Gutmaņala un Gutmaņalas apkārtnes taka

Gutmaņala un Gutmaņalas apkārtnes taka

19. Sep 2020, 18:48 Cielavinna Cielavinna

Turpinam tālāk apceļot Latviju un šoreiz kārta skaistākai Vidzrmes pērlei- Gūtmaņa alai un Gūtmaņalas apkārtnes takai.

Gūtmaņa ala ir ala Gaujas senlejas labā krasta nogāzē, Siguldā. Gūtmaņa ala ir augstākā Latvijas ala, lielākā grota arī Baltijas valstīs: 10m augsta, 12m plata, 18,8m gara. Avotiņš, kas iztek no alas, senatnē kalpojis kā svētavots, tā ūdens uzskatīts par dziedinošu. Ar Gūtmaņa alu saistās teika par Turaidas Rozi – Maiju un viņas traģisko mīlestību.

Otra populāra teika stāsta par lībiešu virsaiša Rindauga skaisto un neuzticīgo sievu, ko vīrs aiz dusmām licis alā ierakt zemē. No sievas asarām radies avotiņš. Par Gūtmaņa alu to iedēvējuši baltvācu ceļotāji, jo alai līdzās dzīvojis vietējais dziednieks, ārstēdams ļaudis ar avota ūdeni un dažādiem ārstniecības augiem. Raivo ieraugot alu, man prasa- mammu es sapņoju? Tā tak ir milzīga. Šādas frāzes priecē mani, kad es varu bērnam parādīt pasauli, kura viņu pārsteidz.

Par Gūtmaņa alas apkārtnes taku varu tik teikt, ka nav vērts kāpt augšā tos entos pakāpienus, jo tur nebija ko redzēt, vismaz priekš mums.

Vienīgi ja ir vēlēšanās uztrenēt kājas un dupsi, tad gan var kāpt augšā, būs lielisks treniņš. Alas apmeklējums ir pieejams visiem, bet taka nē, jo tur jāmēro augšup ĻOTI daudz pakāpienu, kas visiem nebūs pa spēkam.