Kā uzsākt treniņus un uzlabot savu sniegumu?

18. Jun 2018, 10:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir iesākusies pludmales sezona, tāpēc arvien vairāk aizdomājamies par savu fizisko formu un veidiem, kā to uzlabot. Ja esat starp tiem, kas apņēmušies fiziskās aktivitātes nopietnāk uzsākt pirmo reizi vai atsākt pēc ilgāka pārtraukuma, noteikti aktuāls ir jautājums – ar ko sākt? Savukārt, ja ar sportošanu jau esat uz „tu”, noteikti esat ieinteresēts sava rezultāta uzlabošanā. Šeit būs pāris padomi, kā sasniegt vairāk, bet procesā sevi nepārpūlēt, un kā mērķu īstenošanā palīdz fitnesa atbalsts – viedpulkstenis Fitbit Versa.

20180618093923-36196.jpg 

Treniņu uzsākšana

Uzsākt sportiski aktīvu dzīvesveidu var būt ļoti grūti. Ir jāatrod motivācija un gribasspēks, lai uzsāktu fiziskās aktivitātes, kā arī lai tās turpinātu un pēc pirmajām grūtībām neatmestu ar roku. Tāpēc, ja vēlaties iegūt auguma aprises, par ko jau ilgi sapņojat, sāciet ar mazumiņu. Katru dienu veltiet sportiskajām aktivitātēm vismaz 5 minūtes. Nav nepieciešams katru dienu iet uz sporta zāli un cilāt svarus – ar pārmērīgu slodzi nonāksiet veselības likstās un traumās, ne sasniegsiet vēlamo rezultātu.

Pirmajās reizēs ir ieteicama individuāla pieeja profesionāļa uzraudzībā, jo pieredzējis un profesionāls treneris palīdzēs nospraust piemērotākos mērķus, apzinoties iespējas un veidus, kā tos veiksmīgāk sasniegt, un izveidos individuālu nodarbību plānu, balstoties uz šiem mērķiem. Vingrinājumu tehniskais izpildījums un pareizs slodzes dozējums ir vitāli svarīgs, lai vingrošana noritētu veiksmīgi un nospraustais mērķis tiktu sasniegts.

Tomēr, ja treneris nav Jūsu vēlmēs vai iespējās, tad var pievienoties kādai no brīvdabas vingrošanas grupām, kuras tagad ir atrodamas gandrīz katrā parkā vai pilsētas stadionos. Šādās grupās būs lielāka motivācija darboties un iespēja iepazīties ar jauniem cilvēkiem. Arī ar populārā fitnesa aproču ražotāja Fitbit aplikācijas palīdzību savos rezultātos var dalīties ar draugiem un ģimeni, kā arī ik pa laikam izveidot draudzīgus kopīgos izaicinājumus, piemēram, kurš 3 dienu laikā veiks visvairāk soļu. Iespēju ir ļoti daudz, vienkārši jāatrod sev tīkamākais.

20180618094001-96326.jpg

Ja nodarbojies ar sportu regulāri

Mazie rezultāti sāk parādīties jau pēc pirmajiem treniņiem – uzlabojas miega kvalitāte, pašsajūta un noskaņojums. Protams, ir arī brīži, kad progress sāk nedaudz pierimt un vairs nav tik straujš, kā uzsākot fiziskās aktivitātes. Lai nenovirzītos no mērķa, ieteicams savus rezultātus un slodzi regulāri fiksēt. Šādiem mērījumiem noderēs viedpulksteņi, piemēram, Fitbit Versa – tas palīdzēs izvairīties no sevis pārslogošanas, kā arī grūtā brīdī motivēs nepadoties un iepriecinās ar līdz šim sasniegtajiem rezultātiem.

Tiem, kas sporto regulāri, ieteicams variēt ar slodzi un treniņu veidiem. Ķermenim no dabas ir izcila spēja pielāgoties un adaptēties dažādiem ārējiem apstākļiem – līdz ar to ilgtermiņā mazinās arī treniņu efektivitāte. Ir svarīgi kombinēt spēka treniņus, kardio uzdevumus un atsevišķus treniņus tikai lokanības un ķermeņa mobilitātes attīstīšanai. Fitnesa viedpulkstenis Versa piedāvā dažādas funkcijas, piemēram, ir iespējams katru nedēļu iegūt atskaiti un sekot līdzi savam progresam. Kā arī Fitbit Coach atvieglos treniņu programmu izvēli un izpildi.

