Kā pasargāt sevi no ērcēm?

Kā pasargāt sevi no ērcēm?

06. Jul 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ērces lielākoties dzīvo mežos un vietās ar blīvu garu zāli, tāpēc pat pastaigājoties pilsētā nevari būt pilnībā drošs, ka nesastapsies ar kādu ērci. Šī iemesla dēļ ir svarīgi parūpēties par savu un savu tuvāko drošību. Kā? Dalāmies ar ieteikumiem.

Ērces dzīvo zālē un krūmos, reti paceļoties augstumā virs viena metra. Tas nozīmē, ka ar ērci vari sastapties arī parka zālienā. Ērce pieķeras garāmejošā drēbēm vai arī dzīvnieka kažokam un rāpjas uz augšu, meklējot neaizsargātu zonu. Ērce, lai piesūktos, izvēlas vietu ar plānu ādu, piemēram, galvas ādu, aiz ausīm, cirkšņos, padusēs, kāju locītavās.

Kā sevi un savus tuvākos pasargāt?

Ērces pārnēsā dažādas infekcijas, no kurām cilvēkiem bīstamākās ir encefalīts un Laima borelioze. No ērču encefalīta sevi iespējams pasargāt vakcinējoties. Seko līdzi Slimību profilakses un kontroles centra publiskotajai informācijai, jo bērniem vecumā līdz 18 gadiem, kuru deklarētā dzīvesvieta ir ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā, vakcināciju pret ērču encefalītu apmaksā valsts.

  • Dodoties dabā, valkājiet cepuri, cieši pieguļošu apģērbu ar garām piedurknēm, savukārt bikšu galus labāk salikt zeķēs, bet kājās vilkt stingrus gumijas zābakus.
  • Labāk izvēlies drēbes gaišās krāsās, jo uz tām būs vieglāk pamanīt ērces.
  • Apstrādā apģērbu ar īpašiem līdzekļiem ērču atbaidīšanai – aerosolu vai ēteriskajām eļļām. Ērcēm nepatīk eikalipta, austrālijas tējas koka, piparmētras, anīsa, baldriāna, lavandas, bergamotes un citronellas ēteriskās eļļas.  Efektīvi iedarbosies arī krustnagliņu un kanēļa eļļas. Aptiekās pieejamas arī speciālas aproces, kuras var lietot arī mazākie bērni, un kuras palīdz atbaidīt kukaiņus.
  • Centies mežā staigāt tikai pa iestaigātām takām.
  • Regulāri pastaigas laikā pārbaudiet viens otru, vai uz apģērba nav redzama kāda ērce. Pirms piesūkties, ērce var rāpot pat vairākas stundas pa apģērbu, ādas virsmu, meklējot piemērotāko vietu.
  • Pēc pastaigas apseko sevi, savu apģērbu, arī bērnus, izķemmē matus ar smalku ķemmi.

Ja tomēr konstatē, ka piesūkusies ērce, nekrīti panikā! Pirmajai palīdzībai vari izmantot KICK THE TICK® Expert komplektu, kurā iekļauts speciāls aerosols ērču sasaldēšanai, kā arī speciāls instruments ar āķīti, lai ērci ērtāk noņemt.