Kā parūpēties par sava organisma atjaunošanos pēc slimošanas?

22. Feb 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsu bargajās ziemās saaukstēties un noķert vīrusus sanāk gana bieži un šķiet, ka katram kaut reizi nācies ziemā iziet antibiotiku kursu. Vai pēc tam parūpējamies par sava organisma atjaunošanos? Vaicājam speciālistam, kāpēc tas ir tik svarīgi.

Pulmonologs Māris Bukovskis sarunā ar Māmiņu Klubu skaidro, ka antibiotikas domātas tam, lai nogalinātu baktērijas, kas izraisa kādas slimības. “Tomēr, nogalinot patogēnās baktērijas, mēs nogalinām arī tās, kas mūsu organismam ir labvēlīgas un nodrošina dzīvības procesus,” stāsta ārsts, piebilstot, ka antibiotikas bojā gan zarnu mikrobiomu, gan ietekmē zarnu barjerfunkciju, kas ir ļoti svarīgi veselīga stāvokļa nodrošināšanai.

Šī iemesla dēļ ārsti iesaka pēc antibiotiku lietošanas neaizmirst par labajām bakterijām, kas palīdzēs atjaunot iznīcināto zarnu mikrofloru, kurai ir liela ietekme uz cilvēka pašsajūtu, imunitāti un veselību.

Atkārtoti antibiotiku kursi var izraisīt disbiozi – mikrobu daudzveidības samazināšanos un labvēlīgo baktēriju zudumu. Tā var veicināt arī alerģisko un elpceļu slimību attīstību.

Izvēloties aptiekā labās baktērijas, kuras lietot pēc antibiotiku kursa, pulmonologs Māris Bukovskis teic, ka populārākās ir laktobaktērijas un bifidobaktērijas. “Otrkārt, būtiska ir liela baktēriju deva un, treškārt, labās baktērijas jālieto ēšanas laikā,” norāda viņš.