Veselīgs aktivitāšu un atpūtas balanss

Pēc kārtīgiem treniņiem nepieciešama arī atbilstoša atpūta. Miegs un uzturs veido lielāko daļu no mūsu dzīves ikdienas kvalitātes, sports nāk tikai pēc tam. Katram no mums ir cits nepieciešamais miega daudzums, bet tā kvalitāte ir atkarīga no vairākiem faktoriem. Ikdienas viedpulkstenis Versa reģistrē arī cilvēka miegu un sadala to pa vieglā, dziļā un REM miega stadijām – regulāri iegūstot šo informāciju, varam uzzināt iemeslus, kas mums traucē atpūsties pietiekami, kādas aktivitātes ir vairāk vai mazāk piemērotas tieši mums. Katram no slodzes vai treniņu veidiem būs dažāds atjaunošanās laiks – pēc augstas intensitātes spēka treniņa vajadzēs pat 2 līdz 3 dienu atpūtu, savukārt pēc viegla stundu ilga skrējiena varam plānot nākamo treniņu jau krietni ātrāk. Kad sapratīsim savu miegu un tā ietekmējošos faktorus, varēsim gudrāk veidot savu ikdienu, lai spētu sasniegt vēl labākus rezultātus.

Arī slodzei ir robežas

Svarīgi saprast, ka neapdomīga sportošana pat ar labākajiem nodomiem var sniegt gluži pretēju efektu – var iedzīvoties smagas traumās un beigās par aktivitātēm nāksies aizmirst uz ilgu laiku. Vidēja un vēlama slodze nedēļā pēc speciālistu ieteikuma ir stundu ilgs zemas vai vidējas intensitātes treniņš katru dienu.

Veselības rādītāji jāņem vērā pie visām aktivitātēm, piemēram, viens no būtiskākajiem ir sirds ritms, kas parāda slodzes intensitāti – izmantojot sirdsdarbības frekvenci uztverošas ierīces – tādas kā viedpulkstenis Fitbit Versa, varēsiet labāk izprast un kontrolēt slodzi, kā arī ar laiku ierīce un tās PurePulse® tehnoloģijas sniegtie mērījumi ļaus jums veiksmīgāk izvērtēt dažādu vingrojumu efektivitāti, noslogojumu un jūsu kopējo progresu tajos.

20180618093943-73046.jpg

Jo dažādāk, jo interesantāk

Ja treniņu grafiks un veidi būs dažādi, tad sportošana nebūs vienveidīga un garlaicīga, kas var motivēt izaugsmei. Ja apnika skriet, dodieties uz jogu, apnika grupu nodarbības, izmēģiniet dažādus vingrojumu veidus – jau Fitbit Versa piedāvātās treniņu iespējas turpat uz rokas locītavas ir ļoti plašas, un noteikti atradīsiet ko piemērotu, ko iekļaut savā ikdienas treniņu procesā.

Droši variet ar treniņu veidiem variēt, piemēram, par treniņu var pieņemt arī stundu ilgu pastaigu mežā vai izbraucienu ar velosipēdu. Šajā jomā ļoti palīdz Versa – kamēr jūs nododaties izvēlētajai aktivitātei, pulkstenis to visu skaita un analizē – tāpat kā treneris sporta zālē. Turklāt šāda veida aktivitātēm būs interesanti pavērot savu maršrutu kartē – Versa ir savienojams ar GPS, un tas sekos līdzi ik uz soļa. Regulāras pastaigas, velobraukšana, peldēšana un citi cikliskie sporta veidi ar mērenu slodzi palīdz uzlabot sirdsdarbību, vielmaiņu un uzlabo ķermeņa procesus kopumā. Jā, pat peldēšanai, jo Versa ir ūdensizturīgs līdz pat 50 metru dziļumam. Visām šīm aktivitātēm varat sekot līdzi ar nepārtrauktiem datu mērījumiem turpat, uz jūsu rokas locītavas.

Pasaulē vadošais nēsājamo ierīču zīmols Fitbit nodrošina personalizētu pieredzi, ieskatus un padomus ar vadošo programmatūras un interaktīvo rīku starpniecību, lai Jums sniegtu vērtīgu veselības un fitnesa atbalstu. Vairāk informācijas par Fitbit Versa viedpulksteni atradīsiet mājaslapā.