Kā skaisti apmānīt mēnešreizes?

Kā skaisti apmānīt mēnešreizes?

13. Nov 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katru mēnesi pūtīšu uzliesmojums, mūžīgā cīņa ar lieko apmatojumu, garastāvokļa ekstremālākās izpausmes – un tas viss vēl pirms mēnešreizēm. Menstruāciju laikā sāpes, iespējams, vemšana, caureja, migrēna. Daļa sabiedrības, vīrieši un sievietes, kurām ir vienkārši paveicies, pat nenojauš, kādām elles mokām jāiet cauri daudzām sievietēm, un viņas to visu tik varonīgi slēpj kā īstas karotājas. Ar to var samierināties, bet var arī meklēt risinājumus. Iedomājies – tev ir iespēja stabilizēt menstruālo ciklu un pie reizes vēl tikt vaļā no raizēm par menstruāciju blakusparādībām, slikto sejas āda stāvokli un pastiprināta apmatojuma problēmu.

Dzīvot skaisti – tas ir ikvienas sievietes lolots sapnis, bet tikai daļai tas patiešām izdodas. Nebeidzamie uztraukumi, dusmu uzplūdi u.c. niķi ir tas, kas stipri ietekmē mūsu garastāvokli, īpaši dienās, kad sākas „negaidītās” mēnešreizes. Jau izsenis zināms, ka hormonālā kontracepcija ir veids, kas var atvieglot sievietes īpašās dienas, kā arī tas ir ļoti efektīvs izsargāšanās veids. Kontracepcijas piedāvājums ir kļuvis draudzīgāks mūsdienu sievietei, pielāgojoties mūsu dzīves stilam.

Dr. Eva Barkāne, ginekologs, reproduktīvais endokrinologs par hormonālo kontracepciju: „Liela daļa Latvijas sieviešu, neskatoties uz milzīgo informācijas plūsmu par šo tēmu, joprojām ir noraidošas pret hormonālo kontracepciju. Kāpēc? Visbiežāk tāpēc, ka neizprot savu fizioloģiju un ķermenī noritošos procesus. Cilvēks ir tā „izveidots”, ka baidās no nezināmā.  Ja nav zināšanas un izpratne, tad rodas mīti un pieņēmumi, piemēram, „ja visi saka, ka slikti, tad jau droši vien slikti” vai arī „mana draudzene teica, ka... ”, tas arī nosaka konkrētās sievietes un sabiedrības viedokli.  

Sievietes labi orientējas jaunāko kosmētisko procedūru plusos un mīnusos, lielu daļu līdz 30 gadu vecumam jau pašas izmēģinājušas, bet var nezināt vārdu „ovulācija” jeb „folikuls”. Un kā gan var saprast kā organismā darbojas hormonālās tabletes, ja nav pat pamata zināšanas? Kad ir zināšanas un informācija, tad bailes zūd. Ļoti priecājos par savām pacientēm, ar kurām varu visus neskaidros jautājumus izrunāt un katrā konkrētā gadījumā atrast vislabāko risinājumu.

Protams, ir vairākas riska grupas, kam hormonālo kontracepciju nerekomendēju. Tās ir sievietes ar aptaukošanos, kad KMI ir virs 30. Aptaukošanos parasti pavada dislipidēmija jeb „slikto” tauku pārsvars pār „labiem” taukiem, kas ir kardio-vaskulāro saslimšanu riska faktors. Nerekomendēju, ja sieviete ir vecāka par 35 gadiem un smēķē, ja ir paaugstināts asinsspiediens, pat tad, ja sieviete jaunāka par 35 gadiem. Vislielāko uzmanību pievēršu tām sievietēm, kurām kādai no ģimenes sievietēm (mammai, māsai, mammas māsai) anamnēzē bijušas dziļo vēnu trombembolijas. Šīs grupas sievietēm, iespējams, ir iedzimti asinsreces faktoru defekti. Parasti tad veicu izmeklējumus, lai izvērtētu riska faktorus pirms nozīmēju hormonālo kontracepciju.”

Dzīves periodā, kad vēlies ziedēt, lidot un mīlēt, kontracepcija ļauj aizmirst rūpes par izsargāšanos. Kura kontracepcijas metode ir piemērotākā tieši tev, jāizrunā ar savu ginekologu, ar savu partneri un pašai ar sevi. Izvēle ir – hormonālā vai nehormonālā kontracepcija, plāksteris, spirāle vai tablete, kura tablete no visām... Katram kontracepcijas veidam ir savi plusi un ieguvumi. Ja izvēlies hormonālās kontracepcijas tabletes, tad gudri piemeklējot, vari ne tikai izsargāties no grūtniecības un baudīt seksuālās attiecības, bet arī mazināt sāpīgas mēnešreizes, pat uzlabot taukainas ādas un matu problēmas, uzlabot libido un mazināt depresīvu garastāvokli. Plašāk Dr. Evas Barkānes atbildes uz jautājumiem tieši par hormonālo kontracepciju lasi: http://tikaisievietem.lv/lv/kontracepcija-skaistumam.

Dr. Barkāne: „Es varētu gari un plaši runāt ar hormonālo kontracepcijas līdzekļu pozitīviem efektiem un iedarbību uz sievietes organismu kopumā un simptomiem, ko tie uzlabo vai pilnībā mazina. Bet galvenais, ko gribētu teikt ir tas, kas tabletes palīdz sievietēm pašām būt savas dzīves noteicējām. Tās pārvērš sievietes no „nabaga cietējām” par „dzīves baudītājām”.  Ir daudzas dzīves sfēras, kuras ietekmēt nevaram, tām vienkārši jāļaujas. Bet mēs - sievietes, visādos veidos varam rūpēties par sava organisma labsajūtu un dzīves kvalitāti. Hormonālās tabletes te ir ļoti labs palīgs.”