Grūtniecības kalendārs: Kādi vitamīni svarīgi jaunajai māmiņai?

14. Jun 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja gaidību laikā topošā māmiņa lietojusi grūtnieču vitamīnus, jautājums, vai speciālus vitamīnus jaunajai māmiņai jālieto arī pēc dzemdībām? Vaicājam pēc padoma ginekoloģei Alisei Vigulei.

“Ņemot vērā, ka māmiņas piens satur taukos šķīstošos vitamīnus, piemēram, A, D, E un K vitamīnus, māmiņa šos vitamīnus atdod mazulim no savām rezervēm,” stāsta ginekoloģe Alise Vigule. Tāpēc mammai būtu svarīgi šos vitamīnus uzņemt ar veselīgu un sabalansētu uzturu. Vienlaikus ginekoloģe vērš uzmanību, ka var gadīties, ka zīdīšanas periodā nepieciešami speciāli krūts barošanas laikam pielāgoti vitamīni, kas satur papildu vitamīnus un arī jodu. 

Ja jaunajai māmiņai trūkst vitamīnu, sievietei krūts barošanas periodā var pazemināties imunitāte. Tāpēc jāatceras par papildu C un D vitamīna lietošanu. Ginekoloģe Alise Vigule stāsta, ka reizēm jaunās māmiņas norāda, ka pēcdzemdību periodā pastiprināti izkrīt mati. “Šai problēmai var būt vairāki cēloņi. Tas var būt saistīts gan ar vitamīnu grūtumu, gan ar to, ka grūtniecības laikā hormoni uz matu folikuliem iedarbojas citādāk, tāpēc grūtniecības laikā mati kļūst biezāki un izkrīt mazāk, bet, piedzimstot bērniņam, hormoni nomainās un mati izkrīt, tomēr par to nevajadzētu uztraukties,” teic ārste.