Diāna Zande: jāiemācas sevi apbalvot!

Diāna Zande: jāiemācas sevi apbalvot!

02. Feb 2013, 00:00 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

Kādēļ no vēlmes sevi iemīlēt līdz brīdim, kad tas jau ir noticis, paiet tik ilgs laiks? Psiholoģe Diāna Zande Sieviešu Klubam atklāj noslēpumu, kā tikt līdz kārotajam galamērķim.

Stāsta psiholoģe Diāna Zande

Tiesa no saņemšanās brīža līdz mērķa īstenošanai paiet krietns laika sprīdis, kuru pavada daudzi mazi solīši pretī mērķim. Jāsaņemas ir tikai tam pirmajam un tad konsekventi jāturpina uzsāktais kurss. Tad pie mērķa agri vai vēlu tiešām pietuvosies.

Zini, kā sauc pirmo soli pretī galamērķim 100 % sevis mīlēšana? Rūpes par sevi! Jāsaņemas spert pirmo soli, lai katru dienu par sevi sāktu rūpēties. Jāpanāk, lai ar laiku rūpes par sevi un savām vajadzībām kļūst tikpat nozīmīgas, cik rūpes par citu vajadzībām. Vari kaut vai savā plānotājā ierakstīt brīdi, kuru veltīsi tikai sev! Mīlestība tas ir darbības vārds, ir fiziski sev jāizrāda, ka sevi mīli. Šo frāzi var atkārtot kaut katrā rakstā par pašapziņu, lai līdz sirds dziļumiem katra sieviete tam arī noticētu.

Tikai zīdaiņa vecumā izdzīvojam brīdi, kad mīlam sevi tikai tad, ja mūs mīl apkārtējie. Pieaugušo vecumā ir apgriezta proporcija: ja mīli sevi, tad tevi mīlēs arī apkārtējie. Būtu dīvaini šobrīd mums gaidīt, ka mīļotais vīrietis, draudzenes vai kāds cits no malas uzturēs mūsos veselīgo pašvērtējumu!

Tāpēc, lai būtu ar savu dzīvi apmierināta un spētu sevi no sirds iemīlēt, izvirzi sev mērķus. Veic savas dzīves inventarizāciju! Kas ir tās feinās lietas, kas tev jau dzīvē ir? Ar ko tu lepojies un par kurām ļoti priecājies? Bet kas ir tās lietas, kas tev trūkst un kuras gribētu?

Mērķiem, protams, ir jābūt reāliem! Sapņot, ka tev trūkst jahtas, māja Jūrmalā vai katru gadu ceļojums apkārt pasaulei var būt visai nereāli, tam droši vien piekritīsi, vai ne?

Kad esi izvērtējusi, kas tavai laimei un pilnīgam apmierinājumam trūkst, domā, ko vajadzētu darīt, lai pie sava mērķa arī tiktu. Piemēram, ja vēlies iemācīties angļu valodu, izdomā, kādi ir tavi esošie resursi. Daudz bērnu grāmatiņu angļu valodā, kuras vari lasīt, pāris angļu valodas privātskolotāju telefona numuru, brīvs laiks ceturtdienu vakaros, kuru varu veltīt jaunas valodas apguvei… Domāju, ka ideju saprati, vai ne?

Nākamais solis – pievērsties šķērļu atrisināšanai, kas tevi traucē līdz idejas īstenošanai? Nauda? Finansiālais stāvoklis? Arī šeit var atrast risinājumu. Varbūt vari pārplānot savu mēneša budžetu, izdevumu sadaļā no tēriņiem sev, naudu pārvirzīt uz angļu valodas kursiem? Vai atrast ekstra piepelnīšanās iespēju, lai sanāk taviem angļu valodas kursiem? Vai arī runāt ar kādu angļu valodas pazinēju bartera attiecības: viņš tev māca angļu valodu, bet tu viņam – auklē bērnus, māci dekupāžu (vai da jebko citu!), brīvdienās, kad viņš nav mājās pieskati viņa mājdzīvnieku… Tāpat der atcerēties – lai iemācītos angļu valodu, var izmantot arī bezmaksas iespējas. Internetā ir pieejamas dažādas mājas lapas, kurās mācīties bez maksas, arī tepat Rīgā ir centri, kuros pasniedzēji no Amerikas māca angļu valodu bez maksas. Galvenais – neatmet cerību un katru dienu rosies, līdz izdodas pietuvoties mērķim!

Un šādu mērķu grafiku var izveidot ar katru vēlmi, kuru vēlies savā dzīvē īstenot. Angļu valodas apguvi minējām tikai kā piemēru.

Mēs gandrīz katra katru 1. janvārī nolemjam sākt tievēt, bet jau 2. janvārī sevi gribam redzēt tievas. Izlēdzam realitāti, ka vienā dienā tas vienkārši nav iespējams.

Ļoti svarīgi sev dot laiku mērķa īstenošanai! Un par katru mazo pasperto solīti sevi paslavēt un paveikto pamanīt. Bet dienās, ja kaut kas nav izdevies, sev piedot un teikt – jā, šodien nolaidu gurķi, jā, paņēmu brīvdienu, bet rītdien ceļu pretī mērķim turpināšu!

Sieviešu Klubs

Kāda ir tava pieredze mērķu sasniegšanā?