Ķermeņa estētikas speciālists. Palīgs pirms un pēc grūtniecības

04. Dec 2017, 13:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Formas atgūšana pēc dzemdībām topošās māmiņas patiesībā satrauc jau vēl pirms grūtniecības iestāšanās, kad domājam, kas ar mūsu ķermeni notiks gaidību laikā. Par pieaugošajiem kilogramiem, celulītu un strijām. Ir iespēja formu atgūt arī sev nenodarot pāri, tikai ir jāzina kā.

Kā atklāj Veselības centra 4, Skaistuma klīnikas 4. Dimensijas ķermeņa estētikas speciāliste Guna Havensone, sievietes organisms ir unikāls ar to, ka grūtniecības laikā tas zina, ka mainīsies tā forma, ka nāksies pielāgoties pārmaiņām un pēc grūtniecības organisms ir gatavs atgūt pirmsdzemdību formu.

“Skaidrs, ka šis process nav īslaicīgs. Divi gadi no sievietes dzīves prasa īpašu ķermeņa kopšanu”

Priekšnoteikumi, kas jāievēro gan grūtniecības laikā, gan pēc dzemdību periodā, lai gan sieviete pati, gan organisms justos labi:

  • Pareizs uzturs
  • Fiziskās aktivitātes, bet ne pārspīlētas. Slodzei ir jābūt piemērotai un atbilstošai
  • Ķermeņa kopšana– priekšnoteikumi, lai organisms varētu atjaunoties. Atbilstošu kosmētisko līdzekļu izvēle
  • Rūpes par savu sievišķību

Kas ikdienā, visbiežāk traucē?

  • Kosmētiskie līdzekļi un sadzīves ķīmija - to sastāvā var būt vielas, kas var izjaukt hormonālo vai vielmaiņas līdzsvaru
  • Ārējās vides ietekme  - sevišķi ziemas laikā ir nepieciešama papildus mitrināšana
  • Nepiemērots uzturs – neregulāras maltītes un ēdienu izvēle
  • Nepietiekamas fiziskās aktivitātes

STRIJAS, CELULĪTS UN TŪSKA.

Ņemot vērā, ka āda ir ķermeņa lielākais orgāns, tai ir nepieciešamas arī īpašas rūpes. Ādu drīkst un pat ir vajadzīgs, barot to no ārpuses.

Grūtniecības laikā ikvienai topošajai māmiņai pieaug ķermeņa masa un strauji mainās ķermeņa formas. Strijas grūtniecības laikā var sākt veidoties uz vēdera, krūtīm, gurniem. Ja topošajai māmiņai grūtniecības laikā ir ļoti liels svara pieaugums, tad arī apakšdelmi un augšstilbi var kļūt par vietām, kur veidojas strijas.

Pat ja grūtniecības laikā sieviete pamana, ka strijas nav izveidojušās, tas nenozīmē, ka rūpes par ādu jāpārtrauc. Arī pirmajos divos mēnešos pēc dzemdībām var izveidoties strijas.

Eļļas un pretstriju līdzekļi – jāizvēlas grūtniecības laikam piemērotus, tāpat jāvērš uzmanība lidzekļiem, ko izmantojam, kad mazulītis tiek barots ar krūti.

Guna atklāj, ka:” “Striju profilaksē ir jāiegulda viss pieejamais resurss, un tas nozīmē ne tikai ik pa laikam lietot kādu pretstriju līdzekli, bet ik dienas, iesmērējot ķermenī pretstriju līdzekļus, veikt vismaz 10 – 15. minūšu masāžu. Tam būs nozīme, tad ja tas tiks darīts regulāri. ”

Reizi vai divas reizes mēnesī ieteicams veikt vispārējo ķermeņa pīlingu, lai āda labāk elpotu un uzlabotos tās elasticitāte, kas kalpo kā garants pret strijām. Tāpat, lai mazinātu tūskainību, piemērota būs manuālā limfodrenāža. Estētikas speciāliste Guna stāsta, ka  lieliska procedūra ir “gaisa zābaki”, kas ir īpaši ieteicama grūtniecības laikā. To ne tikai drīkst, bet arī vajag veikt grūtniecības laikā sākot ar 14 grūtniecības nedēļu un vismaz 1 reizi nedēļā.

Grūtniecības laikā šādu limfodrenāžas procedūru veic tikai kājām, kopā ar atbilstošiem kosmētiskajiem produktiem. Procedūra uzlabo ādas elasticitāti (nepieļauj jaunu striju veidošanos, atbrīvo no tūskas). Limfodrenāžas procedūru ieteicams apmeklēt arī divus mēnešus pēc bērniņa piedzimšanas, lai uzlabotu vēdera formu un stiprinātu saistaudus.

Topošajai māmiņai nevajadzētu īpaši pārdzīvot par to, ka grūtniecības laikā parādās celulīts. Tas rodas  tūskainības rezultātā un tas ir fizioloģisks process un tā ir normāla parādība. Lielākoties, pēc dzemdībām šis process atkal pats sakārtosies, tapēc nav nepieciešams par to īpaši satrauktiem. Tam par iemselu ir audi, kas paliek elastīgāki un tiek vairāk aizturēts šķidrums.

Nedrīkst aizmirst rūpes par savu organismu arī pēc dzemdībām, tāpēc, kad jau esam mājās iejutušās un kopā ar mazulīti pavadījušas 1.5 – 2 mēnešus, ir laiks doties pie ķermeņa estētikas speciālista, kurš  konsultācijas laikā novērtētu ķermeņa stāvokli un kopā ar Jums nolemtu, kāds būs Jūsu ķermeņa atjaunošanas posms un kādas procedūras būs piemērotākas. 

Kopā ar ķermeņa estētikas speciālistu vēlams izstrādāt stratēģisku plānu, kā atgūt vēlamo ķermeņa formu. Pārsvarā procedūru kursu sāk ar limfodrenāžu, vēlāk tiek veikta svara korekcija, izmantojot ietīšanu, vakuummasāžu, lāzerterapiju un citas metodes. Pēc tam pamazām tiek novērsts celulīts. Ja āda ir atoniska, tad ieteicams nodarboties ar peldēšanu vai ūdensaerobiku, kas tonizē ādu. Papildus labākam rezultātam palīdzēs ādu savelkošās procedūras. Arī krūšu formu var sākt koriģēt ar procedūru palīdzību divas nedēļas pēc barošanas pārtraukšanas.

Atcerieties! Lai kādas procedūras izvēlētos grūtniecības laikā un pēc tās, vienmēr konsultējieties ar specialistu, kurš zina, ko drīkst un ko nedrīkst topošā vai jaunā māmiņa. 

Tāpat - Būtiski ir atcerēties to, ka ar procedūrām vien nepietiks ne grūtniecības laikā, ne pēc tās. Ir jādzer pietiekami daudz šķidruma, jālieto pareizs uzturs un jābūt fiziski aktīvai. Ja sieviete seko līdzi savam izskatam grūtniecības laikā speciālistu uzraudzībā, tad, cik novērots, strijas vai nu neveidojas nemaz, vai arī minimāli, un svara pieaugums ir vidējs, nevis tuvojas maksimālajai robežai.

20171204135454-34394.jpg


Eksperts