Kā pareizi rūpēties par savu intīmo veselību?

Kā pareizi rūpēties par savu intīmo veselību?

27. Jan 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pareizi izvēlēti higiēnas līdzekļi ir pirmais solis, lai mēs parūpētos par savu intīmo veselību un aizsargātu gļotādu pret dažādām sēnīšu infekcijām.

Jau iepriekš ir runāts par to, ka sievietēm mazgājoties, jālieto speciālie intīmās kopšanas līdzekļi, bet vai zināji, ka katram vecumam tie ir savi? Tieši hormoni ir tie, kas nosaka maksts gļotādas pH līmeni, un atbilstoši tiem katrā vecumā jāpiemeklē arī speciālās ziepītes, skaidro ginekoloģe Daiga Baranovska.

Mazas meitenes 

Meitenēm  no 3 gadiem līdz brīdim, kad viņām sākas menstruācijas, specifiskā maksts mikroflora vēl nav izveidojusies, maksts gļotādas pH līmenis ir neitrāls (7), ļoti līdzīgs ādas pH līmenim. Tāpēc mazām meitenēm lietot intīmās ziepes, kas paredzētas mammām, nebūtu pareizi. Taču arī meitenēm gļotāda mēdz iekaist, ir jutīga dažādu ārējo apstākļu dēļ, piemēram, pēc antibiotiku lietošanas vai peldēm baseinā. Tāpēc labi, ja arī meitenēm var piedāvāt lietot tieši viņu vecuma īpatnībām atbilstošu mazgāšanas līdzekli intīmajām zonām. Šajā ziņā ieteicams ir DermoXEN ražotais intīmās higiēnas gels meitenēm 4girl.

Sievietes reproduktīvā vecumā

Vislielākā interese par intīmo higiēnu ir sievietēm reproduktīvā vecumā. No pirmajām mēnešreizēm līdz pat menopauzei maksts gļotādai raksturīga skāba vide, ko nodrošina pienskābās baktērijas. Visi speciālie intīmās kopšanas līdzekļi tāpēc arī veidoti ar skābu  pH līmeni (4-5), lai neizjauktu dabisko baktēriju līdzsvaru makstī, kas nodrošina intīmo veselību. Tiklīdz maksts mikroflora mainās, pienskābo baktēriju kļūst mazāk, sāk vairoties cita veida baktērijas un sēnītes, kas atver vārtus dažādiem iekaisuma procesiem. Jāatceras, ka ikdienā tieši ar piemērotu intīmo higiēnu var uzturēt nepieciešamo pH līmeni. Lietojot parastos  mazgāšanas līdzekļus, ja maksts pH līmenis ir neitrāls vai pat sārmains, maksts gļotādai tiek kaitēts, nevis palīdzēts uzturēt tās dabisko vidi.   

Sievietes pēc menopauzes iestāšanās 

Sākoties menopauzei, sievietes maksts vide mainās un kļūst sārmaināka, tāpēc jāpiemeklē intīmās higiēnas līdzekļi, kuriem  pH  līmenis ir neitrāls (6-7). Šajā laikā būtiski samazinās sievišķo hormonu estrogēnu līmenis,  līdz ar to maksts un intīmās zonas gļotāda pakāpeniski kļūst plānāka, trauslāka un vieglāk ievainojama. Sievietes nereti sūdzas par lokālu diskomfortu dzimumorgānu rajonā, traucētu intīmo dzīvi. Tāpēc menopauzes laikā būtu nepieciešams izvēlēties papildu līdzekļus ar mitrinošu iedarbību. Labi ir intīmās kopšanas geli, kas satur hialuronskābi papildu mitrināšanai. Labi, ja līdzekļa sastāvā ir baobaba, lotosa zieda, alvejas ekstrakti, kas gļotādu pabaros un nomierinās.

Lietojot pareizus mazgāšanas un kopšanas līdzekļus, maksts gļotāda būs vēl labāk aizsargāta un mitrināta.

Raksta tapšanā konsultējusi ginekoloģe Daiga Baranovska.

Dermoxen intīmās higiēnas gēls 4 Girls

Ikdienas lietošanai (meitenēm vecumā no 3 līdz 14 gadiem)

Satur maigas, dabiskas attīrošas vielas, propolisa ekstraktu, nīma eļļu un prebiotiķus. Nodrošina meitenēm maksts pH līmeni,  atbilstoši vecumam  un palīdz novērst diskomfortu.

  • Ar propolisa ekstraktu un nīma eļļu  - mitrina, mazina niezi un dedzinošu sajūtu.
  • Prebiotiskās šķiedras palīdz aizsargāt maksts mikrofloru veselu.
  • Ieteicams ikdienas lietošanai, pēc pludmales, peldbaseina, sporta zāles apmeklējuma.

Nesatur parabēnus un tiazolinonu, smaržvielas, sastāvā nav alergēnu. 

Lietošanas norādījumi: nelielu daudzumu gēla (divas dozatora devas) uzklāt mitrai ādai un viegli iemasēt. Noskalot un nosusināt.

Papildu informāciju meklē dermoxen.lv