Kāpēc tiek traucēta gremošanas darbība un kā to uzlabot?

Kāpēc tiek traucēta gremošanas darbība un kā to uzlabot?

09. Jun 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Veselīgs dzīvesveids un šķiedrvielām bagāts uzturs – šie ir divi galvenie nosacījumi, lai mūsu vēderi justos labi un gremošanas sistēma strādātu nevainojami.

Gremošanas sistēma ietekmē mūsu veselību daudz lielākā mērā, nekā mums pašiem šķiet. 70% organisma imūnšūnu ir koncentrētas zarnu traktā, turklāt zarnu trakta darbība regulē arī cilvēka garastāvokļa un uzvedības izmaiņas.

Kāpēc rodas gremošanas traucējumi?

Gremošanas traucējumi rodas, ja uzņemtā pārtika kādā no gremošanas posmiem netiek pietiekami labi pārstrādāta un izvadīta no organisma. Parasti tas notiek tāpēc, ka esam pārēdušies, lietojuši produktus, kurus mūsu organisms nepanes vai ēduši pārāk ātri, nesagremojot ēdienu. Izplatītākie gremošanas traucējumi ir slikta dūša, vemšana, aizcietējumi, caureja, vēdera uzpūšanās un pastiprināta gāzu veidošanās.[1]

Biežākie gremošanas traucējumu cēloņi

  • Nepareizs uzturs;
  • Pārlieku ātra ēšana;
  • Ūdens trūkums;
  • Antibiotiku lietošana;
  • Mazkustīgs dzīvesveids;
  • Stress. 

Neaizmirsīsim par šķiedrvielām!

Lai mūsu gremošanas sistēma darbotos pilnvērtīgi, ir svarīgi lietot šķiedrvielām bagātu uzturu. Šķiedrvielas palīdz barībai kustēties pa gremošanas sistēmu un mazina vēdera aizcietējumus, turklāt šķiedrvielas uzsūc arī sliktos sārņus. Bieži vien mūsu ēdienkarte sastāv no rūpnieciski ražotiem produktiem, kuri satur maz šķiedrvielu, tāpēc ir vērts pārskatīt savu ēdienkarti. 

Galvenie šķiedrvielu avoti ir labības produkti (kviešu klijas, auzu pārslas, pilngraudu maize, kviešu putraimi), rieksti (mandeles, kokosrieksti, zemesrieksti, lazdu rieksti, valrieksti), pākšaugi (baltās pupiņas, zirņi), sēnes (baravikas, gailenes), dārzeņi (selerijas sakne, burkāni, rabarberi, sīpoli, puķkāposti, baltie galviņkāposti, bietes, kartupeļi), kā arī augļi un ogas – žāvētas vīģes, žāvētas aprikozes, upenes, cidonijas, mellenes, avenes, kivi, avokado, āboli, ērkšķogas.[2 

Iekļausim uzturā vairāk fermentēto produktu!

Cilvēka zarnu traktā mājo miljoniem “labo baktēriju” jeb probiotiku, kas rūpējas ne vien par gremošanas darbību, bet par mūsu veselību kopumā. Lietojot uzturā fermentētos produktus (skābpiena produktus, dabīgi raudzētos kāpostus, skābētos gurķus), mēs apgādājam ķermeni ar šīm baktērijām. Īpaši svarīgi uzņemt “labās baktērijas” ir tad, ja esam lietojuši antibiotikas, un ir izjaukts mūsu zarnu mikrofloras dabīgais līdzsvars.

Cukuru – ar mēru!

Saldumi, gāzēti, saldināti dzērieni un alkohols nav mūsu gremošanas sistēmas draugi. Pārmērīgs cukura patēriņš var radīt vēdera uzpūšanos, jo organismam trūkst fermentu, lai lielo cukura daudzumu sašķeltu. Ja ļoti kārojas kas salds, labāk izvēlēties medu, dateles vai citus produktus, kuros atrodami dabīgie cukuri.

Mazāk kafijas, vairāk ūdens!

Ūdens palīdz organismam sagremot uzņemto pārtiku un izvadīt kaitīgos toksīnus, bet kafija darbojas pretēji. Gan kafija, gan melnā tēja satur kofeīnu. Kofeīns sniedz enerģiju un darbojas kā stimulants, tomēr pārmērīga tā lietošana atstāj nelabvēlīgu ietekmi uz gremošanu. No organisma kofeīns izdalās kopā ar lielu daudzumu šķidruma, tādējādi tā pastiprināta lietošana var novest pie dehidrācijas.  Ja esam lietojuši kofeīnu saturošus dzērienus, izdzertā ūdens daudzumam jābūt par 1,5 reizi lielākam nekā izdzertās tējas vai kafijas daudzumam.

