Dzemdes mioma skar līdz 40 % sieviešu Jaunas iespējas ārstēšanā

05. Feb 2014, 12:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Statistika ir nepielūdzama - dzemdes mioma ir visbiežāk sastopamais labdabīgais reproduktīvās sistēmas audzējs sievietēm. Mioma ir līdz pat 40% sieviešu vecumā no 35 līdz 55 gadiem[1].

Dzemdes miomai ir virkne simptomu, kurus sievietes sākotnēji mēdz nesaistīt ar audzēju un ignorē ķermeniskās izjūtas, tomēr 20-25% sieviešu miomas obligāti ir jāārstē vai pat jāoperē, jo simptomi ir smagi un ievērojami pasliktina dzīves kvalitāti. Tie ir - smaga dzemdes asiņošana, anēmija jeb būtisks dzelzs trūkums organismā, sāpes, bieža urinēšana vai urīna nesaturēšana un neauglība[2].

Aprēķināts, ka Eiropas Savienībā ik gadu tiek veiktas aptuveni 300 000 dzemdes miomu ķirurģiskas operācijas, no tām apmēram 230 000 ir histerektomijas jeb ķirurģiskas dzemdes izņemšanas. Latvijā ik gadu vidēji 700 – 1000 sievietēm tiek veiktas dzemdes miomu operācijas.

Dzemdes miomas ārstēšana tagad būs vēl veiksmīgāka

Līdz šim zāles, kas paredzētas dzemdes miomas izraisītu simptomu mazināšanai un ārstēšanai pirms operācijas, varēja lietot tikai 3 mēnešus, t.i. vienu terapijas kursu. Šāda trīs mēnešu kursa rezultātā ievērojami samazinās miomas izmēri, kā arī asiņošana, un efekts saglabājas vismaz 6 mēnešus pēc terapijas pārtraukšanas.

Pamatojoties uz jaunākajiem pētījuma datiem, 2014.gadā Eiropas Komisija (EK) ir apstiprinājusi papildinājumus šo zāļu aprakstā, pieļaujot atkārtotu 3 mēnešu ārstēšanas kursu. Ārstējot dzemdes miomu, ar ulipristāla acetātu saturošo medikamentu, terapija var būt 2 ārstēšanas kursi ar pārtraukumu starp tiem.

Dr. Dace Matule, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente: Dzemdes miomas ir nozīmīga veselības problēma sievietēm arī Latvijā, tālab šī iespēja, vēl vairāk uzlabot ārstēšanas rezultātus, ikvienam ārstam ir ļoti nozīmīga. Ulipristāla acetāts ir praktiski vienīgā terapija, kas paredzēta vidēju un smagu dzemdes miomas simptomu ārstēšanai. Ārstēšanas kursa pagarināšana daudzām sievietēm sniegs lielu ieguvumu – novērsīs stipro asiņošanu un mazinās miomas izmērus, tādejādi, attālinot nepieciešamību pēc operācijas. Ņemot vērā, ka mioma skar ne tikai sievietes pirms menopauzes laikā, bet arī jaunas sievietes, kuras vēl plāno ģimeni, šie ir ļoti būtiski ieguvumi.”

Eiropas Ginekologu biedrības 10.kongresā 2013.gada 18.septembrī tika prezentēti PEARL III pētījumā iegūtie dati par dzemdes miomas medikamentu, kas satur aktīvo vielu ulipristāla acetātu. Pētījuma rezultāti pierādīja, ka atkārtotam ārstēšanas kursam ar ulipristāla acetātu ir noturīga iedarbība. Asiņošanas samazināšanās sievietēm pēc pirmā ārstēšanas kursa bija 79,5%, pēc otrā ārstēšanas kursa 88,5%. Dzemdes miomas apjoma samazināšanās bija -49,9% pēc pirmā ārstēšanas kursa un -63,2% pēc otrā ārstēšanas kursa.

Mēs esam gandarīti par nozīmīgo progresu, jo tas nozīmē ārstiem lielākas izvēles iespējas, ārstējot vidējus un smagus dzemdes miomas izraisītus simptomus,” norādījis Gedeon Richter Plc vadītājs Ēriks Bogšs (Erik Bogsch).

Kā informē farmācijas kompānija Gedeon Richter, Latvijā medikaments miomas ārstēšanai ir pieejams no 2012.gada augusta.


[1] Wallach E., et al. Uterine Myomas: An Overview of Development, Clinical Features, and Management. The American College of Obstetricians and Gynaecologists, 2004; 104 (2): 393-406.

[2] Gupta S., et al. Clinical presentation of fibroids. Best Practice and Research Clinical Obstetrics and Gynaecology. 2008; 22(4): 615-626