Dzīve ir tā vērta, lai to dzīvotu

Dzīve ir tā vērta, lai to dzīvotu

23. Apr 2020, 21:03 Mīlestība Mīlestība

Šovakar virtuvē, cepot biezpiena plācenīšus, klausījos kāda psihologa lekciju par attiecībām un man nāca prātā tāda atziņa, ko biju redzējusi, kādā testā, ko pildījiu, kur bija uzdots jautājums: vai dzīve ir tā vērta, lai to dzīvotu? Saprotu, ka tāpat kā uz citiem jautājumiem, arī uz šo, - katrs atbildēs savādāk atkarībā no daudziem faktoriem. Pat viens un tas pats cilvēks dažādos dzīves posmos atbildēt var dažādi.

Visa "sāls" dzīves lietās - problēmās un izaicinājumos ir mūsu attieksmē. Bet lietas kļūst sarežģītākas un reizē arī interesentākas, kad saprotma, kad lielākoties mūsu rīcību un attiekmsi vada mūsu "ieprogrammētā" zemapziņa, kura lielā mērā veidojās no bērnības pieredzes. Un kā kāds teiktu un kāds arī piekristu, ka pat no tā brīža, kad bijām vēl tikai mātes klēpī. Uh, kāda emociju un pārdzīvojumu gamma nāk pār grūtnieces prātu un sajūtām! Gan īstām, gan jāsaka arī izdomātām. Bet mazais cilvēks to visu jau izjūt uz sevis. 

Daudzreiz piezogas tā mazā balstiņa, kas saka: kāda jēga darīt vienu un to pašu katru dienu? Bērni daudzreiz pat aizmirst par to pateikt paldies. Un varbūt pie labākā scenārija sāks vērtēt tikai ap saviem jau 25 gadiem.

Bet šodien es zinu, ka DZĪVE IR TO VĒRTA, LAI TO DZĪVOTU! Pat neskatoties uz savādo ritmu, kurā dzīvojam šobrīd un tik daudzajiem izaicinājumiem. Un stresoriem. Jo es ticu, ka dzīve ir Dāvana, ko daudziem nev bijis lemts piedzīvot. 

Atceros kādā grāmatā lasīto, kad mamma dalījās ar savu pieredzi par to, kā viņa liek mazgāt un žaut drēbes, pēc tam atkal loka. Tādā veidā, ka katru apģērba gabalu lokot, pateicas Dievam par konkrēto ģimenes locekli. Vai lielo, vai mazo. Mani "aizķēra" šī doma. To pašu var attiecināt arī uz citiem ikdienas darbiem. Jo kādreiz pirms tam kādas citas siltas un rokas un sirdis darbojās, lai izaugtu katra no mums. 

Arī Māte Terēze ir teikusi: "Dari mazus darbus ar lielu mīlestību!" un varu tikai piebilst ar citātu, kas man kļuvis ļoti dārgs un ir uzlīmēts uz līmlapiņas pie mana darba datora kā spēcīgs atgādinājums: "Attitude is everything!" (tulkojumā - Attieksme ir viss!) Arī šajā, ne tik izprotamajā laikā. 

Mīļie lasītāji, lai mums visiem izturība šajā laikā un arī pareizā attieksme! 

Patiesā cieņā, Elīna

foto: pexels.com