Kur Latvijā mīt šaursliežu dzelzceļš?

Kur Latvijā mīt šaursliežu dzelzceļš?

16. Aug 2019, 18:28 gucci123 gucci123

Manam dēliņam jau kopš agras bērnībs ir paticis dzelzceļš un vilcieni. Otrajā gadā uz Ziemssvētkiem viņam uzdāvinājām pirmo rotaļu vilcienu ar sliedēm.

Esam bijuši Ventspilī, kur esam izbraukuši ar bānīti pa Jūras parku. Līdz Alūksnei vai Gulbenei, kur arī nav izbraukt ar šaursliežu dzelzceļa vilcienu, gan neesam tikuši. Taču jau vairākas vasaras pēc kārtas, braucot uz saviem laukiem, apstājamiem pa ceļam, lai aplūkotu šaursliežu dzelzceļu Latgales pusē.

Tātad, braucot pa ceļa posmu Līvāni – Preiļi, aptuveni 9 km no Līvāniem ir šaursliežu dzelzceļa pārbrauktuve. Tieši pirms pārbrauktuves (braucot no Līvānu puses) ir jānogriežas pa kreisi un jāšķērso tilts pār Dubnu. Labajā pusē, paralēli tiltam pār Dubnu, ir šaursliežu dzelzceļa tilts, kas šobrīd ir pa pusei sabrucis un laika zoba skarts. Turpat var redzēt arī šaursliežu vagonu sastāvu, kas kādreiz cītīgi pārvadājis dažādu cieto un šķidro kravu.    Aizbraucot līdz pirmajam krustojumam, ceļa malā var nolikt mašīnu un izkāpt aplūkot šaurās sliedes, pārmijas un citus šaursliežu vilcienu vagonus.

Nekur gan nav norobežojumu vai norādes, vai tā ir pašvaldības teritorija/privātīpašums, taču cilvēku tur apkārtnē nav, tikai pāris ražotnes, un neviens mūs nekad nav dzinis no turienes prom vai prasījis par apskati samaksu.

Ņemot vērā, ka teritorija nav norobežota, bet visi eksponāti gana veci, iesaku gan tos aplūkot no droša attāluma un nekādā gadījumā nemēģināt tajos iekļūt vai uzkāpt uz šaursliežu dzelzceļa tilta. Taču katru reizi, dodoties uz laukiem vai no tiem, ir vēl viena apskates un izziņas vieta, kur redzēt vēl joprotām dzīvus šaursliežu dzelzceļa eksponātus!Izzinošas ekskursijas vēlot, Gucci123