Ja runa iet par pārsteigumu,tad tas var būt gan klasisks,visiem zināms,gan neparasts,kaut kas oriģināls.
Tādēļ es ņēmu klasiskas garšas nepārspējamos franču desertus,piemetu savas neparastās sastāvdaļas,lai radītu oriģinālu pavasara buķeti uz šķīvja.
Man jau šķiet,ka šī recepte paliks atmiņās gan ieraugot,gan izlasot,gan nobeigumā nobaudot.
Līdz ar to pārsteiguma deserts pēc pilnas programmas.
Tā kā recepte ir reāla improvizācija un uz doto brīdi vienā eksemplārā tik bijusi radīta,ņemiet par labu kā ir.
Protams,vienmēr ir pie kā piestrādāt,visādi sīkumi,lai viss būtu perfekti.Tomēr kopumā recepte ir izdevusies kā plānoju.
Sastāvdaļas spinātu saldējumam (franču deserts -parfait):
65g svaigas spinātu lapas
260ml saldais krējums 35%
1 laims
pāris piparmetras lapiņas
4 ēd.k cukurs
1 tēj.k Dansuker vaniļas cukurs,perfeta vaniļas garša un aromāts
3 olu dzeltenumi
Sastāvdaļas biešu kēksiem (Le fondant au chocolat):
2 olas
1 olas dzeltenums
100g melnā šokolāde
50g sviests
60g vārīta sarkanā biete
50g cukurs -mans iecienītākais ar savu aromātu Dansuker farīna cukurs
40g milti
Sastāvdaļas ķirbja sukādēm:
riekstu ķirbis
150ml ūdens
5 ēd.k cukurs
šķipsniņa citronskābe
1 tēj.k Dansuker vaniļas cukurs
Pasniegšanai -svaigas ogas un zaļad lapiņas,izmantoju spinātus un pūdercukurs.
Gatavojam saldējumu:
Olas dzeltenumiem pievienojam 2 ēd.k cukuru,ar putojamo slotiņu izmaisam.
Pielejam 60ml saldo krējumu,izmaisam un liekam karsēties.Karsējam nepārtraukti maisot līdz sabiezē.Atdzesējam.
Ņemam svaigas spinātu lapas un laimu.
Laimam norīvējam miziņu un izspiežam sulu.
Spinātu lapām noraujam kātiņus,Liekam traukā spinātus un laima sulu,kārtīgi sablenderējam.
Atlikušo saldo krējumu putojam ar palikušo cukuru līdz izveidojas putukrējums.
Vārītajā krēmā,kas atdzisis iemaisam spinātu biezeni.
Putukrējumā ieputojam vaniļas cukuru un spinātu krēmu.
Pildam porciju traucinos un liekam saldētavā uz vismaz 3 stundām.Var turēt arī ilgāk.
Gatavojam sukādes:
Ķirbi ar mizojamo nazi sagriežam šķēlēs.
Pannā liekam cukuru un ūdeni uzvāram līdz izšķīst cukurs.Pievienojam vaniļas cukuru un citronskābi.Liekam iekšā ķirbja šķēles.
Vāram uz nelielas uguns zem vāka līdz ķirbis kļūst caurspīdīgs.
Tā lāk pārliekam ķirbja šķēles uz cepamā papīra un žāvējam cepeškrāsnī uz vismazākās uguns ap 15 minūtēm.
Līdz kļūst spīdīgas kā sukādes.
Pēdējais solis-fondans:
Trauciņā liekam šokolādi,kas satur vismaz 70% kakao.
Pievienojam sviestu un ūdens peldē izkausējam.Liekam malā,lai atdziest.
Vārītu sarkano bieti sagriežam un sablenderējam.
Olas un vienu dzeltenumu liekam bļodā,pievienojam farīna cukuru.Farīna cukurs dod gan skaistu brūnu krāsu,gan burvīgu garšu un aromātu.Visu ar dakšiņu izmaisam līdz viendabīgs.
Olu massā iemaisam atdzisušo šokolādi/sviestu.
Tad pievienojam biešu bizeni,izmaisam.Ieguvām skaistu brūni,sarkanu massu.
Iesijājam miltus,izmaisam līdz viendabīga mīkla.Mīkla sanāk tāda tekoša.
Formiņas vai tasītes iesmērējam ar sviestu un apberam ar miltiem,ieliekam saldētavā.
Vislabāk izmantot keramiskās formiņas,tādēļ ņēmu mazas kafijas tasītes,jo formiņas tik mazas nav.
Lejam formiņās mīklu.
Liekam ierpiekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 220 grādiem ap 7-10 minūtēm.
Tā kā man grādus nerāda,es cepu 7 minūtes uz vienkārši lielas uguns ,tad uzmetu aci,novērtēju un cepu vēl pusotru minūti,jo uz šo laiku maniem kēksiem virspuse vēl nedaudz bija jēla.
Te ir jāpiešaujas pie savas cepeškrāsns un jāpierod kāda izmēra formiņās kāds cepšanas laiks nepieciešams.
Vieglāk ir tiem,kam tomēr grādus rāda.Bet nav neiespējami arī kā manā gadījumā.
Tā kā mans gatavošanas laiks bija 8 ar puss minūtes.Izņemam no cepeškrāsns un nedaudz ļaujam padzist,kādas 5 minūtes.
Šķīvi aplejam ar šokolādi,novelkam ar dakšiņu.Vienā malā liekam saldējumu,citā kēksu.
Dekorējam ar ķirbja sukādēm,svaigām ogām un spinātu lapiņām.
Kēksu apkaisam ar pūdercukuru.
Man jau pašai šis eksperiments ļoti patīk.Gan vizuālais sanācis kā plānots,gan garšu buķete ir satriecoša.
Šis noteikt ir tas deserts ko vēlētos pasniegt ciemiņiem,lai pārsteigtu.Pārteigumi būtu divi:
1.Lieliskas garšas katrā deserta sastāvdaļā.
2.Pārsteigtu arī sastāvdaļu saraksts.
Fondants izdevies lieliski.Izdevās saglabāt šo biešu sarkano toni nesabojājot kēksa konsistenci.Lieliski iztek lavīna.
Šis ir tas,kas garšos kā lielākiem tā mazākiem.
Manuprāt,ķirbja sukādes labi papildina šo krāsu gammu.Ēdot it nemaz nezinās,ka tas ir ķirbis.
Un diezgan dīvainais saldējuma sastāvs ir varengards.Ja nezin sastāvu,tad izceļas laims un piparmētra kremīgā,maigā garšā.
Esmu apmierināta ar gala rezultātu.Gan par katru sastāvdaļu atsevišķi,gan par kopējo ainu uz šķīvja.
Parādi savu saldāko desertu recepti un laimē saldu Dansukker balvu grozu!