Lai gūtu enerģiju visai dienai, sāc rītu ar vingrošanu!

31. Mar 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iesākot dienu ar vingrošanu, varam iedot savam organismam mundrumu un enerģiju visai atlikušajai dienai, tiesa, ir vērtīgi ņemt vērā dažādus knifiņus, lai palīdzētu organismam uzsākt dienu pareizi.

Kad no rīta pamostamies, ir ļoti būtiski, lai mūsu organisms sāktu darboties. To, nenoliedzami, palīdz darbs ar mūsu bioloģisko pulksteni. “Bioloģiskajam pulkstenim ir vajadzīga gaisma acīs. Ja no rīta esam ieslēguši spožu gaismu vai arī vingrojam saules staru gaismā, ļoti iespējams, ka tad būsim daudz ātrāk gatavi jaunai dienai,” teic Rimi Bērniem fiziskās sagatavotības eksperts Kārlis Birmanis.

Viņš vērš uzmanību, ka no rītiem pēc naktsmiera mūsu mugurkauls un citas locītavas ir nedaudz vairāk uzpildītas ar šķidrumu, kas nozīmē, ka mūsu lokanība ir daudz mazāka nekā tad, ja būtu jau stundu bijuši aktīvi. “Tāpēc, no rīta sajūtot nelielu stīvumu, nemēģini forsēt un to pārvarēt. Veic kustībai 10 – 15 reižu atkārtojumu, un sajutīsi komfortu un lokanību,” saka treneris Kārlis Birmanis.

Viņš iesaka no rītiem veikt kustības, kuras ir ērti izpildīt, koncentrējoties uz vingrinājumiem ar lielām, plašām kustību amplitūdām. “Iesaku pēc pamošanās ieklausīties savā ķermenī. Ja gribās no rīta skriet, tad neatrunā sevi, bet, ja gribās izpildīt kādu mierīgu jogas vingrinājumu, dari to,” saka Kārlis Birmanis, mudinot katru vadīties pēc savām sajūtām, jo, iespējams, jau agrā rīta stundā esi gatava augstai enerģijas pieplūdei.

Vingrošanai izvēlies vietu laukā, kur ir plašums. Tas var būt parks, sporta laukums, plaša promenāde, jo ikdienā bieži dzīvojam starp sienām, esam šaurumā, tāpēc savām kustībām izmanto plašu platību.

Gadījumā, ja līdz šim esi šaubījusies, vai esi gatava rīta vingrošanām, Kārlis Birmanis iesaka fokusēties uz biežu regularitāti, bet ar mazu intensitāti. “Katru rītu 5-10 minūšu rituāls ilgtermiņā būs daudz būtiskāks nekā viena nogurdinoša diena, pēc kuras turpmāko nedēļu par vingrošanu negribēsies nemaz domāt,” saka viņš.