Iegūsti sava mazuļa pirmo fotogrāfiju ar 3/4 D ultrasonogrāfijas palīdzību

Iegūsti sava mazuļa pirmo fotogrāfiju ar 3/4 D ultrasonogrāfijas palīdzību

30. Mar 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ultrasonogrāfijas  (USG) izmantošanu ginekoloģijas un dzemdniecības praksē ieviesa 20. gadsimta 60.- os gados. Pirmā aparatūra aizņēma vairāk nekā 20 m² lielu platību. Tā kā ultraskaņas izmantošana diagnostikā, vēlāk arī ārstēšanā kļuva neaizvietojama metode, milzīgi līdzekļi tika ieguldīti tās pilnveidošanā. 

Ginekoloģijā kā pamatizmeklējuma neatņemamu sastāvdaļu pielieto 2 D USG. Kopš 60.- iem gadiem tās pamatattēlu veido ultraskaņa, izejot cauri dažāda blīvuma, dažāda dziļuma, dažādi apasiņotiem un dažādi novietotiem audiem. Modernās tehnoloģijas iespējas ultraskaņas staru ļauj virzīt visdažādākajos veidos, iegūtos datus apstrādājot datorā, tiek panākts telpisks attēls, ko pazīstam kā 3 D (dimensionālo) ultrasonogrāfiju. Turklāt iespējams iegūt telpisko attēlu reālajā laikā, ko apzīmē ar 4 D USG. Šis izmeklējums topošajiem vecākiem ļauj ieraudzīt savu mazuli citas kvalitātes attēlos, kas ir pavisam citādāki: pirmkārt, tie ir līdzīgi fotogrāfijai - telpiski un krāsaini; otrkārt, var redzēt mazuļa ārieni visos sīkumos. Jums ir iespēja ieraudzīt bērna mutes un deguna formu, kā viņš žāvājas vai rāda mēlīti un meģināt uzminēt, kam mazulis ir vairāk līdzīgs – māmiņai vai tētim. Iegūtos attēlus var saglabāt arī ārējos informācijas nesējos (CD, DVD).

3/4 D ultrasonogrāfija ievērojami paplašina arī diagnostikas iespējas, jo ir būtiski informatīva augļa virspusēji novietoto struktūru apskatei (seja, mugurkauls, ekstrimitātes utt.), līdz ar to tiek pielietota diagnosticētās patoloģijas precizēšanai.

Telpisks attēls ļauj labāk apskatīt dažas struktūras zem dažādiem leņķiem, kas nav iespējams, veicot izmeklējumu parastā divdimesiju režīmā. Tas var palīdzēt ārstiem laicīgi sastādīt bērna ārstēšanas plānu pēc dzimšanas.  Šis izmeklējuma veids ir tikpat drošs kā parastais, jo attēls tiek veidots no divdimensiju segmentiem, kas ir pārveidoti bildē.

2 D ultrasonogrāfiju var salīdzināt ar velosipēdu, 3 D ultrasonogrāfiju ar automašīnu, bet 4 D- ar lidmašīnu, kas ļauj pārvietoties gan pa labi, gan pa kreisi, gan uz augšu, gan uz leju.

Optimālais laiks veikt 4 D ultrasonogrāfiju ir 26.- 30 grūtniecības nedēļa. Jāatzīst, ka lai dators spētu izveidot šo telpisko attēlu reālā laikā ir virkne priekšnosacījumi, kurus diemžēl speciālists nevar ietekmēt. Piemēram, konkrēto augļa daļu , ko vēlas aplūkot, jāieskauj noteiktam augļūdeņa daudzumam. Vēlams augļa nomoda stāvoklis, kā arī sejas apskati var apgrūtināt tuvu novietotas ekstremitātes, tāpēc vecāki tiek brīdināti par attēla iespējamo neizdošanos.

3 / 4 D augļa ultrasonogrāfiju veic:

SIA “Veselības centrs 4”, Ginekoloģijas nodaļā, K. Barona ielā 117, , Rīgā, tālr.: 67847109, www.vc4.lv

Capital Clinic Riga, Duntes ielā 15a, Rīgā, tālr.: 29334224, www.capitalclinicriga.lv

SIA “Veselības centrs 4” filiālē Juglas klīnika, Brīvības gatvē 410, Rīgā, tālr.: 29330086, www.juglasklinika.lv

SIA “Veselības centrs 4” filiālē “Valdlauči”, Atpūtas ielā 5, Valdlauči, tālr.: 28622336

SIA “Veselības centrs 4” filiālē “Diagnostikas centrs”, Grebenščikova ielā 1, Rīgā, tālr. 29296313, www.vc4diagnostikascentrs.lv

SIA “Veselības centrs 4” grupas uzņēmumā “Diplomātiskā servisa medicīnas centrs”, Elizabetes ielā 57, Rīgā, tālr. 26525711, www.dsmc.lv