Šis ir Ēgiptiešu veģitārais ēdiens.To gatavo no divu veidu makaroniem,rīsiem,lēcām un turku zirņiem,pievienojot tomātu mērci un ceptus sīpolus.
Šim ēdienam neatradu daudz recepšu piedavājumus,tādēļ grūti bija saprast vai es pagatavoju pareizi.Ņemiet par labu kā ir.
Sastāvdaļas:
250g makaroni
1/2 glāze rīsi (man bija majās rīsu/lēcu maisījums)
sauja makaroni -nūdeles
1/3 glāze pelēkās lēcas
1/3 glāze turku ziņi
1 sīpols
3 ķiplokdaiviņas
4 vidēja lieluma tomāti
sāls,pipari
1 ēd.k etiķis 5%
eļļa cepšanai
Pagatavošana:
Turku zirņus iemērcam ūdenī uz vismaz 2 stundām.
Tad izvāram sālsūdenī līdz gatavi,ap 30 minūtēm.
Turku zirņus nogaršoju pirmo reizi un izrādās tie garšo satriecoši labi.
Lēcas noskalojam un liekam vārīties sālsūdenī,no pirmajiem burbuļiem ap 15 minūtēm,skatamies nepārvāram,tam nav jāšķīst ārā.
Biju dzirdējusi,ka lēcas daudziem neiet pie sirds tās izteiktās garšas dēļ,bet nogaršojot sapratu,ka tās garšo ļoti pat labi un manās mājās būs biežs viesis.
Izvāram makaronus sāls ūdenī.Domāju, ka kā gatavot makaronus daudzums zin.
makaronus labāk ņemt nedaudz mazākus kā man,bet tā kā majās bija šādi nepirku no lieka cita izmēra.Labi noderēs radziņi.
Pannā ieberam nūdeles,pielejam 1 ēd.k eļļu un cepam maisot līdz nūdeles apbrūnē.
Nūdelēm jābūt brūnām,bet ne nodegušām.
Tā smarža ko dod ceptas nūdeles ir satriecoša.
Kad nūdeles skaisti brūnas pieberam rīsus.
Izmaisam.
Pielejam ūdeni tā,lai viss kārtīgi nosegts.Pievienojam sāli.
Sautējam uz mazas uguns zem vāka līdz rīsi mīksti.Ik pa laiciņam apskatamies vai ūdens nav iztvaikojis,ja rīsi vēl cieti.
Lūk,rīsi ar nūdelēm..
Šādi pagatavoti rīsi ar nūdelēm ļoti aromātiski,gan smarža,gan interesantā garša.man noteikt šī garša patīk labāk,kā vienkārši vārīti rīsi vai nūdeles atsevišķi.
Sīpolu sagriežam pusgredzenos.
Cepam pannā palielā eļļas daudzumā,pievienoju piparus un brūno cukuru,man ļoti garšo karamelizēti sīpoli.
Cepam uz lielas uguns līdz sīpoli skaisti brūni.
Mmm,kas par sīpoliem...
Karamelizet nav obligāti,var vienkārši cept skaisti brūnus.
Gatavojam tomātu mērci:
Tomātus noblanšējam,nomizojam,sablenderējam.
Liekam katliņā,pieberam sāli,piparus,baziliku,etiķi un sautējam kādas 7 minūtes.beigās pievienojam caur spiedi izspiestus ķiplokus un izmaisam noņemam no uguns.
Liekam porcijā:
Makaronus....
Pāri makaroniem rīsi ar nūdelēm...
tad pelēkās lēcas un turku zirņus.
Uzlejam tomātu mērci un pašā virsū kārtojam ceptos sīpolus.
Katra no sastāvdaļām atsevišķi garšoja lieliski un aromāts burvīgs,bet viss kopā garšo lieliski.
Šo ēdienu parasti pasniedzot bļodiņās,man man bija vēlēšanās,lai ir redzams no visa pa drusciņai,kopskats.
,