Kas apdraud vīrieša skaistumu?

Kas apdraud vīrieša skaistumu?

22. Nov 2018, 16:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ilze Apine

Ja sieviete pievērš lielu uzmanību novecošanās pazīmēm, apmatojumam, strijām, liekajam svaram, vīrieši savā izskatā reti kad pamana vizuālas problēmas, vai arī daudzas no tām uzskata par pašsaprotamām. Bet, vai vīrieši savā vizuālajā tēlā ir tik nevainīgi, vai viņiem tiešām jābūt tikai nedaudz izskatīgākiem par mērkaķi?

Sejas ādas apsārtums

Vīrieši vairāk nekā sievietes nodarbojas ar aktīvo atpūtu - izpletņlēkšanu, ūdenssportu, slēpošanu un citiem sporta veidiem, kas var radīt sejas ādas apsārtumu nelabvēlīgo laika apstākļu - aukstuma, mitruma un vēja ietekmē. “Ja sieviete uz sejas laikus pamana izteiktākus asinsvadu tīklojumus, tad vīrieši šai paplašināto, tuvu ādai esošo asinsvadu problēmai – kuperozei, sāk pievērst uzmanību tikai tad, kad vaigi un deguns ir kļuvuši sarkani un problēma ir neatgriezeniska. Lai mazinātu šo neestētisko ādas izskatu, nereti nepieciešama lāzerterapija. Profilakses nolūkā ieteicams lietot aizsargkrēmus un arī ikdienā izvēlēties atbilstošus kosmētiskos līdzekļus. Piemēram, BIODERMA Sensibio AR krēms bioloģiski iedarbojas uz apsārtuma cēloni, tādējādi samazinot apsārtumu un novēršot tā atkārtotu parādīšanos. Pateicoties nomierinošām un mitrinošām vielām, āda atgūst komfortu. Sensibio AR ir hipoalerģisks, bez smaržvielām un krāsvielām. UV starojums sārtus vaigus padara vēl sārtākus, tādēļ sejai jābūt no tā maksimāli pasargātai. BIODERMA Photoderm AR tonētais saules aizsargkrēms stiprina ādas šūnu iekšējo bioloģisko aizsardzību, pateicoties īpašajam Cellular Bioprotection® kompleksam, un veido optimāli līdzsvarotu aizsardzību uz ādas virsmas (SPF 50+ / UVA 33). Tas samazina apsārtumu un novērš tā atkārtotu parādīšanos. Krēmam ir ļoti viegla tekstūra un dabiski gaišs tonis, kas palīdz izlīdzināt sejas toni. Tas ir bez smaržvielām un parabēniem un neveicina ādas poru aizsprostošanos,” norāda SIA “Veselības centrs 4” dermatoloģe Linda Kapteine –Veita.

Dzimumzīmes un citi jaunveidojumi

Vēlams konsultēties ar dermatologu, ja dzimumzīmes, papilomas un citi jaunveidojumi atrodas vietās, kas nepārtraukti pakļautas mehāniskai iedarbībai, vai arī ir parādījušās nesen, mainījušas savu formu un krāsu. Ja dzimumzīme regulāri tiek traumēta – noplēsta vai noberzta, piemēram, skujot bārdu, pastāv lielāks risks, ka tā varētu pāriet ļaundabīgā veidojumā - melanomā. Šīs dzimumzīmes iesaka likvidēt, it īpaši, ja tās ir riska grupas dzimumzīmes.

Vēlams likvidēt, vai vismaz diagnosticēt dažādus jaunveidojumus, kas atrodas starp acīm, pie deguna, jo tie ne tikai izskatās neestētiski, bet arī visbiežāk kļūst ļaundabīgi, izraisot ādas vēzi. “Tagad arī Latvijā ir pieejama ļoti inovatīva ādas vēža diagnostikas metode FotoFinder, kas darbojas kā “ādas detektīvs” -  jaunveidojumi izmeklējuma laikā automātiski tiek analizēti un salīdzināti, tādejādi palīdzot sekot līdzi ādas izmaiņām un pēc iespējas ātrāk atklājot varbūtēju ļaundabīgu veidojumu,” stāsta SIA “Veselības centrs 4” filiāles “Dermatoloģijas klīnika” dermatoloģe Linda Kapteine – Veita.

Liekais apmatojums

Kaut arī apmatojumu nereti uzskata par vīrietim piederošu "zīmi", matiņi mēdz traucēt un izskatīties neestētiski arī stiprajam dzimumam. Piemēram, vasarā, kad cilvēks pastiprināti svīst, ieteicams atbrīvoties no apmatojuma padusēs. Arī biznesa vīriešiem pastiprināts apmatojums uz rokām, parakstot līgumu, vai kakla, kad spalvas rēgojas laukā no apkaklītes, var izskatīties neestētiski. Bieži vien vīriešiem matiņi pastiprināti aug ausīs, nāsīs un uz deguna, kā arī viņiem raksturīgas biezas, kopā saaugušas vai neregulāras formas uzacis, kuras iespējams koriģēt..

