Izvēloties mājokli, pievērs uzmanību infrastruktūras pieejamībai

04. Mar 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Esat jauna mājokļa meklējumos? Rekomendējam ieklausīties speciālista ieteikumos par faktoriem, kurus ņemt vērā, izvēloties savu jauno dzīvesvietu.

Svarīga ne tikai mājokļa cena, bet arī blakus izmaksas

Bonova Latvija mājokļu eksperts Kaspars Ekša vērš uzmanību, ka, izvēloties mājokli, vajadzētu ņemt vērā, ka pirkums ir ilgākam laikam, tāpēc ir svarīgi nepievērst uzmanību tikai mājokļa cenai, bet ņemt vērā arī kopējās izmaksas. “Redzam, ka cilvēki bieži pieļauj šo kļūdu, jo nepaskatās, ka dzīvoklis nav remontēts, zeme nav īpašumā, ir neizdevīgs apsaimniekotājs vai arī pie mājas nav autostāvvietas, kas pēc tam sagādā problēmas,” skaidro speciālists. 

Pareiza plānošana atvieglo ģimenes ikdienu, un to vajadzētu veikt savlaicīgi, jau izvēloties mājokli. K. Ekša: “Ja mājoklis atrodas tuvu infrastruktūras objektiem, varam ieekonomēt savu laiku, lai to varētu veltīt savām lietām un ģimenei.”

Vajadzīgās infrastruktūras tuvums ļauj labāk plānot savu laiku

Infrastruktūrai un mājokļa atrašanās vietai uzmanību iesaka pievērst arī personīgās un biznesa izaugsmes treneris Matīss Kaļāns. Viņš skaidro, ka no brīža, kad ģimenē ienāk arī bērni, parādās jaunas rūpēs, un ir ļoti svarīgi izvērtēt, cik tuvu mājoklis atrodas pie tādiem svarīgiem objektiem kā bērnudārzs, skola, arī darba vieta, jo attālums bieži vien vecākiem rada vislielāko izaicinājumu.

Viņš atgādina, ka patiesībā mēs varam plānot tikai to, ko darām sev atvēlētajā laikā, jo mums visiem diennaktī ir 24 stundas, nevienam nav atvēlēts vairāk vai mazāk. Plānojot laiku iegūstam mieru, kas vienlaikus nodrošina arī stabilitāti. “Laika plānošana mums palīdz dzīvot jēgpilnāk un mērķtiecīgāk,” uzsver M. Kaļāns.

Bonova nesen veiktais Laimes indeksa pētījums astoņās valstīs, kurā kopumā tika aptaujāti vairāk nekā 8,5 tūkstoši cilvēku, atklājis, ka trešdaļai Latvijas iedzīvotāju laimes sajūtu veido tieši mājoklis un tā tuvējā apkārtne. Pirmajā vietā, runājot par mājokli, izvirzījusies drošība, bet otrajā – infrastruktūra, tāpēc mājokļu eksperts mudina šim aspektiem pievērst uzmanību, izvēloties savu mājokli.