Dr. Daiga Baranovska: Starpenes plīsumu dzemdību laikā sievietes var piedzīvot neatkarīgi no dzemdību skaita. Ko darīt?

12. Jun 2018, 02:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Starpenes plīsumu dzemdību laikā sievietes var piedzīvot neatkarīgi no tā vai ir gaidāmas pirmās dzemdības vai gaidāms otrais vai trešais bērniņš. Lai gan ikviena vecmāte dzemdību laikā mēģinās palīdzēt māmiņai izvairīties no šādu plīsumu veidošanās,  nereti ir situācijas, kad plīsumu varbūtība izstumšanas laikā ir krietni lielāka un pat vecmātes centieni nepalīdzēs no plīsumiem izvairīties, stāsta  ārstu prakses Quartus ginekoloģe Daiga Baranovska.

Plīsumi lielākoties ir saistīti ar audu nespēju izturēt pārspīlēto spiedienu, kas rodas bērniņa izstumšanas laikā. Audi var kļūt trauslāki ja ir kāds maksts iekaisums, jeb sēnīte. Ja ir akūts sēnītes saasinājums tieši dzemdību brīdī, tad audi kļūst irdeni un to plīšanas risks ir krietni lielāks.

Ir atsevišķas klīniskas situācijas, ko biežāk redzam pie pirmajām, bet var būt arī atkārtotu dzemdību reizēs, kad paredzamā audu elasticitāte, jeb paredzamā maksts padošanās var būt ierobežota.  Vēl plīsumi ir iespējami tad, ja kaut kādu iemeslu dēļ dzemdības ir jāpabeidz ātrāk, kas, bieži ir saistīts ar bērniņa sirdstoņiem. Šādos gadījumos dzemdību laikā, ja nepieciešams procesu paātrināt, tiek veikts epiziotomijas gieziens, kas mehāniski paplašina maksts izeju.

Vai tā ir bijusi epiziotomija, proti, lielāks vai mazāks dzemdību laikā veikts iegriezums, vai topošā māmiņa ir piedzīvojusi audu plīsumu, brūce, jeb trauma, kas iegūta, lai gan tiek sašūta un anatomiskā vienotība tiek atjaunota, kopumā šī brūce ir uzskatāma par nopietnu un prasa arī īpašu uzmanību un rūpes.

Divas līdz trīs nedēļas ir nepieciešamas pilnīgi noteikti, lai izveidotos rētaudi un varētu sākt runāt par diskomforta mazināšanos un labās sajūtas atgriešanos. Kādreiz jūtīgums brūces rajonā var saglabāties arī krietni ilgāk.

Lai dzīšanas process būtu kvalitatīvs, īsāks un mazāk sāpīgs, pats svarīgākais ir parūpēties par intīmo higiēnu.

  • Intīmās zonas apmazgāšana – no rīta un vakarā arī tad, ja nav šādu plīsumu
  • Ja plīsumi ir, tad apmazgāšanās būtu jāveic pēc katra labierīcību apmeklējuma
  • Intīmas higiēnas veikšanai noteikti jāizmanto, speciāli tai paredzēti intīmās kopšanas līdzekļi.

Svarīgi izvēlēties speciāli piemērotus līdzekļus, piemēram Maria Intimate higiēnas gēlu, ir nepieciešams, jo to sastāvs un iedarbība palīdzēs un veicinās dzīšanas procesu pēcdzemdību periodā, kā arī sniegs atbilstošas rūpes grūtniecības laikā.

20180612022943-26951.jpg

  • Dabisks liepziedu un auzu ekstrakts nodrošinās aizsargājošu, mīkstinošu un mitrinošu iedarbību
  • Tribulus Terrestris ekstraktam piemīt antibakteriāla iedarbība
  • Topošajām un jaunajām māmiņām ir nepieciešams intīmās higiēnas gēls, kas nesatur parabēnu un tiazolinonu
  • Smaržvielas nesatur alergēnus
  • Lai arī lietošana ir ērta. Šajā gadījumā Maria Intimate higiēnas gēls ir nelielā daudzumā (aptuveni divas dozatora devas) jāuzklāj uz mitras ādas, viegli jāiemasē un rūpīgi jānoskalo.

Rūpēsimies par savu personīgo higiēnu arī pirms dzemdībām. Lai gan tas neizslēdz plīsumu risku vai iegriezumu veikšanu pilnībā, tas noteikti samazina iespējamo infekciju risku, kas savukārt būtiski ietekmē audu elasticitāti, kas ir svarīga tieši izstumšanas brīdī, kad audiem ir jāiztur milzīgs spiediens.

Lai skaists satikšanās mirklis kopā ar Maria – no bērna plānošanas līdz mazuļa piedzimšanai!

20180612024245-65910.jpg

 

Māmiņu klubs, 2018

 

Eksperts

Daiga Baranovska

medicīnas sabiedrības "ARS" ginekoloģe
Daiga Baranovska Vecāku skolā