Marija Naumova: “Bērnam nevajag atvainoties, jo bērns paļaujas uz pieaugušajiem”

Marija Naumova: “Bērnam nevajag atvainoties, jo bērns paļaujas uz pieaugušajiem”

16. May 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mariju Naumovu mēs visi pazīstam kā dziedātāju ar fantastisku balss tembru. Skatītāji un klausītāji viņu mīl, par ko liecina vienmēr pilnās zāles koncertos. Taču līdztekus muzikālajai karjerai viņa ir arī mamma.

Runājot par bērnu audzināšanu, dziedātāja nebaidās atzīt, ka mammas lomā jūtas ļoti labi, neskatoties uz sajūtu, ka brīžiem šķiet, ka neko nezina. Smejot viņa atzīst, ka tāda noteikti nav vienīgā, jo mēs, vecāki, jau nemaz nezinām, kā audzināt bērnus, jo katrs bērns ir individuāls, tāpēc viņam vajadzīga sava pieeja. Arī pirmajā brīdī, kad ieraudzījusi sava dēla acis, kuras bijušas tik zinošas, viņa apzinājusies, ka dēls noteikti zina vairāk nekā viņa.

Dēlam cenšas būt draudzene

Marijai vienmēr ir bijusi sajūta, ka viņa grib būt mamma, taču, kamēr citas meitenes precējušās ļoti agrā vecumā, viņa zinājusi, ka ar viņu tas viss notiks vēlāk. “Man dzīve iedeva pieredzi audzināt svešu bērnu, lai nedaudz pamācītos. Tas ir interesants moments, jo būt mammai ne savam bērnam ir savādāk,” stāsta viņa. Dziedātāja skaidro, ka brīžiem tas ir bijis ļoti smags process, taču tagad var atzīt, ka viņām abām ar vīra meitu tas ir izdevies, jo abas kļuvušas par draudzenēm, lai gan, lai izveidotu šādas attiecības, tas prasījis ļoti daudz. M. Naumova: “Tā bija interesanta un nopietna pieredze, bet mums ir sanācis.”

Savam dēlam Marija Naumova cenšas būt draudzene, jo viņai ir svarīgi, lai dēls viņas klātbūtnē būtu atklāts, tāpēc daudz laika tiek veltīts sarunām. “Protams, daudz vieglāk ir tad, kad viņi ir mazi, skrien, ir pakausīgi un pilnībā atkarīgi no mums. Taču tagad ir interesanti, jo sākas skola, un es saprotu, kur man ir jāmainās, un kur ir manas kļūdas,” teic dziedātāja, uzsverot, ka tagad ir iespējams saskatīt, ko viņai pašai būtu jāmaina sevī, jo bērns uzvedas tāpat kā vecāki.

Marija Naumova: “Es kaut kad lasīju un tam arī piekrītu, ka bērnam nevajag atvainoties, jo bērns paļaujas uz pieaugušajiem. Ja pieaugušais bērnam lūdz piedošanu, tas nozīmē, ka pieaugušais nezina, kā rīkoties, un bērnam zūd stabilitāte.” Viņa norāda, ka pieaugušais var bērnam pateikt, ka pieļāvis kļūdu, kas būtu kā atvainošanās, tikai pateikta citiem vārdiem.

Mammu atradusi tikai tagad

Bērnībā Marijai mammas, kura bija aktrise, tāpēc vakaros nebija mājās, uzmanības ticis salīdzinoši maz, tāpēc attiecības ar mammu tiek veidotas tagad. Jo īpaši tagad, kad aizgājis tētis. “Tuvība sāk parādīties pēdējos gados, tāpēc var teikt, ka mammu atradu tikai tagad,” atklāta ir dziedātāja, piebilstot, ka viņa ļoti apzināti iet ceļu atpakaļ, lai paspētu saņemt to, kas pietrūcis bērnībā.

Viņasprāt, ļoti svarīgas ir atvērtas attiecības, tāpēc, ja tādas būs arī ar saviem vecākiem, mainīsies it visas attiecības, arī ar bērniem. Tieši tāpēc ir ļoti svarīgi apzināties, ka visi vecāki saviem bērniem ir ideāli. “Kad vecākiem kaut ko pārmetam, tikai pēc gadiem saprotam, ka tā nedrīkst darīt, jo par to jau nekur nestāsta,” savos uzskatos dalās Marija.