Izvēloties D vitamīna preparātu, pievērs uzmanību tā efektivitātei!

26. Dec 2019, 14:28 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Noteikti arī tu neesi izņēmums un esi daudz dzirdējusi par D vitamīnu nepieciešamību. Tiesa, neskatoties uz to, ka šis jautājums ir daudz diskutēts, regulāri tiek atgādināts par nepieciešamību mūsu platuma grādos dzīvojošajiem D vitamīnu uzņemt papildus, vēl aizvien lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju D vitamīna līmenis ir pārāk zems. Pēc dažādu pētījumu rezultātiem, tie ir aptuveni 85-90% iedzīvotāju.

Kāpēc D vitamīns ir vajadzīgs, kā pārbaudīt tā līmeni organismā un kuras pazīmes var liecināt par tā trūkumu, vaicājām LYL speciālistei Munisei Lambertei.

Ja savulaik ārsti jaundzimušajiem izrakstīja D vitamīnu rahīta profilaksei, tad šobrīd zināšanas ir kļuvušas plašākas un ikviens daudz labāk apzinās šī vitamīna nozīmi.

D vitamīns ir vitāli svarīgs visām organisma funkcijām, jo teju visos orgānos ir atrodami D vitamīna receptori, kas nozīmē, ka šiem orgāniem ir svarīgi pastāvīgi uzņemt D vitamīnu optimālajā daudzumā. D vitamīns atbild gan par smadzeņu attīstību, gan nodrošina kaulu un zobu stiprību, gan arī rūpējas par imunitāti, taču tie ir vien daži no D vitamīna labajiem darbiem.

Diemžēl Latvijā nespējam uzņemt pietiekami daudzveidīgu uzturu, lai nodrošinātu savu organismu ar vajadzīgo D vitamīna daudzumu. 

Pēc Munises Lambertes teiktā, pat D vitamīna trūkumu var liecināt dažādi simptomi:

  • Nogurums;
  • Nespēks;
  • Bezmiegs;
  • Pastiprināta nervozitāte;
  • Jutīgums.

Diemžēl bērniem konstatēt šādus simptomus ir daudz sarežģītāk, tāpēc visprecīzākais veids, kā konstatēt organismā esošo D vitamīna līmeni, ir asins analīžu nodošana.  Ieteicams analīzes nodot regulāri, lai sekotu līdzi D vitamīna līmenim, kā arī varētu būt droši, ka izvēlētā D vitamīna uzņemšanas forma ir pietiekami efektīva un organisms ar to absorbē vajadzīgo D vitamīna daudzumu.

Kritisks D vitamīna deficīts ir tad, ja tā līmenis ir mazāks par 20 ng/ml; nepietiekams D vitamīna līmenis ir no 20 – 30 ng/ml. Savukārt optimāls D vitamīna līmenis ir no 40 – 55 ng/m.

Ņemot vērā, ka Latvijas iedzīvotājiem D vitamīna līmenis pat netuvojas optimālajai normai, aizvien biežāk ārstu dažādu veselības sūdzību gadījumā rekomendē noteikt D vitamīna līmeni organismā.

Hronisks D vitamīna trūkums ilgstošā periodā veicina:

  • Biežāku slimošanu, augšējo elpceļu slimības;
  • Labvēlīgu vidi dažādām autoimūnām saslimšanām;
  • Labvēlīgu vidi vēža šūnām.

Ņemot vērā, ka ziemeļu valstīs, tostarp arī Latvijā, dzīvojošajiem D vitamīns papildus jāuzņem vairāk nekā dienvidu zemēs dzīvojošajiem, un mūsu valsts iedzīvotājiem tā līmenis ir vitāli zems, nebūtu iemesla satrauties, ka pastāv varbūtība vitamīnu pārdozēt. Pēc M. Lambertes teiktā, mazuļiem vecumā līdz 1 gadam diennakts ieteicamā D vitamīna deva ir 1000 SV, savukārt bērniem līdz 7 gadu vecumam tā sasniedz jau 2000 SV. Gadījumā, ja analīzes uzrāda jau kritiski zemu D vitamīna līmeni, ģimenes ārsts noteikts augstāku vitamīna diennakts devu, kas būs lietojama tikai ārsta uzraudzībā. Tiesa, ja tiek sasniegts optimālais D vitamīna līmenis, ar to vēl nekas nebeidzas, jo ir svarīgi rūpēties, lai tas saglabātos vajadzīgajā līmenī patāvīgi, neaizmirstot par to arī vasarā.

Mūsdienās iespējams iegādāties D vitamīnu dažādās formās, taču, izvēloties sev piemērotāko, noteikti jāizvērtē konkrētās formas absorbcijas spējas. Visaugstākā tā ir spreja formā esošajm D vitamīnam, savukārt viszemākā – tablešu formā esošam, jo organismam to ir visgrūtāk pārstrādāt. Tablešu, kapsulu un pilienu gadījumā D vitamīnu uzņemam caur kuņģa zarnu traktu, savukārt spreja gadījumā caur mutes gļotādu tas uzreiz nonāk organismā.

Izvēloties D vitamīna preparātu, piemērs uzmanību:

  • Vitamīna devai;
  • Cik ērti tas ir lietojams;
  • Vai to var lietot visa ģimene.

LYL D3 izmidzināmais spreja formā esošais D vitamīns ir vienīgais Latvijā pieejamais, kas organismā uzsūcas caur mutes gļotādu, garantējot tā uzsūkšanos organismā līdz pat 95% un tā iedarbība ir zinātniski pierādīta.

www.lyl.eu

Uztura bagātinātājs. Neaizstāj sabalansētu un pilnvērtīgu uzturu.