Latgales pērle – Jaundomes muiža

Latgales pērle – Jaundomes muiža

05. Aug 2019, 18:24 gucci123 gucci123

Par Jaundomes muižu un tajā izvietoto vides izglītības centru un ekspozīciju zāli es uzzināju Dagdas TIC (adrese: Skolas iela 6, Dagda). Izrādās, ka Jaundomes muiža atrodas Dagdas novada Ezernieku pagastā, Rāznas nacionālā parka teritorijā un salām bagātākā ezera Latvijā krastā.

Lai izbraudītu visu, ko piedāvā Jaundomes muiža, vēlams ekskursiju iepriekš pieteikt (kontaktinformācija norādīta arī www.facebook.com) vismaz dienu vai divas iepriekš (atkarībā no apmeklētāju skaita un vēlamās programmas).

Braucot pa Dagdas – Rēzeknes ceļu, aptuveni 9 km attālumā no Dagdas pilsētas ir redzama norāde uz Jaundomes muižu. Ceļa pretējā pusē ir interesanta, neliela katoļu baznīciņa, kas celta no laukakmeņiem.Tā, pārbraucot pāri vairākiem pauguriem pa grantētu ceļu pieripojam pie majestātiska izskata vārtiem (tie ir autentiski!). Blakus vārtiem ir neliela, ērta stāvvieta.Mūs sagaida Līga – smaidīga, pilna ar enerģiju un entuziasmu. Uzreiz var just, ka Līgai tā ir sirdslieta, un muižas un vides izglītības centra un ekspozīciju zāles darbība un attīstība balstās uz tādiem cilvēkiem, kuri ir nesavtīgi sava darba darītāji.

Jaundomes muiža ir celta 19.gs. sākumā, šobrīd pašā muižā notiek restaurācijas darbi, jo laika gaitā tā ir kalpojusi vairākiem mērķiem, sākot no muižas, skolas un vēlāk – pārveidota par daudzdzīvokļu ēku ar ne tiem kārtīgākajiem īrniekiem.Platība ir liela un ietver vairākus objektus – muižas ēku, brīvdabas skatuvi (svētku reizēm), vides izglītības centru un ekspozīciju zāli (izvietota atjaunotajā klētī), dīķi ar lapeni (kur kungi agrāk tēju baudīja), atpūtas vietu (kur baudīt zivju zupu vai pašceptus kruasānus ar ievārījumu un tēju).

Jautāsiet – kāpēc tāds nosaukums – Jaundome? Izrādās, tas ir latviskojums no poļu valodas nosaukuma Nowa Myśl (ciems). Gandrīz blakus Jaundomes muižai ir Ežezers – salām bagātākais ezers Latvijā un arī visā Baltijā. Taču precīzs salu skaits nav nosakāms, jo tajā ir daudz peldošo salu. Ežezers ir bagāts ar dažādām zivju sugām. Jaundomes muižas vides izglītības centra un ekspozīciju zāles misija ir izglītot cilvēkus vides jautājumos. Tur ir brīnišķīga ekspozīcija ar ūdens faunu un floru. Zivju mulāžas ir veidojusi māksliniece pēc īstiem zivju prototipiem, un nekautrēšos teikt, ka tās izskatās kā dzīvas. Tā kā Ežezera krastā ir daudz putnu sugu, ir arī stends, kas veltīts putniem. Ejot laikam līdzi, tiek piedāvāti izziņas materiāli arī interaktīvajos stendos, kur var izzināt zivju un rāpuļu dzimšanas noslēpumus, informāciju par Ežezeru u.c. Visu šo apskati papildina aizraujošie Līgas stāsti, no kuriem var smelties daudz interesantas un noderīgas informācijas.

Jaundomes muižas vides izglītības centra un ekspozīciju zāles telpās ir arī atsevišķa telpa korporatīviem pasākumiem, semināriem vai svinībām. Telpa ir plaša un tematiski iekārtota.Pēc Jaundomes muižas vides izglītības centra un ekspozīciju zāles apskates dodamies uz atpūtas vietu, jo ugunskurs jau ir izdedzis un palikušas tikai mums nepieciešamās uzkarsušās ogles. Un te sākas mūsu ekskursijas praktiskā daļa jeb kruasānu cepšana uz oglēm. Vai jūs kādreiz esat mēģinājuši uztīt mīklu uz alkšņa zara un uzcept kruasānu? Es līdz šim nē, un pat nevarēju iedomāties, cik tas ir interesanti un garšīgi!Līga atnes gardu tēju un paštaisītu ievārījumu. Viss pasniegts Latgales melnās keramikas traukos. Izvēlamies, kuri alkšņu iesmi mums iet pie sirds un ķeramies klāt kruasānu tīšanai un cepšanai. Sākumā ne man, ne dēliņam īsti neveicas, taču ar otro kruasānu „roka ir iesista” un pēc 30 minūtēm esam sacepuši prāvu skaitu ar šiem gardumiem. Kruasānu uztīšanas procesā svarīgākais ir atrast „īsto” biezumu un cepot – neaizmirst tos pagrozīt, lai nepiedeg sāni! Beidzot milzīgo koku paēnā varam baudīt siltu tēju un kruasāniem un pašaitīto ievārījumu. Līga mums piebiedrojas un pļāpājam par muižas ikdienu un sadzīviskām lietām. Jāpiebilst, ka Jaundomes muižas kolektīvs ir optimisma pilns, jo darbi (kaut arī ne ātri) iet uz priekšu, piemēram, šovasar ir iecere (un arī realizācija) pastaigu takas izbūvei līdz pat Ežezeram, periodiski notiek dažādi pasākumi – Jaundomes muižas svētki, Annas diena u.c. Ir daudz dažādu plānu un ideju, ko piepildīt!

Pēc gastronomisko baudu apmierināšanas un čalošanas, abi ar dēliņu sakam paldies par visu vairāku stundu garumā piedzīvoto un izbaudīto un dodamies vēl apskatīt muižas teritoriju.Aizmirsu piebilst, ka par šo apmeklējumu un visām gastronimiskajām izvirtībām samaksāju 10 Eur (ieejas biļetes pieaugušajam un bērnam, kā arī kruasānu baudījums). Cenas var atšķirties, ja izvēlas vienkārši apskati bez gastronomijas, kā arī gadījumā, ja kruasānu vietā izvēlas uz ugunskura sagatavotu zivju zupu (lielākām grupām) vai kādu citu kombināciju. Bet par šo iesaku individuāli sazināties ar Līgu.

No Jaundomes muižas aizbraucām piepildīti gan fiziski, gan emocionāli – aptuveni 2,5 stundas no dzīves tika pavadītas apgūstot jaunu informāciju un iemaņas, izbaudot uzmanību un atvērtību. Neskatoties uz visām grūtībām, esmu no sirds priecīga, ka cilvēki ir optimisti, entuziasti un nesavtīgi sava darba darītāji. Ceru, ka viņiem izdosies piepildīt visu iecerēto un lasītājiem no sirds iesaku apmeklēt šo izilo Latgales pērli!

Gucci123