Elīna Zelčāne: Mums ir jāsāk sevi mīlēt!

Elīna Zelčāne: Mums ir jāsāk sevi mīlēt!

17. Jan 2022, 17:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas ir perfekcionisms un kura ir tā smalkā robeža, kad perfekcionisms sāk traucēt dzīvei? Māmiņu Klubs vaicāja geštaltterapeitei Elīnai Zelčānei.

Perfekcionisms ir neapzināts, dažkārt arī apzināts veids, kā cenšamies nopelnīt apkārtējo mīlestību un pieņemšanu caur saviem labajiem darbiem. “Tā ir iekšēja sajūta cilvēkā, ka viņš nav gana labs, tāpēc jācenšas atbilst citu gaidām, jācenšas izdarīt to, ko sagaida no viņa, jālec augstāk nekā viņš spēj,” skaidro Elīna Zelčāne, piebilstot, ka perfekcionisms izpaužas dažādās lomās, tostarp, gan darbā, gan mammas un sievas lomās. “Tas izlien kā āža kāja jebkurā dzīves sfērā,” piebilst geštaltterapeite.

Viens no perfekcionisma simptomiem ir vainas sajūta. “Tā ir paškritika, nespēja atslābt, pastāvīga uztraukšanās par to, kā izskaties citu acīs. Reizēm pat zaudējam kontaktu ar savu bērnu, jo esam pārņemti ar to, kā tas izskatās no malas,” teic E. Zelčāne.

Vaicāta par to, kurā brīdī perfekcionisms var kļūt traucējošs, speciāliste teic, ka, viņasprāt, tas ir brīdī, kad bērns ir kļuvis par sava veida darba projektu, kuru gribas realizēt pēc iespējas labāk, uzvertot bērnu nevis kā atsevišķu būtni, kuru mīli, bet gan kā kaut ko, caur kuru realizēt savas neizsapņotās ambīcijas un celt savu pašvērtību.  Protams, katra mamma vēlas lepoties ar savu bērnu, taču, ja pieķer sevi pie domas, ka nevis priecājies par to, ko pats bērns vēlas un uz ko virzās, bet centies viņu izveidot pēc sava plāna, ir jāaizdomājas par to, vai bērns nekalpo par kārtējo mērķi, caur kuru apmierināt savu ego būt labākai.

“Ja ir tā, ka ļoti daudz no sevis sagaidi, kādā brīdī vari sākt dusmoties uz bērnu par viņa rīcību un niķiem, jo tie neļauj būt perfektai mammai,” norāda Elīna Zelčāne.

Geštaltterapeite Elīna Zelčāne atgādina, ka ļoti svarīgi ir sākt sevi mīlēt, jo tad arī no apkārtējiem gaidīsim mazāk: “Būt ne tikai līdzjūtīgiem pret citiem, bet arī pret sevi. Līdzjūtība pret sevi ir atslēgas vārds, kas palīdz sevi mīlēt.”

Pati Elīna Zelčāne ir gan doktorante, gan gešlatterapeite un grāmatu autore, gan arī mamma četriem bērniem. Vaicāta, kā viņa visu pagūst apvienot, Elīna teic, ka ļoti lielu paldies saka savam vīram, kurš ir milzu atbalsts. “Es esmu arī pieņēmusi lēmumu, ka nestrādāšu pilnu slodzi, jo vēlos visu sabalansēt ar ģimenes dzīvi, taču, kā zināms, laiks ir vienīgais resurss, kuru nevaram uzkrāt,” saka Elīna, atgādinot, ka laiks ir dārgākais, kas mums pieder. Tāpēc ir svarīgi paraudzīties, kam laiks tiek atdots, ja to atņemam vīram vai bērniem.