Apmatojumu, protams, var likvidēt noskujot. Tomēr mūsdienās par visefektīvāko un nesāpīgāko metodi uzskata lāzerepilāciju. SIA “Veselības centrs 4” filiāļu “4. Dimensija” un “Juglas klīnika” dermatoloģe Sandra Vizule atzīst, ka pateicoties modernajām aparāttehnoloģijām lāzerepilācijai piemīt gana daudz priekšrocību salīdzinājumā ar pārējām apmatojuma likvidēšanas metodēm. “Taču galvenais- šo procedūru veikt pieredzējuša speciālista- ārsta uzraudzībā, kurš izvēlēsies atbilstošāko risinājumu- piemērotāko lāzeriekārtu. Tāpat kā katram ādas tipam ir savs krēms vai veselības problēmai- medikamenti arī, katrs matiņš ar savu krāsu, struktūru un novietojumu prasa individuālu pieeju,” norāda S. Vizule.

Rētas un tetovējumi

Kaut arī dzirdēts, ka rētas vīriešus rotā, diemžēl acne vulgaris (piņņu) rētas ne seju, ne ķermeni neizdaiļo. Tad parasti iesaka doties pie dermatologa, kurš, ņemot vērā rētas izskatu (vecumu, dziļumu, krāsojumu, reljefu), izstrādā tās likvidēšanas plānu - iesaka atbilstošāko metodi to mazināšanai, sākot ar kosmētiskām ādu balinošām līdz pat lāzerslīpējošām procedūrām.

Tāpat arī tetovējumi, kas iegūti kādā no dzīves periodiem, var kļūt ne tikai traucējoši, bet arī zaudēt savu vizuālo pievilcību. Mūsdienu tehnoloģijas nu jau piedāvā likvidēt tetovējumus, izmantojot modernu DEKA Q-Switched lāzeru, kas efektīvi noņem ne tikai melnbaltos, bet arī krāsainos (tostarp sarkanā un brūnā krāsā) zīmējumus. Protams, tas ir laikietilpīgs un dārgs process, tomēr – galvenais ir iespēja atbrīvoties no tā, kas gadu gaitā kļuvis traucējošs ne tikai vizuāli, bet varbūt arī morāli!

Svīšana

Svīšana ir normāls fizioloģisks process, kas cilvēkam palīdz uzturēt (organismam izdalot siltumu) nemainīgu ķermeņa temperatūru un izdala vielmaiņas galaproduktus un sāļus. Tā palīdz saglabāt arī asins osmotisko spiedienu. Tas, ka vienam vairāk svīst rokas vai kājas, bet citam paduses, ir atkarīgs no sviedru dziedzeru daudzuma noteiktos ādas rajonos. Bet, ja tomēr svīšana kļūst mokoša un traucējoša, šā brīža ārstniecība piedāvā plašas iespējas, kas, ja ne pilnībā izārstē no svīšanas, tad vismaz uz ilgāku laiku novērš to. Jāatzīst, ka cilvēka vārdu var arī aizmirst, taču viņa smarža paliek atmiņā ilgi, jo katram ir cits aromāts. Arī sadaloties sviedriem, rodas kairinošas vielas, kas var izraisīt niezi. Atsevišķās ķermeņa vietās var parādīties izsutumi, ādas iekaisums jeb dermatīts, pastiprināti veidoties pinnes. Jāatceras, ka dažādus dezodorējošus līdzekļus drīkst lietot tikai uz tīras un sausas ādas. Svīšanas gadījumā tiek piedāvāta fizikālā terapija, piemēram, radiofrekvences procedūras, kā arī botulīna toksīna injekcijas, kas ir efektīvas padušu svīšanas gadījumā. Ilgu laiku to pazina kā estētiskās medicīnas metodi, ko pielietoja kosmētiskā efekta (krunciņu izlīdzināšanas) panākšanai bez ķirurģiskas iejaukšanās. Pieredze ārstu praksē rāda, ka botulīna toksīna injekcijas ir efektīva metode, kas palīdz cīnīties pret svīšanu.

Aptaukošanās un strijas

Atšķirībā no sievietēm vīriešiem ir stingrāka un biezāka āda, jo viņu saistaudu (elastīna un kolagēna) režģis ir veidots krusteniski. Turpretim sievietēm saistaudi iet paralēli, lai āda stieptos, piemēram, grūtniecības laikā. Vīriešu saistaudi nav pakļauti ādas iestiepumam un līdz ar to šīs anatomiskās atšķirības dēļ stiprajam dzimumam nav raksturīgs celulīts. Tomēr pēdējā laikā arī vīriešus sāk apdraudēt celulīts, jo viņu galvenā problēma ir aptaukošanās, veidojoties "alus vēderiņam".

Sievietes var aptaukoties trejādi - ginekoīdi (sievišķīgi) - gurnu tipa figūra, androīdi (vīrišķīgi) - vēdera tipa figūra, un jaukti – miksēta tipa figūra, savukārt, vīriešiem liekie tauku nogulsnējumi pārsvarā veidojas uz vēdera. Protams, var būt arī vispārēja aptaukošanās vai lokāla - dubultzods, kakls, krūšu vai plecu daļa.

