Kāpēc pēc grūtniecības pastiprināti izkrīt mati?

Kāpēc pēc grūtniecības pastiprināti izkrīt mati?

11. May 2017, 10:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības laikā daudzas sievietes īpašu uzmanību pievērš izmaiņām savā ārējā izskatā. Un šoreiz runa nav tikai par augošo punci un klāt nākušajiem kilogramiem. Izmaiņas skar gan sejas ādu, gan matus, gan citas ķermeņa daļas. Iemesls tam ir izmaiņas hormonu līmenī, kas atstāj iespaidu arī uz topošās māmiņas izskatu.

Galvenais iemesls ir izmaiņas estrogēna un progesterona līmenī asinīs. Pateicoties tam, mati grūtniecības laikā kļūst biezāki. Taču rodas jautājums, kāpēc pēc dzemdībām, ja jau grūtniecības laikā tie kļuvuši tik skaisti, tie izkrīt?

Daudzas sievietes jau pēc pirmā mēneša krīt panikā, jo pēc dzemdībām mati sāk izkrist pastiprināti. Matu izkrišana pēc dzemdībām skar praktiski visas sievietes, tiesa, kādai mati izkrīt straujāk, kādai – lēnāk. Matu izkrišanu sekmē straujais estrogēnu līmeņa kritums asinīs. Pateicoties hormonu izmaiņām grūtniecības laikā, sievietes mati gaidību laikā sāk augt straujāk, savukārt pēc dzemdībām notiek pretējs process – pazūd stimulējošais process, kuru nodrošināja hormoni.

Tiesa, nav pamata uztraukumam, jo tas ir fizioloģisks process. Parasti mati straujāk izkrīt pirmos trīs mēnešus pēc dzemdībām. Ja matu izkrišana turpinās ilgstoši, ieteicams apmeklēt ārstu.

20170506151535-44094.jpg

Vai zīdīšana ietekmē matu izkrišanu?

Pastāv uzskats, ka mati daudz vairāk izkrīt māmiņām, kuras savus mazuļus zīda ar krūti, taču šis mīts ir maldīgs. Tieši otrādi – māmiņām, kuras savus bērniņus zīda, mati izkritīs ne tik strauji. Tāpēc nav nekāda pamata atteikties no zīdīšanas, cerot, ka tad mati izkritīs mazāk. Tiesa, dažkārt var rasties situācijas, kad māmiņām, kuras savus bērniņus ar krūti zīda ilgāk, matu pastiprināta izkrišana var atkārtoties. Šādos gadījumos nepieciešams papildus uzņemt kalciju, jo matu stāvokli ietekmē organismā esošās minerālvielas.

Jo sieviete uzņems pilnvērtīgāku uzturu, mazāk nervozēs un vairāk laika atvēlēs miegam, jo matu izkrišanas periods pēc dzemdībām būs īsāks. Savukārt, ja pārtika būs vienveidīga, jaunā māmiņa mazāk laika spēs rast miegam un piedzīvos biežas stresa situācijas, mati izkritīs vairāk un ilgāku laika periodu. Tieši tāpēc jaunajām mammām tiek rekomendēts pievērst lielāku uzmanību savai veselībai.

Tiek uzskatīts, ka diennakts laikā cilvēkam izkrīt līdz 100 matiem, bet pēc dzemdībām to skaits var pieaugt pat līdz 500 matiem diennaktī, izkrītot arī tiem matiem, kuriem bija jāizkrīt jau grūtniecības periodā. Taču nav pamata uztraukumam, jo matu izkrišana pēc dzemdībām ir dabīgs process, par kuru nevajadzētu uztraukties.

20170506152325-84939.jpg

Kas vēl var veicināt matu izkrišanu?

Dažkārt jaunā mamma, ieraugot uz spilvena daudzos izkritušos matus, var satraukties, ka jau pavisam drīz viņas galva kļūs pavisam plika. Taču, ja pēc dzemdībām pagājis vien neilgs laiks, satraukumi ir lieki. Taču ja mati turpina pastiprināti izkrist arī, kad mazulim jau apritējis pusgads, tiek rekomendēts apmeklēt savu ārstu, lai veiktu pārbaudes, jo pēc grūtniecības var pastiprināties kāda iepriekšēja slimība, kura līdz grūtniecībai noritējusi bez īpašiem simptomiem.

Iemesls ilglaicīgai matu izkrišanai var būt arī B grupas vitamīnu, kā arī vitamīnu C, A un E trūkums organismā. Tāpēc matu problēmu ārstēšanai būtu svarīgi uzņemt pietiekamā apjomā arī nepieciešamos vitamīnus. Svarīgi piekopt veselīgu dzīvesveidu, pietiekami izgulēties un censties izvairīties no stresa situācijām, kas gan mūsdienu sievietēm ne vienmēr izdodas. Tāpēc matu izkrišana kļūst par nopietnu problēmu daudzām jaunajām māmiņām.

20170506151818-78649.jpg

Ko darīt, ja izkrīt mati?

Ja matu izkrišana pastiprinās, jāievēro daži noteikumi, kuri palīdzēs samazināt matu izkrišanu. Kā pēc dzemdībām uzlabot matu veselību?

  1. Neķemmē matus uzreiz pēc to mazgāšanas, kamēr tie vēl ir ļoti mitri. Iesaka ķemmēt sausus vai arī gandrīz sausus matus, jo uzreiz pēc mazgāšanas tie ir ļoti vāji. Tāpat arī raugies, lai Tu izmantotu tikai augstas kvalitātes ķemmi.
  2. Centies izvairīties no biežas lokšķēru izmantošanas, jo tas vēl vairāk bojās matu struktūru un veicinās to izkrišanu.
  3. Matu veselību ietekmē arī matu sakārtojuma izvēle. Iesaka izvairīties no ciešu bižu pīšanas vai matu saņemšanas „zirgastē”. Šīs frizūras vājinās galvas ādas asinsriti.
  4. Rūpīgi izvēlies šampūnu un kondicionieri, izvēloties produktus, kuri atbilst Taviem matiem.
  5. Matu izkrišanu samazinās galvas masāža. Iesākumā, iespējams, šķitīs, ka pēc katras masāžas mati izkrīt vēl vairāk, taču iegaumē, ka izkrīt tikai „vecie” mati, kuri ir jau „pārdzīvojuši savu laiku”. Pēc galvas masāžas straujāk ataugs jaunie mati.
  6. Lielisku efektu matu stāvokļa uzlabošanai sniegs dažādi zālīšu novārījumi, kurus lieliski var izmantot matu skalošanai. Piemēram, dadžu, kumelīšu vai nātru novārījumi.

Tiesa, jāņem vērā, ka tikai ar matu maskām, masāžām un zālīšu novārījumiem nav iespējams uzlabot matu stāvokli. Svarīgi ir gan pilnvērtīgi ēst, gan dzīvot veselīgu dzīvesveidu. Tad organisms vieglāk pārdzīvos pēcdzemdību periodu un ātrāk atgūsi savu matu krāšņumu.