Šī ir recepte, ko var pasniegt kā uzkodu, bet attiecīgi papildinot iederēsies arī vakariņās. Piemēram maigs dārzeņu biezenis, vai karstie dārzeņu salāti klāt un vakariņas gatavas. Kad šo recepti gatavoju pirmo reizi, tad izmantoju veikalā pirktos cīsiņus, tomēr tagad es tos gatavoju pati. Līdz ar to būs ļoti gardi un arī veselīgāk.
Kā gatavot cīsinus parādīts šeit, cūkgaļas desiņas: http://www.maminuklubs.lv/sieviesu-klubs/cukgalas-desinas-ar-sautetiem-kapostiem-un-kartupelu-biezeni-270062/
Recepti piedāvāju kā ideju,kā sākuma plānu,ko papildinam un izmantojam kā vēlamies.
Sastāvdaļas vistas filejas cīsiņiem:
300g vistas fileja
30g siers
sauja mandeles
1 tēj.k paprikas pulveris
2 nelielas ķiplokdaiviņas
1 tēj.k sinepes
2 ēdamkarotes viegli sakulta olas baltuma
sāls,
pipari
25ml piens vai saldais krējums,kas ir pa rokai
Sākumā sagatavojam cīsiņiem massu:
Mandeles apgrauzdējam,sablenderējam.Vistas fileju un ķiplokus samaļam gaļasmašīnā.Sablenderējam kopā visas sastāvdaļas līdz viendabīgai massai samalta fileja,apgrauzdētas mandeles,olas baltums,piens,rīvēts siers,garšvielas,sinepes. Massu liekam konditorejas špricē bez uzgaļa,spiežam uz pārtikas plēves nelielas desiņas.Būtībā lielums pēc pašu vēlmes.
Lēni un rūpīgi rullējam kopā,pēc iespējas ciešāk,lai gaiss nav iekšā,bet man tik cieši nesanāca,ar nekas traks. Sarullējam abus galus un sasienam.
Uzvāram ūdeni un liekam tajā cīsinus.Vāram 15-20 minūtes. Atdzesējam un noņemam plēvi.
Sastāvdaļas mīklai :
100g kviešu milti
100g kukurūzas milti
1 ola
1/2 tēj.k soda
1/2 tēj.k cep.pulveris
100g skābais krējums
garšvielas
piens,skatamies pēc mīklas konsistences
Milti apviļāšanai
eļļa cepšanai
cīiņi
Olu, krējumu, sāli, garsvielas, sodu, cep.pulveri samaisam. Pievienojam miltus, izmaisam. Lejam pakāpeniski pienu un maisam. Mīklas konsistencei jābūt biezai,bet viegli tekošai. Lai pārbaudītu vai pareizā konsistence iemērcam cīsiņu mīklā.Ja mīkla labi turas klāt pāris sekundes un netek nost,ir labi.
Katru cīsiņu uzduram uz tieva kociņa.Tad apviļājam kviešu miltos.
Mīklu ielejam glāzē,tā bū ērtāk.
Uzkarsējam tik eļļu,lai tajā cīsiņš varētu vārīties.
Cīsiņu iegremdējam glāzē ar mīklu un uzreiz liekam eļļā.Ja mīklas konsistence pareizā,tad mīkla neuzspēs notecēt un labi turēsies.Ja nu kas paregulējam ar miltiem vai pienu.
Cepam cīsiņu apgrozot,lai viemērīgi apbrūnē no visam pusēm.
Uzsildam eļļu līdz vajadzīgajai tempretūrai, tad ēdiens cepoties tik pat kā neuzsūc eļļu. Vajadzīgā tempertūra ir tad,kad iegremdējot eļļā koka irbulīti vai koka karoti tai riņķī uzreiz sāk burbuļot.
Gatavus liekam uz papīra dvieļiem.Pasniedzam ar biezputrām, biezeņiem vai salātiem. Vispār jau man patīk pagatavot klāt kādu darzeņu biezeni,jo tas kalpo kā mērce šai desiņai.
( Kā jau minēju bildes nav svaigas, tās tika iemūžinatas, kad recepte bija gatavota pirmo reizi)
Laika trūkuma dēļ ne visas gatavotās receptes pārbildēju atkārtotā gatavošanā.
Domāju,ka brīvdienās, šādi cīsiņi iepriecināts bērnus un arī pieaugušos.