Jāteic, ka ne vienmēr liekajam svaram un apjomam vaininieki ir tauki, jo to rada arī pārāk liela muskuļu masa, nepareizi trenējot muskuļus. Liekais svars (augums līdz 180 un svars virs 90 kg) un muskuļu masas strauja palielināšanās var izraisīt striju (ādas plīsumu) veidošanos.

Pēdu, nagu problēmas

Vīriešus ļoti bieži piemeklē arī dažādas pēdu un nagu saslimšanas. Iemesls - nepareizi koptas kājas, piemēram, pārāk dziļi izgriezti nagi utt. Kāju nagus jāapgriež dabiskā formā – taisni (sānu maliņai – augšanas zonai jābūt brīvai), un jāatstāj vismaz 1 mm garumā, lai neveicinātu nagu ieaugšanu un nagu struktūras izmaiņas. Pārāk īsi novīlēts nags rada iekaisumu un tas ataug biezs un neglīts.

Vīriešu pēdas vairāk pakļautas infekcijām, jo viņi, piemēram, vasarā valkā zeķes un staigā slēgtos apavos. Arī pārāk šauri un sintētiska materiāla apavi kalpo par labvēlīgu vidi mikobaktēriju attīstībai, tāpēc lielāka vērība jāpievērš higiēnai ikdienā, piemēram, vēlams veikt pīlingu pēdām un pēc vannošanas kājas nosusināt. Pirkstu starpās palikušais mitrums ir ideāla augsne baktērijām! Turklāt šad un tad vēlams apmeklēt ārstniecisko pedikīru, nevis pie podiatrijas speciālista (pēdu problēmu speciālista) doties tad, kad nagi kļūst biezi un dzelteni, sajūt nepatīkamu aromātu un papēži sāk bojāt zeķes. Turklāt nagu sēnītes ārstēšanai mūsdienās tiek pielietota droša un efektīva metode – lāzerterapija, kas temperatūras paaugstināšanās rezultātā rada neatgriezeniskas izmaiņas sēnīšu šūnās. Lāzers nebojā apkārtējos audus un neatstāj nelabvēlīgu ietekmi uz veselību kā tas būtu, dzerot medikamentus.

Skaistumkopšanas procedūras

Kosmētiķe Ilze Actiņa atzīst, ka kopta vīrieša āda neatšķiras no sievietes ādas. "Ne jau tikai sievietes sejas un ķermeņa ādai jābūt maigai un veselīgai. Arī vīriešiem ir āda, kas jākopj," uzsver SIA “Veselības centrs 4” estētiskās medicīnas klīnikas “4. Dimensija” sejas un ķermeņa estētikas speciāliste Terēze Beļkova.

Pretēji sievietēm, kuras gaida to mirkli, kad varēs doties uz kādu procedūru, vīrieši reti kad iedomājas par to, ka viņiem vajadzētu apmeklēt skaistumkopšanas iestādes. Tomēr ne visas vizuāli estētiskās problēmas var atrisināt mājas apstākļos un bieži vien nepieciešama speciālista līdzdalība. Piemēram, neestētiski izskatās pinnes uz deguna un starp uzacīm. Tomēr tās nevajadzētu likvidēt mājas apstākļos, jo var veidoties iekaisums un bieži vien vairāk vai mazāk izteikta rēta. Ņemot vērā, ka vīriešiem ir raksturīgas lielas ādas poras uz deguna, vaigiem, vismaz reizi gadā vēlams veikt arī sejas ādas tīrīšanu. Ādu attīrošas- enerģizējošas procedūras ieteicamas vīriešiem, kuri cieš no skābekļa trūkuma, jo lielu daļu dienas pavada telpās, pie datora, bez pienācīga skābekļa daudzuma.

Kosmētiskie līdzekļi

Vīrieši allaž uzskatījuši, ka kosmētiskie - ādu kopjošie līdzekļi ir domāti tikai sievietēm un līdz šim aprobežojušies ar pēcskūšanās losjonu un odekolonu. Taču tie ir maldi, jo gandrīz katra kosmētikas firma piedāvā vīriešu līniju. Labs ārējais izskats prasa nedaudz vairāk, nekā tikai svaigu smaržu. Liela nozīme ir tīrai ādai, gludam skuvumam bez ādas apsārtuma.

Turklāt dažādas ādas problēmas izraisa tieši nepareiza kosmētisko līdzekļu izvēle. Tāpat kā sievietei, arī vīrietim tos vajadzētu izvēlēties atbilstoši ādas tipam. Tā kā pēc rugāju noskūšanas nereti uzmetas pinnes un ieaug matiņi, svarīgi lietot atbilstošu pēcskūšanās losjonu, balzāmu un citus kosmētiskos līdzekļus, kurus vislabāk ieteiks dermatologs, aptiekārs vai kosmetologs atbilstoši ādas tipam (taukaina, sausa, jutīga, kombinēta utt.).

 Līdz 2018. gada 15. decembrim vīriešu veselības mēneša ietvaros SIA “Veselības centrs 4” un tā filiāles rīko akciju “Atjauno savu dzinējspēku!”