Kā atpazīt uztura atkarību? Intensīvais slaiduma nodarbību kurss jau 28.maijā

Kā atpazīt uztura atkarību? Intensīvais slaiduma nodarbību kurss jau 28.maijā

27. May 2013, 08:00 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

Ēšanas atkarība ir tāda pati kā jebkura cita mums zināma atkarība un tās ietekmē apstiprināti uzņemam pārtiku, pat, ja nemaz negribas ēst. Kādi ir biežākie ēšanas mānijas cēloņi un kā zināt, vai mums ir ēšanas atkarība, to jautājam sertificētai ārstei-dietoloģei un uztura atkarību speciālistei Dr. Irisai Oganesjanai.

Ēšanas mānijas cēloņi

Uztura atkarību speciāliste atklāj, ka vispārīgi šīs mānijas cēlonis ir jebkura veida neapmierinātība pašai ar sevi, savu privāto dzīvi, profesionālajiem sasniegumiem un finansēm.

„Tomēr, ja palūkojamies dziļāk, uztura atkarības patiesais iemesls ir nespēja sevi mīlēt (te gan katram vēl ir jāsaprot, ko vispār nozīmē sevis mīlēšana), cienīt un dzirdēt savu iekšējo pasauli, arī mazvērtības izjūta,” stāsta Irisa Oganesjana.

Kā zināt, vai piemeklējusi šī atkarība?

Speciāliste atklāj, ka visbiežāk par uztura atkarību liecina tas, ka ēdam, nebūdamas izsalkušas.

Vai nu bieži ieturam maltīti tikai kompānijas pēc, esot ciemos, kopā ar darba kolēģiem vai ģimeni, vai arī ēdam vienatnē aiz garlaicības.  

„Par uztura atkarību var liecināt arī nepārvarama tieksme mieloties ar kādiem konkrētiem našķiem vai ēdieniem, kaut arī apzināmies, ka tie ir neveselīgi, un tos apēdušas, iedzīvosimies pašpārmetumos.

Tāpat uz atkarību no ēdiena norāda tas, ka ēdam slepus un pēc ēšanas lēkmēm izjūtam vainas sajūtu un pieaug mūsu neapmierinātība ar sevi,” stāsta Irisa Oganesjana.

Arī bieža tieksme ēst spēcīgu emociju, piemēram, dusmu, nomāktības, garlaicības vai aizvainojuma iespaidā var būt kā signāls, kas vēsta par uztura atkarību.

Tāpat kā pārlieku bieža un intensīva domāšana un stāstīšana par ēdienu, ēst gatavošanu un ēšanu, un arī aizraušanās ar gatavošanu vairāk nekā tas nepieciešams!

„Ja pārāk daudz savu domu veltām šim tematam – ēdiens, ēšana un gatavošana – mums veidojas „attiecības” ar ēšanu ēdieniem, un tā jau ir atkarība,” tā Irisa Oganesjana.

Māmiņu Klubs

Un kādas ir Tavas "attiecības" ar ēdienu, ēšanu un gatavošanu? 

PIESAKIES SEMINĀRU CIKLAM KĻŪSTI SLAIDA BEZ AIZLIEGUMIEM!

Eksperts

Dr. Irisa Oganesjana

sertificēta ārste-dietoloģe, uztura atkarību speciāliste
Dr. Irisa Oganesjana Vecāku skolā