Droni, roboti, mākslīgais intelekts... Kādās profesijās strādāsim pēc 20 gadiem?

Droni, roboti, mākslīgais intelekts... Kādās profesijās strādāsim pēc 20 gadiem?

24. Oct 2019, 18:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Datu detektīvs, robotu pavadoņi, dronu taksometru vadītājs, mākslīgi audzētas gaļas dizainers vai viedo apģērba izstrādātājs? Žurnāla The Futurist* inovāciju redaktors, futurologs Tomass Freijs paredz, ka jau pēc 20 gadiem roboti, droni, mākslīgais intelekts un citas tehnoloģijas būs galvenās jauno darba vietu radītājas. Kaut gan neesot pamata bažām, ka mākslīgais intelekts un automatizācija atņems cilvēkiem darbu, viens ir skaidrs - tas būtiski mainīs mūsu paradumus un to, kā nākotnē strādāsim.

Nākotnes profesijas un ar tām saistītās prasmes ir arī galvenā šī gada Karjeras nedēļas tēma, ko trešajā oktobra nedēļā 83 Latvijas pilsētās un novados organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām. Tāpēc piedāvājam iepazīties ar neparastām nākotnes profesijām un izzināt, kā mainīsies mūsu ierastais skats uz profesijām jau pavisam tuvā nākotnē.

Robotu šerpas jeb pavadoņi. Esam jau pieņēmuši, ka nākamo 10-20 gadu laikā daļu darba cilvēku vietā veiks roboti. Taču, lai šie viedie palīgi darbotos ar maksimālu jaudu, tiem būs nepieciešams atbalsta personāls jeb, kā tos dēvē futurologs T. Freijs, pavadoņi jeb šerpas. Tieši tāpat kā vienas pasažieru lidmašīnas apkalpošana rada darbu desmitiem cilvēku (pilotiem, stjuartēm, lidlauka apkalpei, biļešu aģentiem un citiem), arī roboti vieni nebūs karotāji. Tiem vajadzēs plašu atbalsta darbinieku komandu, lai padarītu efektīvāku viņu sniegumu - no robotu biznesa izstrādātājiem līdz to programmētājiem, darbības uzraugiem un tehniskās apkopes speciālistiem un pat īpašiem robotu ētikas ekspertiem.

Datu guru. Dati, to analīze un pielietojums ir nākotnes degviela. Faktiski dati ir neierobežots resurss ar potenciālu radīt miljoniem jaunu produktu, kas radīs simtiem jaunu profesiju. To vidū ir datu apkalpotāji, kas rūpējas par jaunu datu ieguvi, licencēšanu un tiesībām tos izmantot, datu detektīvi, kas ne tikai analizē datus, bet izmanto zināšanas, lai ar datu palīdzību sekmētu izmaiņas dažādās jomās. Pieprasīti būs arī datu uzticamības speciālisti, datu uzraugi un datu ētikas eksperti.

Dronu apkalpes komandas loceklis. Vai zināji, ka līdz 2040. gadam daudzus darbus veiks  lielas dronu flotes? Paredzams, ka jau 2030. gada sākumā pasaulē dronu skaits pārsniegs pirmo miljardu. Droni būs neaizstājami palīgi visās dzīves jomās, pieejami visos iespējamos izmēros un formās. Arī riski dronu nozarē ir augsti, tāpēc, ja karjerā meklē izaicinājumus, vērts padomāt par darbu dronu apkalpes komandā. Iespēju netrūks – vajadzīgi būs dronu komandcentru operatori, dronu taksometru vadītāji, dronu satiksmes plūsmas optimizētāji, dronu apkopes un remonta speciālisti, dronu gaisa satiksmes drošības organizētāji, protams, arī dronu dizaineri, programmētāji, pārdevēji un citi speciālisti.

