Lietuvas Gurķu galvaspilsēta - Ķēdaiņi

Lietuvas Gurķu galvaspilsēta - Ķēdaiņi

26. Jul 2020, 21:35 sandux sandux

Triju stundu braucienā no Rīgas atrodas maza, bet sena un skaista Lietuvas pilsēta - Ķēdaiņi (man gan visu laiku šķiet atpazīstama kā Kedaiņi).

Šī pilsēta lieliski noder, lai iebrauktu izkustināt kājas, pie tam vēl skaistāka tā kļūst tumsā, kad ieslēdz apgaismojumu.

Ķēdaiņi ir pazīstami kā Lietuvas Gurķu galvaspilsēta, katru gadu tiekot svinēti arī Gurķu svētki. Uz ielas gan no gurķiem nav ne vēsts:)

Ķēdaiņi ir vieni no vecākajām pilsētām Lietuvā, Livonijas hronikā minēti jau 14. gadsimtā. Tādēļ vecpilsēta ir tik skaista.

Vēsturiski viens no galvenajiem Lietuvas protestantisma centriem. 1655. gada 20. oktobrī Ķēdaiņos tika parakstīta Ķēdaiņu ūnija starp Zviedrijas karali Kārli X Gustavu un Lietuvas magnātiem. Ūnijas mērķis bija Lietuvas lielkņazistes Radzivilu vadībā atdalīšana no Polijas karalistes. 16. un 17. gadsimtā pilsētā ieradās skotu protestanti, kuri saglabāja savu identitāti vēl līdz 19. gadsimta vidum.

No šejienes ir nācis Nobela prēmijas laureāts literatūrā Česlavs Milošs.

Ja vēlaties paēst, iesaku restorānu "Uršule", kas atrodas vecpilsētā, Didžioji gatvē 22, kur atradīsies kaut kas pa prātam katram viesim, ir arī bērnu ēdienkarte (protams, frī, vistas iesmiņi, bērnu limonāde un kapučīno u.c.), kā arī ir jauks interjers. Mazākais bērns sēdēja uz palodzes:) Cenas - vidējas.

Arī Ķēdaiņos ir jāatgriežas vēl, lai apskatītu visu, ko tie piedāvā.:)