Lieldienu gardumi- burkānu kēksiņi un pasha

Lieldienu gardumi- burkānu kēksiņi un pasha

15. Apr 13:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Senlatviešu ticējumi vēstī, ka Lieldienās jāēd viss, kas ir apaļš  – olas, zirņi, pupas, plāceņi un rauši, jo tad varēs tikt pie lielas bagātības. Mūsdienās raušus un plāceņus esam aizstājuši ar kēksiem un saldo ēdienu – pashu. Noslēpumos dalās Andrejs Novickis – pārtikas tehnologs, Iļģuciema maiznīca – konditoreja 

Lieldienu burkānu kēksiņi

Lai pagatavotu Lieldienu kēksu mums būs nepieciešami 260 grami sviesta, 260 grami cukura, 5 olas, 340 grami miltu, 70 grami rīvētu burkānu, rozīnes vai rieksti un nedaudz sodas. 

Sākumā paņemam 260 g sviesta, ņemt tādu mīkstāku, lai procesi notiek ātrāk. Sviestu nedaudz sakuļam, pievienojam cukuru un turpinām kult 3 līdz 4 minūtes. Pēc šī laika lēnām varam pievienot olas.

Kad masa ir gatava pievienojam miltus 340 gramus un dzeramo sodu uz naža gala. Visu samaisām kopā. Kēksa mīklai ir jākļūst stingrākai, taču ne staipīgai. Tad ņemam 250 gramus rozīnes, var mazāk, kā kuram garšo. Un pievienojam 70 gramus sarīvētus burkānus.

Burkāns dod ļoti interesantu oranžīgu nokrāsu un tā masa izskatās tā, ka viņu varētu tāpat ēst, necepot. Tad liekam mīklu kēksa formā vai pildām mazās formiņās.  

Ja mēs ievērojam receptūru un visu darām tā, kā jādara, tad mēs aizpildām formu – 2/3 no formas un tad no mūsu mazā kēksa paliek liels un skaists kēkss.

Lielo kēksu cepam cepeškrāsnī 180 grādos 20 līdz 25 minūtes, savukārt mazos kēksiņus 10 - 12 minūtes. 

Pasha

Mums būs nepieciešami 150 grami saldā krējuma, 120 grami cukura, 600 grami biezpiena, 250 grami marmelādes, 2 olu dzeltenumi, šokolāde un marcipāns glazēšanai. 

Vispirms saputo saldo krējumu ar cukuru. Tad pievieno biezpienu. Ja nevēlamies, lai pasha būtu ļoti sātīga, pilnpiena biezpiena vietā izvēlamies vājpiena biezpienu. Pashai skaistu dzeltenu nokrāsu piešķiram ar olu dzeltenumiem. Liekam klāt marmelādi vai mājās gatavotas sukādes un visu samaisām kopā. Pievienojam želantīnu. 

Būs vajadzīgi 20 grami, kurus iepriekš jāaplej ar aukstu ūdeni, ūdens peldē uzsildām, lai izkūst.

Pildām saldo ēdienu formā, uzliekam biskvīta pamatni un liekam ledusskapī uz 40 minūtēm, lai sastingst. Pēc tam pashu izņemam no formiņas, liekam uz šķīvja un rotājam ar kausētu šokolādi un mazām marcipāna Lieldienu oliņām. Labu apetīti! 

Tās tradīcijas, kuras mums ir nodevuši mūsu vecāki, mums ir jāizkopj un tālāk jānodod mūsu jaunajām paaudzēm, ja tā tas tālāk arī ies, vienmēr būsim mēs, vienmēr būs tradīcijas un vienmēr būs tas jaukais, kas mūs kopā tur.

Lai mums garšīgas Lieldienas!