Veselības meistari. Arī pēc 20 gadiem pasaulē būs vajadzīgi ārsti un medmāsas. Taču lielākā daļa darbavietu veselības nozarē būs saistītas ar veselības digitalizāciju  un cilvēka spēju pilnveidošanu. To vidū būs tādas jaunas profesijas kā pretnovecošanās praktiķi, smadzeņu spēju palielināšanas speciālisti, gēnu inženieri, epiģenētiskie terapeiti, smadzeņu neirostimulācijas speciālisti, ģenētisko modifikāciju izstrādātāji un inženieri.

Ar mākslīgo intelektu „uzlaboti” dažādu jomu speciālisti. Pēdējās desmitgadēs no pasaules ar ierobežotu informācijas plūsmu, kas pieejama tikai ekspertiem, esam iemājojuši pasaulē, kur informācijas ir daudz, bet tikai eksperti zina būtiskāko, kam pievērst uzmanību. Pirms 2040. gada šī tendence kļūs vēl izteiktāka, jo cilvēka ķermeņa un prāta spējas strauji sāks papildināt mākslīgais intelekts. Zinošākie savas jomas speciālisti spēs pilnībā izmantot mākslīgā intelekta sniegtās iespējas. Tāpēc veidosies jaunas profesijas – ar mākslīgo intelektu „uzlaboti” treneri un pasniedzēji, mākslīgā intelekta bagātināti rakstnieki, mākslinieki un kvantu programmētāji, arī grāmatveži, kiberdrošības un citi speciālisti.

3D printēšanas eksperti. Nākamajās divās desmitgadēs 3D printēšanas iespējas kļūs arvien jaudīgākas un izdrukāt varēs teju visu, ieskaitot orgānus, mājas un automašīnas. Drukāšanas tehnoloģijas kļūs precīzākas, tiks izmantoti jauni materiāli. Tas savukārt radīs vajadzību pēc jauniem 3D jomas speciālistiem kā digitālo māju arhitekti, 3D māju celtnieki un materiālu zinātnieki, 3D produktu dizaineri, 3D drukāto tablešu aptieku speciālisti, 3D orgānu, ekstremitāšu un protēžu printēšanas eksperti, 3D pārtikas printeru speciālisti. Iespēju tiešām ir daudz!

Kultivētas gaļas ražotāji. Kaut gan pasaulē šis produkts joprojām nav komerciāli pieejams, nākotnē mākslīgi audzēta gaļa kļūs lētāka nekā svaiga gaļa, paredz futurologs T. Freijs. Tas nozīmē tikai vienu - jaunajā rūpniecības nozarē būs nepieciešami jauni speciālisti: kultivētās gaļas bioreaktoru dizaineri, gaļas cilmes šūnu pārvaldnieki, mākslīgi audzētās gaļas dizaineri un ētikas speciālisti, kvalitātes kontrolētāji un jaunu produktu izstrādātāji. Kā jau jaunam produktam, būs vajadzīgi arī kultivētās gaļas diētas inženieri, pārstrādes vadītāji un daudzi citi speciālisti.

“Lietu internetā” balstīta mājokļa automatizācijas profesionāļi. Maksimāla drošība un automatizācija ikvienā mājokļa stūrī – no garāžas durvju automātiskas atvēršanās mājas saimnieku spēkratiem līdz veselīga klimata uzturēšanai atbilstoši katra ģimenes locekļa veselības stāvoklim. Līdz 2040. gadam, attīstoties tā sauktajam “lietu internetam” (angļ. - Internet of Things), mājokļu automatizācija būs pilnveidojusies tiktāl, ka būs nepieciešama vesela virkne jaunu speciālistu šīs dinamiskās nozares apkalpošanai. Viedo ēku uzstādītāji, veselības monitorēšanas speciālisti, lietu interneta sistēmas antropologi, trauksmes sistēmu speciālisti, viedo apģērbu radītāji un daudzi citi.

*Izmantotie avoti: https://futuristspeaker.com/future-of-work/20-common-jobs-in-2040/

foto: pexels.com