Grupa „Daba San”

Grupa „Daba San”

02. Apr 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Starp HELSUS meistaru lekcijām un fiziskajiem paraugdemonstrējumiem HELSUS festivālu 2016 ieskandēs arī dažādi muzikāli izpildītāji, vieni no tiem -postfolkloras grupa Daba San, kura klausītāja ausij piedāvās tautasdziesmas mūsdienīgā skanējumā.

Daba San ir jauniešu mūzikas grupa, kas iedvesmu rod tautasdziesmās ietvertajām senajām latviešu dzīvesziņas vērtībām piešķirot mūsdienīgu skanējumu. Grupas dalībnieki brīvi rotaļājas ar tautasdziesmu tekstiem, saglabājot tajos ietverto vēstījumu, un sacerot tām jaunas, pašu komponētas melodijas. Pārņemot no Ilgas Reiznieces reiz ieviesto terminu, Daba San par savu sauc postfolkloras mūzikas žanru, kas visprecīzāk raksturo grupas darbības virzienu. Pateicoties grupas aizrautīgajai darbībai, tās vadībā jau piekto pavasari tiek organizēts postfolkloras mūzikas festivāls GAVILES ar mērķi popularizēt postfolkloru un iesaistīt arvien vairāk jauniešus pievērsties folkloras iedzīvināšanai šodienas norisēs.

Grupas dalībnieki uzskata, ka ik vienai kultūrai, tautai ir būtiski ne tikai saglabāt savas saknes, bet arī nodrošināt kultūras pārmantošanos, nododot savas tradīcijas un dzīvesveidu nākamajām paaudzēm. Tradicionālajā sabiedrībā tas notika dabiskā procesā. Mūsdienās, multikulturālisma laikmetā, kad tuvas un tālas kultūras aizvien biežāk saskaras, ir viegli pazaudēt sevi. Kultūrai ir jādzīvo līdzi laikam, jāpielāgojas laikmetam, līdz ar to, latviskajām tradīcijām ir jāpārveidojas, jāiegūst mūsdienu cilvēkam saprotams un pieņemams veidols. Dziesmas un dziedāšana ir viena no svarīgākajām latviskajām tradīcijām un to mūsdienīga interpretācija ir dabisks un nepieciešams solis, lai nodrošinātu un paplašinātu tautasdziesmas lomu mūsdienu kultūrā.

HELSUS festivālā postfolkloras grupa vēlas ikvienu interesentu iepazīstināt plašāk ar postfolkloras izpausmēm mūzikā. Daba San vadīs postfolkloras meistarklases, kurās katram būs dota iespēja sacerēt un ieskandināt savu tautasdziesmu. Vasaras sākumā ir gaidāma grupas jaunā mūzikas albuma iznākšana, tādēļ HELSUS festivāla dalībniekiem būs iespēja pirmajiem dzirdēt albumā ietverto dziesmu koncertu draudzīgā un pavisam personīgā gaisotnē. Līdz ar jaunā albuma izdošanu grupa ir nomainījusi savu nosaukumu, tāpēc grupas mūzikas cienītājiem tiek informēts, ka mākslinieki ir tie paši agrākie Vecpilsētas dziedātāji!