Diedzējam šajā pavasarī

Diedzējam šajā pavasarī

17. Apr 2013, 11:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavasaris noteikti šobrīd ir gaidītākais notikums ikvienās mājās, jo garā ziema mūs visus ir nogurdinājusi. Tāpēc, lai vieglāk būtu noķert pavasara sajūtu, jāļauj tam ienākt caur dažādām gardām un ēdamām lietām, piemēram, dīgstiem.

Konsultē

Signe Meirāne, žurnāla "Četras sezonas" galvenā redaktore, Paulas un Emīlijas māmiņa

Inese Siksna, uztura speciālists

“Dīgstu nevar pielīdzināt nevienai tabletei un pat ne gatavam pārtikas produktam, jo dīgstos šo vitamīnu un uzturvielu ir vislielākajā koncentrācijā kā tad, kad augs ir paaudzies,” atklāj uztura speciāliste Inese Siksna.

Diedzēt mēs varam gandrīz visus graudaugus un augu sēklas – redīsu, sinepju, rukolas sēklas, sarkano biešu, lucernas, kressalātu, zaļo zirnīšu un saules puķu sēkliņas, arī kviešu graudus un Ķīnas pupiņas.

Lai izbaudītu dažādu dīgtu garšu, uz sarunu aicinājām divu meitu māmiņu Signi, kas ir aizrautīga garšu pazinēja un gardēžu žurnāla "Četras sezonas" galvenā redaktore. Signe ēst gatavošanā labprāt izmanto veseligos dīgstus.

Kā uzskata Signe  Meirāne, zirnīši iederas it visur- tos var sagatavot ar kartupeļiem, olu vai vienkārši tāpat. Bērniem arī garšo redīsi, vienu brīdi garšoja saulespuķes, tas ir atkarīgs no tā, ko organisms vēlas.

Uztura speciāliste Inese Siksna stāsta par vitamīniem, kas ir dīgstu sastāvā: “E vitamīns ir īpaši daudz šajos dīgstos, īpaši graudaugu dīgstos, tas ir tas, ko saņemam, uzturā lietojot eļļu. Jāpiebilst, ka E vitamīns šādā veidā no graudaugiem būs daudz labāks, ja pavasarī jūtamies noguruši ar pelēcīgu ādu, jo E vitamīns varētu situāciju uzlabot.” 

Kad piedāvāt pagaršot dīgstus?

Kā uzskata uztura speciāliste Inese Siksna, garšas ziņā bērniem varētu nepatikt dīgsti ar asu garšu, piemēram, rukola, sinepju sēklas.

Maigākas garšas ziņā ir diedzētas saulespuķu sēklas. Tās dīgst ilgāk, jāgaida ir aptuveni nedēļu, tomēr,ka dīgsti ir gatavi, tie ir ar sulīgu dīgstu un ir biezām lapām.

Lai bērniņš pirmo reizi varētu nogaršot dīgstus, vēlams pagaidīt līdz mazais sasniedzis gada vecumu, jo no dīgstiem gatavoti veselības dzērieni, maza bērniņa gremošanas sistēmai var būt par stipru. Taču lielākus bērnus vēlams iesaistīt virtuves darbos, jo pašu gatavotam ēdienam ir cita garša.

Dīgsti ir ļoti pateicīgi ar to, ka no tiem var gatavot arī pesto – mērcīti, kuru pievienot dažādiem ēdieniem.

NODERĪGAS RECEPTES 

Veselīgās polārmaizītes brokastīm

Taču tagad gan, ķeramies pie gatavošanas – mums taps pavisam vienkāršas brokastu maizītes, taču vitamīniem bagātas un ļoti garšīgas.

Sastāvdaļas:

polārmaizītes

krēmsiers

avokado

vārītas paipalu olas

dīgsti

Pagatavošana:

Mums būs nepieciešamas polārmaizītes, kas ir veselīgas, jo gatavotas no rudzu miltiem, krēmsiers, nogatavināti avokado, vārītas paipalu oliņas un dīgsti pēc izvēles.

Polārmaizītēm uzziežam krēmsieru, uzliekam virsū sagrieztu avokado. Visvieglāk avokado nomzot ir to pārgriežot uz pusēm, izņemot kauliņu un ar karoti izgrebjot visu zaļo mīkstumu. Avokado ir brīnumains auglis, jo tas satur vielas, kas aizsargā no saslimšanas ar vēzi un sirds slimībām. Maizītēm pievienojam vārītas paipalu oliņas, kuras ir augstvērtīgākas par vistu olām, turklāt tās veicina asins attīrīšanās procesus.

Maizītes gardākas padara tas, ka bērni var piedalīties gatavošanas procesā. Un tad atliek visu notiesāt.

Dīgstu pesto

Sastāvdaļas:

Indijas rieksti

ķirbju sēklas

sinepju, zaļo redīsu, rukolas un zaļo zirnīšu dīgsti

ķiploks – 2 daiviņas

cietais siers

sāls

olīveļļa

Pagatavošana:

Protams, neaizmirstam par diedzētajām sēkliņām – mēs izmantosim sinepju, zaļos redīsus, rukolu uz zaļo zirnīšu veselīgos asniņus. Vēl jāpievieno nedaudz sāls, taču mērces biezumu nosaka olīveļļas daudzums. Pesto pagatavošana ir pavisam vienkārša – visas nepieciešamās sastāvdaļas saberam blenderī un kārtīgi sablendējam līdz iegūstam viendabīgu masu.

Kad viss gatavs, uzziežam uz polārmaizītes krēmsieru, nedaudz mūsu pašgatavoto pesto, pārkaisām ar dīgstiem un labu apetīti!

Māmiņu Klubs

Eksperts