Ēdīsim lēnām un mazām porcijām!

Gremošanas process sākas jau mutes dobumā. Lēnāk un ilgāk košļājot ēdienu, izdalās vairāk siekalu. Tās palīdz sašķelt uzņemto pārtiku, tādējādi atvieglojot darbu kuņģim. Jo lēnāk cilvēks ēd, jo mazāk gaisa nonāk gremošanas sistēmā. Palielināts gaisa daudzums var radīt spiediena sajūtu un atraugas. Turklāt ēdot lēnām, samazinās arī uzņemtās pārtikas daudzums.

Nodarbosimies ar fiziskām aktivitātēm!

Fiziskās aktivitātes paātrina gremošanas procesus un asinsriti, kā arī veicina visu ķermeņa orgānu darbību. Savukārt, ja cilvēks ir mazkustīgs, iekšējo orgānu muskulatūra sāk darboties palēninātā režīmā, kas noved pie aizcietējumiem un vēdera pūšanās. Ja esam baudījuši bagātīgu maltīti, būtu vēlams nevis atgāzties dīvānā, bet gan izkustēties, piemēram, doties nelielā pastaigā. Taču, ja vēlamies sportot intensīvi, to labāk darīt stundu pēc ēšanas.

Ja tomēr gadījies nodarīt pāri vēderam

Arī tad, ja ikdienā ēdam sabalansēti, mums katram var gadīties ieturēt ātras un ne pārāk veselīgas maltītes, pēc kurām jūtama smaguma sajūta vēderā, un šķiet, ka apēstie gardumi netiek tālāk pa sev paredzēto ceļu. Visbiežāk gremošanas traucējumi mūs piemeklē pēc svētkiem, kuros esam ēduši ļoti daudz un ļoti dažādus pārtikas produktus, tai skaitā treknus un saldus ēdienus.

Par laimi, dabā ir sastopamas vielas, kas spēj uzlabot gremošanas darbību un mazina nepatīkamos simptomus. Vislabāk gremošanas traucējumu gadījumos palīdz zāļu tējas, piemēram, fenheļa, ķimeņu, kumelīšu un melisas uzlējumi. Ļoti efektīva ir arī ingvera sakne.

Kumelīte ir viena no senākajām augu drogām, ko izmanto ārstniecībā. Kumelītei piemīt daudz labu īpašību, tostarp augs iecienīts kā līdzeklis gremošanas veicināšanai un dažādu kuņģa darbības traucējumu novēršanai. Kumelītes mazina vēdera uzpūšanās sajūtu un uzlabo gremošanas sistēmas darbību, kā arī maigi atslābina, nomierina, veicina kuņģa un zarnu darbību. Kumelīte mazina spazmas, veicina kuņģa un zarnu trakta sekrēciju, žults izdalīšanos un paaugstina ēstgribu.

Melisa ir tautas medicīnā iecienīta droga, ko lieto pret vēdera uzpūšanos un spazmām, kā arī ēstgribas uzlabošanai.

Ingvers – to dēvē par dzīvības sakni, un tās unikālās īpašības pazīstamas jau vairāk nekā trīs tūkstošus gadu. Šī lieliskā un aromātiskā sakne palīdz atslābināt kuņģa muskuļus, mazina gāzu veidošanos un vēdera pūšanos, kā arī stimulē un paātrina vielmaiņas procesus.

20170609111253-11694.jpg 

Digestil apvieno sevī labāko!

Taču ne vienmēr mums ir pieejamas zāļu tējas, īpaši ja atrodamies ārpus mājām, tāpēc ir rādīts dabīgs, taču vienlaikus efektīvs līdzeklis, kurš apvieno sevī labāko, ko augi mums sniedz. Ingvers, melisa, kumelīte, kā arī kardamona, kanēļa, citrona un rūgtā apelsīna mizas ēteriskās eļļas – tik daudz labuma no dabas veltēm atrodamas tikai vienā uztura bagātinātāja Digestil sūkājamajā tabletē. Uztura bagātinātāja sastāvā esošie augi sniedz tūlītēju efektu pēc pamatīgas maltītes, ar ko gremošanas sistēmai grūti tikt galā, un palīdz uzturēt zarnu trakta veselību. Digestil piemērots bērniem no 12 gadu vecuma, tas nesatur cukuru, piparmētru, un to atļauts lietot no 1 - 6 tabletēm dienā. Atgādinām, ka uztura bagātinātājs neaizvieto pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu. Svarīgs ir daudzveidīgs un sabalansēts uzturs, kā arī veselīgs dzīvesveids.


[1] Informācija no interneta vietnes “medicine.lv”.

[2] Informācija no LR Veselības ministrijas mājas lapas.