērniem tiek sūtīti pārbaudes darbi, katrs veido savu portfolio jeb mapi ar paveiktajiem darbiem, kuri pēc tam tiek atrādīti skolā. Marta Marija Sproģe par mācību procesu: “Ir kaut kāda saziņa un uzskaite, bet tas vairāk ir mūsu pašu temps un veids, kā to darām, ņemot vērā katra bērna individuālo attīstību. Protams, ir savas grūtības, bet tas ir tikai normāli. Tikai pieņemot dzīves nastas, mēs spējam iet uz priekšu un neapstāties.”

Savulaik Marta Marija bijusi LU psiholoģijas studente, kur, iepazīstoties ar dažādām teorijām, viņa secinājusi, ka, turpinot virzīt savu profesionālo izaugsmi šajā virzienā, viņas pašas bērni nākotnē varētu kļūt par klientiem terapeitiem. “Ir ļoti daudzi pētījumi, kā veidojas bērnība, tiešā piesaiste. Tāpat arī pētījumi ir pierādījuši, ka neviena bērnība nav iespējama bez traumām, lai arī cik ļoti no visas sirds mēs censtos, jo tā ir absolūta ilūzija, tomēr ir daudz vairāk mūsu rokās dot bērnam drošāku pamatu, lai pēc tam izejot dzīvē viņš būtu stiprāks pieaugušais,” saka Marta Marija, piebilstot, ka šis arī bijis viens no iemesliem izvēlei par labu mājmācībai.

Martas Marijas vīrs savulaik dzīvojis ASV, kur abiem ir daudzas paziņas. Marta Marija atceras, ka reiz viesojušies tur pie kādas ģimenes, kurā aug pieci bērni, kuri jau izauguši mājmācībā: “Tas, kā viņi stāstīja, kāda bijusi bērnība, kad bērni auga kopā un apguva, izzināja pasauli, man likās fantastiski un aizkustinoši līdz sirds dziļumiem.” Protams, par mājmācību Sproģu ģimenē arī lasītas ļoti daudzas grāmatas, lielākoties gan angļu valodā, jo ASV ir lielāka bāze mājmācībai un praktiski padomi. 

Sproģu ģimenē dienas iesākas ar rīta apli, kad visa ģimene kopā apsēžas, aizdedz sveci, pārrunā dienas plānus, kopīgi dzied, vingro un lasa grāmatas, pēc kā katrs dodas pie savas klases grāmatām. “Ļoti daudz par to esmu mācījusies un interesējusies. Mums tas strādā, bet tajā pašā laikā to uztveru arī kā savu darbu un cenšos tam tā arī pieiet,” teic piecu bērnu māmiņa Marta Marija Sproģe, kura no sirds tic, ka ikviens būtu spējīgs vadīt šādu dzīvesveidu, tiesa, tas jāsaprot līdz sirds dziļumiem. “Ir jāsaprot, kāpēc tas tiek darīts, kādas ir vērtības. Manuprāt, to apzinoties, tas ir tas, pie kā cilvēks agrāk vai vēlāk nonāk. Protams, tas noteikti nav stāsts par vieglāko ceļu, jo spēju nogurt tā, ka vakarā ir iespējams tikai iekrist gultā un aizvērt acis, taču tajā pašā laikā arī tur rodu vislielāko enerģijas uzlādi,” par to, vai mājmācība būtu piemērota ikvienai ģimenei, stāsta Marta Marija. Viņa atklāj, ka dzīve nebūt no viņas tikai neņem, bet arī ļoti piepilda, kas arī ir augstākais realizācijas laiks. 

SKATIES VISU INTERVIJU ŠEIT

Sproģu ģimenes spēks slēpjas lielajā beznosacījuma mīlestībā par spīti visam. Kā atzīst Marta Marija, viņa ģimeni savā dzīvē uztver kā ļoti lielu pamatvērtību, jo tas, ko bērns būs piedzīvojis pirmajos savas dzīves gados, ko būs redzējis mājas vidē, tas viņu pavadīs visu atlikušo dzīvi. “Mēs ar Pēteri arī esam runājuši, ka uztveram to kā sava veida garīgo svētceļojumu. Tas ir ārpus prāta robežām,” teic Marta Marija.