Marta Grigale par meitas piedzimšanu: "Es pat nezināju, ka tādas izjūtas pastāv"

Marta Grigale par meitas piedzimšanu: "Es pat nezināju, ka tādas izjūtas pastāv"

22. Oct 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ko nozīmē būt par vecākiem? Mūziķe, radio Pieci ētera personība Marta Grigale un viņas vīrs, mūziķis, bundzinieks Kaspars Grigalis, atzīst, ka ir dienas, kad šajā lomā viņi jūtas ļoti noguruši, tāpēc, saliekot visus plusus un mīnusus, nevēlas šo lomu glorificēt, jo tā nav viegla.

Abi mūziķi stāsta, ka līdz ar kļūšanu par vecākiem mainījies viss viņu līdzšinējais dienas ritms un dienas uzdevumi, kas jāizdara un jāpagūst, taču kopumā tas esot pat patīkami un forši. Marta Grigale: “Man šķiet, ka sākums bija vieglāks, jo man bija sarežģīta grūtniecība ar komplikācijām un smagām dzemdībām, tāpēc brīdī, kad piedzima Grēta, man radās sajūta, ka vairāk biju sabijusies pirms tam, taču pēc tam viss saslēdzās.”

Piedzimstot bērnam, mēs kļūstam par vecākiem un mūziķe Marta Grigale atzīst, ka viņas vīrs Kaspars ir lielisks tētis. “Kaspars nāk no ļoti foršas ģimenes ar lieliskiem vecākiem un, manuprāt, tieši tas jau kopš bērnības viņā ir veidojis to, kā viņš attieksies pret saviem bērniem un arī mani,” stāsta M. Grigale. Smejoties Marta piebilst, ka pie daudzajiem komplimentiem jāpasaka arī kaut kas ne tik rožains, pačukstot, ka viņas vīrs Kaspars ir ļoti temperamentīgs un var ātri aizsvilties. Kaspars, raksturojot Martu kā mammu, stāsta, ka viņa sieva ir ļoti rūpīga un visu plāno.

Mēs zinām, ka pēc bērna piedzimšanas sieviete un vīrietis mainās. Kā tas bija Grigaļu ģimenē?

Jaunie vecāki atzīst, ka līdz ar meitas ienākšanu ģimenē, vairs nav tik daudz laika, ko veltīt otram. “Tajā brīdī, kad bērns ir maziņš, tā ir absolūta prioritāte, un kāds gan tu vari būt vīrs vai sieva, ja neesi izgulējies, esi pārguris un nav vairs laika pat pašam sev,” atklāta ir Marta. Tam piekrīt arī Kaspars, sakot, ka laiku var saplānot, taču nogurums, lai gan šķiet, ka neko visu dienu nedari, ir liels, un brīdī, kad bērns ir nolikts gulēt, vairs neko negribi. Grētas mamma gan saka, ka abi tam bija jau gatavojušies un nav dzīvojuši rozā briļļu periodā, tāpēc bija gatavi tam, ka būs lielas pārmaiņas, un pārāk daudz vienam no otra nevajag prasīt.

Vienlaikus Grigaļu ģimene ir pateicīga tiem, kas viņiem palīdz, jo sevišķi Martas mammai un vecmāmiņai, kuras palīdz pieskatīt Grētu, tāpēc abiem vecākiem ir iespēja divatā aiziet, piemēram, uz teātri.

Kaspars: “Kad paiet kāds laiks un atskaties uz pagājušo, nogurumu vairs neatceries, un jo ilgāks laiks paiet, jo vairāk atceries tikai foršo.”

Bērna piedzimšana ir maģisks mirklis

Bērna piedzimšana, atzīst, Marta Grigale, ir fantastiskākais dzīves mirklis, kuru nevar iztēloties pirms bērns piedzimis.

“Es pat nezināju, ka tādas izjūtas pastāv, un man pašai bija sajūta, ka tajā brīdī piedzimu par mammu,” atceras Marta, kuras dzemdības bijušas garas un ilgušas vairāk nekā diennakti. Brīdī, kad pasaulē nāca Grēta, blakus Martai atradās arī viņas vīrs Kaspars, kurš, atceroties piedzīvoto, atminas to kā iespaidīgāko dzīves mirkli.

Tiesa, ne viss ir bijis rožaini, Martu grūtniecības laikā pavadīja arī uztraukums par mātes instinkta rašanos.

“Pirms bērna piedzimšanas man bija bail, ka Grētu nemīlēšu, es teicu, ka man bēbīši nešķiet tik mīlīgi kā kaķi, tāpēc nebiju pārliecināta, ka man būs mammas instinkti, taču tie radās tieši dzemdību brīdī, kad uzreiz iemīlēju Grētu,” savas pārdomas atceras Marta.

Viņa atminas, ka pēc tam sekoja svētlaime, un tagad uz meitas piedzimšanu viņa skatās kā uz balvu. “Pēc tā, kam gāju cauri grūtniecības un dzemdību laikā, pirmais laiks ar Grētu bija kā dāvana,” stāsta dziedātāja, piebilstot, ka dzemdību laikā apzinājās savu spēku un saprata savu stiprumu un to, ka viņa vairs nav maza meitenīte, kas raudās.  “Es esmu stipra sieviete gan priekš sevis, gan Grētas,” tā viņa.

Runājot par vīra klātbūtni dzemdībās, mūziķu ģimene izsaka viedokli, ka tā ir tēva loma būt klāt un atbalstīt, neatkarīgi no tā, kā pats jūties, vai pārdzīvo un vai ir nogurums. “Kādam ir jābūt klāt un jāpalīdz, lai tiktu cauri visam procesam. Tas ir kā jebkurš atbildīgs darbs, kurā jāiet līdz galam,” piemetina Kaspars.

Visu raidījumu skaties