FOTOreportāža: matu seminārs

FOTOreportāža: matu seminārs

28. Mar 2013, 11:57 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Semināru uzsākam ar Dr. Jekaterinas Pudovas  - dermatologs, trihologs, Veselības centra 4 klīnika „4. dimensija” lekciju „Mati – efekts vai defekts?”.

20130328132417-36517.jpg

Daktere vērš klausītāju uzmanību, ka pastiprināta matu izkrišana visbiežāk novērojama 2-3 mēnešus pēc kāda notikuma (slimošanas, operācijas, milzīgas slodzes).

Kā saprast, ka mati izkrīt par daudz? Var veikt 3 dienu testu. Matus vakarā izmazgā, izķemmē un sasien astē vai uzsien lakatu. Nākošā dienā, matus ķemmējot, savāc visus izkritušos matus un saliek aploksnē vai maisiņā, un atkal tos savāc astē vai uzsien lakatu. To pašu atkārto vēl trešā dienā un tad ķeras pie matu skaitīšanas. Par pastiprinātu matu izkrišanu var sākt uztraukties, ja diennaktī tiek zaudēti vairāk kā 100 vienības matu un ja process turpinās vairāk kā 3-4 mēnešus.

Matu izkrišana var būt īslaicīga un normalizēties pati. Piemēram pēc dzemdībām par matu izkrišanu var nesatraukties līdz pat gadam, jo īpaši, ja sieviete baro mazuli ar krūti.

Vai arī tā var būt ilgstoša, kuras novēršanā būs nepieciešama ārsta konsultācija un izmeklējumi.

Biežākie matu izkrišanas cēloņi jeb provocējošie faktori ir saslimšanas (augsta temperatūra, operācijas, medikamenti), smags vai ilgstošs stress, diētas kļūdas, dzelzs vai cinka trūkums organismā, vairogdziedzera disfunkcija, dzemdības, kontracepcijas uzsākšana/ atcelšana vai „avārijas” kontracepcija u.c.

Ja novērojama īslaicīga matu izkrišana un gribas drīzāku rezultātu, tad papildus vai profilaktiski ieteicami speciāli matu kopšanas līdzekļi novājinātiem matiem, kas piemēram satur kofeīnu (kā Plantur), dzeloņainā ruskusa ekstraktu u.c. Var lietot arī speciāli matiem, nagiem, ādai paredzētus vitamīnu un minerālvielu kompleksus iekšķīgi, piemēram kas satur silīciju.

Daktere mudināja klātesošās sievietes neeksperimentēt ar pārtikas produktu receptēm no vecmāmiņu pūra matu veselības uzlabošanai. Daudz lielāks ieguvums būs, ja mēs pārtiku lietosim uzturā. Nereti jaucot maskas, varam nokļūdīties devās, koncentrācijā vai iedarbības laikā un skaistu matu vietā iegūt alerģisku reakciju, iekaisumu, niezošu galvas ādu, nespodrus un sabojātus matus. Šobrīd ir pieejami ļoti daudz dažādu līdzekļu, kas ir pētīti, to iedarbība pierādīta un efekts garantēts.

20130328132442-42335.jpg

Semināru turpināja salona „Skaistuma aģentūra” friziere Linda Zakevica ar lekciju „Matu kopšana – kā neapjukt?”. Kā būtiskākais matu kopšanā tika pieminēta galvas un matu mazgāšana. Mazgājot, galvas ādu nevajadzētu ar nagiem intensīvi kasīt vai tieši pretēji izburzīt, izviļāt ar šampūnu tikai matus, bet gan vieglām, masējošām kustībām ar pirkstu spilventiņiem mazgāt. Runājot par plašo šampūnu klāstu, diemžēl nekas cits neatliek, kā vien izmēģināt un atrast sev piemērotāko. Nav universālu līdzekļu, kas derētu ikvienam cilvēkam. Lētos plaša patēriņa līdzekļos būs lētākas izejvielas, „labās” vielas (eļļas, vitamīni, minerālvielas) mazākā koncentrācijā, pastāv iespēja neiegūt cerēto efektu. Dārga plaša patēriņa līdzekļos izejvielas būs kvalitātīvākas, testētas, pārbaudīta efektivitāte, koncentrētāks sastāvs. Profesionālie matu kopšanas līdzekļi būs intensīvāki, iedarbīgāki, pamanāmāks pirmais efekts, nereti var nebūt paredzēti ikdienas lietošanai. Pēc galvas mazgāšanas ieteicams būtu kondicionieris, jo tas palīdz aizvērt mata zvīņas, tādejādi mati kļūs vieglāk veidojami, nespurojas. Būtiski ir kondicionierus, maskas, serumus neklāt galvas ādā. Kārtīgi neizskaloti, mati var izskatīties netīri, var tikt nosprostotas poras un galvas āda neelpos.

Matu krāsošana matu izkrišanu neietekmē. Matus var krāsot arī grūtniecības laikā, tikai jāizvērtē, vai netraucēs smarža, nav alerģijas un vai kāds salonā blakus neieklāj matos keratīnu u.tml.

Tika apgāzts arī mīts par to, ka regulāri griežot matus, tie aug ātrāk.

 

Tāpat tika kliedēts mīts par to, ka matus var barot, tie elpo, atjaunot u.tml. Mati ir nedzīvi, taču ar īpašiem un piemērotiem matu kopšanas līdzekļiem varam tos padarīt izskatīgākus, kuplākus, gludākus, spīdīgākus. Un necerēti daudz saņemt komplimentus!

Sieviešu Klubs matu kopšanai un izkrišanas problēmas risināšanai izvēlas Plantur matu kopšanas līdzekļus!

20130307170913-91042.jpg

PLANTUR 39 un PLANTUR 21 matu kopšanas līdzekļi satur fito-kofeīna kompleksu, kas iegūts no baltās tējas, kas bagātināti ar cinku, niacīnu, aktivizē novājinātas matu saknes, novērš pastiprinātu matu izkrišanu un atjauno bojātu matu struktūru. Vairāk informācijas: www.matuizkrisana.lv