Kādi ir svarīgākie akcenti, klājot galdu?

Kādi ir svarīgākie akcenti, klājot galdu?

31. Oct 2023, 16:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gada skaistāko svētku atnākšana daudzus aicina aizdomāties, kā uzklāt galdu, pie kura būs ērti sēdēt visai ģimenei. Bet varbūt vēlaties pārsteigt savus draugus ar neaizmirstamām vakariņām?

 

Klājot galdu, gribas pievērst uzmanību ne tikai gardiem ēdieniem, bet arī galda dekorācijām un servēšanas traukiem. Un cik vēl svarīgi akcenti ir nepieciešami, lai jūsu galds izskatītos eleganti un estētiski!

 

Sāciet ar galdautu

 

Nav pārsteigums, ka galda klāšana sākas ar galdautu, kas ne tikai aizsargā jūsu galda virsmu, bet arī piešķir mājīgumu. Izvēlieties tīru, gludi pieguļošu un, protams, izgludinātu galdautu, kas papildinās jūsu kopējo galda dekoru. Klasiskam izskatam izvēlies baltu lina audumu, savukārt omulīgākai vakara pasēdēšanai nebaidies likt košāku vai rakstainu galdautu.

 

Galda paliktņi

 

Ja vēlaties modernāku vai minimālistiskāku galda izskatu, paliktņi var būt lieliska alternatīva galdautiem. Mūsdienās var atrast no visdažādākajiem materiāliem izgatavotus paliktņus, sākot no dekoratīvā filca vai salmiem līdz grebtiem koka paklājiņiem, kas lieliski var izskatīties arī uz galdauta. Tādā veidā ar paliktņiem, jūs varat atdalīt katra ēdāja vietu. Izvēlieties paliktņus, kas atbilstu dominējošajai krāsu paletei un pieskaņotos galda kopējam izskatam.

 

Šķīvji

 

Ja domā, ka šķīvji un citi servēšanas trauki, iespējams, ir svarīgākais galda akcents, noteikti nekļūdies. Jūs varat atjaunināt savus esošos traukus, apmeklējot formadore: šeit varat atrast visu, sākot no šķīvjiem makaroniem līdz ēdienu komplektiem brokastīm. Tomēr, izvēloties servēšanas traukus, ir svarīgi zināt, kā tie jānovieto uz ēdamgalda.

 

  • Izkārtojiet pamatēdiena šķīvjus tā, lai tie aizņemtu galda centru katra ēdāja priekšā.
  • Salātu vai zupas bļodas jānovieto pa kreisi no pamatēdiena šķīvja.

 

Galda piederumi

 

Galda piederumi, tostarp dakšiņas, naži un karotes, ir būtiski jebkurā galda servēšanā. Pievērsiet uzmanību, vai galda piederumi ir tīri un spīdīgi. Tie ir jānovieto tādā secībā, kādā tie tiks lietoti sākot no ārpuses līdz šķīvim.

 

  • Dakšiņu parasti novieto šķīvja kreisajā pusē, bet nazi šķīvja labajā pusē ar griešanas malu pret šķīvi. Karoti pa labi no naža.
  • Ja pusdienu vai vakariņu laikā tiks pasniegtas uzkodas, novietojiet mazāku dakšiņu kreisajā pusē un mazāku nazi tālāk no karotes.

 

Salvetes

 

Salvetes ir būtisks akcents, kas veicina gan funkcionalitāti, gan estētiku. Glīti salocītas tās var novietot uz pusdienu šķīvja vai pa kreisi no dakšām. Var izmantot arī auduma salvetes, radoši salocītas vai pārsietas ar dekoratīvām lentītēm – eksperimentējiet un izveidojiet sev vēlamo tēlu.

 

Glāzes

 

Kopā ar galda piederumiem mēs iesakām nopulēt arī glāzes, kas jums būs nepieciešamas galdam, kuru klājat. Īpaši svarīgi ir ne tikai izvēlēties pareizos stikla traukus, bet arī pareizi novietot tos uz galda.

 

  • Mazākā ūdens glāze jānovieto tieši virs naža.
  • Ja plānojat dzert vīnu vai citus dzērienus, novietojiet dzērienam atbilstošās glāzes pa labi no ūdens glāzes.

 

Galda dekorācijas

Visbeidzot, piepildiet galda vidus daļu ar dekorācijām atkarībā no notikuma vai radītās atmosfēras. Tie var būt eleganti svečturi ar svecēm, kas ērti izgaismo vakariņu galdu, dekoratīva bļoda, kas pildīta ar augļiem, vai svaigu ziedu kompozīcija. Taču nepārcenties – pārliecinies, ka šīs dekorācijas netraucē uzturēt acu kontaktu ar viesiem un brīvi sazināties.

 

Rezumējot, var teikt, ka galda klāšana ir kā mākslas forma, kas nav atdalāma no tik svarīgām detaļām kā pareizi novietoti galda piederumi vai nopulētas glāzes. Pareizi piemeklēti akcenti papildina garšīgi pagatavotu maltīti un rada mājīgu vidi Jūsu ģimenei vai viesiem. Tāpēc veltiet laiku, lai padomātu par galda izskatu, kādu vēlaties, un pārvērtiet parastās vakariņas par neaizmirstamu notikumu.