Deserts - "Pavasara sinfonija"

Deserts - "Pavasara sinfonija"

16. Mar 2014, 12:39 taschinka taschinka

Ja runa iet par pārsteigumu,tad tas var būt gan klasisks,visiem zināms,gan neparasts,kaut kas oriģināls.

Tādēļ es ņēmu klasiskas garšas nepārspējamos franču desertus,piemetu savas neparastās sastāvdaļas,lai radītu oriģinālu pavasara buķeti uz šķīvja.

Man jau šķiet,ka šī recepte paliks atmiņās gan ieraugot,gan izlasot,gan nobeigumā nobaudot.

Līdz ar to pārsteiguma deserts pēc pilnas programmas.

Tā kā recepte ir reāla improvizācija un uz doto brīdi vienā eksemplārā tik bijusi radīta,ņemiet par labu kā ir.

Protams,vienmēr ir pie kā piestrādāt,visādi sīkumi,lai viss būtu perfekti.Tomēr kopumā recepte ir izdevusies kā plānoju.



Sastāvdaļas spinātu saldējumam (franču deserts -parfait):

65g svaigas spinātu lapas

260ml saldais krējums 35%

1 laims

pāris piparmetras lapiņas

4 ēd.k cukurs

1 tēj.k Dansuker vaniļas cukurs,perfeta vaniļas garša un aromāts

3 olu dzeltenumi

 

Sastāvdaļas biešu kēksiem (Le fondant au chocolat):

2 olas

1 olas dzeltenums

100g melnā šokolāde

50g sviests

60g vārīta sarkanā biete

50g cukurs -mans iecienītākais ar savu aromātu Dansuker farīna cukurs

40g milti

 

Sastāvdaļas ķirbja sukādēm:

riekstu ķirbis

150ml ūdens

5 ēd.k cukurs

šķipsniņa citronskābe

1 tēj.k Dansuker vaniļas cukurs

 Pasniegšanai -svaigas ogas un zaļad lapiņas,izmantoju spinātus un  pūdercukurs.

 

Gatavojam saldējumu:

Olas dzeltenumiem pievienojam 2 ēd.k cukuru,ar putojamo slotiņu izmaisam.

20140316114717-29321.jpg

 

Pielejam 60ml saldo krējumu,izmaisam un liekam karsēties.Karsējam nepārtraukti maisot līdz sabiezē.Atdzesējam.

20140316114809-38771.jpg

 


Ņemam svaigas spinātu lapas un laimu.

20140316114232-20797.jpg

 

Laimam norīvējam miziņu un izspiežam sulu.

Spinātu lapām noraujam kātiņus,Liekam traukā spinātus un laima sulu,kārtīgi sablenderējam.

20140316114626-57788.jpg

 

Atlikušo saldo krējumu putojam ar palikušo cukuru līdz izveidojas putukrējums.

Vārītajā krēmā,kas atdzisis iemaisam spinātu biezeni.

Putukrējumā ieputojam vaniļas cukuru un spinātu krēmu.

20140316115017-24074.jpg

 

Pildam porciju traucinos un liekam saldētavā uz vismaz 3 stundām.Var turēt arī ilgāk.

20140316115101-55905.jpg

 

Gatavojam sukādes:


Ķirbi ar mizojamo nazi sagriežam šķēlēs.

20140316115239-45962.jpg

 

Pannā liekam cukuru un ūdeni uzvāram līdz izšķīst cukurs.Pievienojam vaniļas cukuru un citronskābi.Liekam iekšā ķirbja šķēles.

Vāram uz nelielas uguns zem vāka līdz ķirbis kļūst caurspīdīgs.

20140316115421-53273.jpg

 

Tā lāk pārliekam ķirbja šķēles uz cepamā papīra un žāvējam cepeškrāsnī uz vismazākās uguns ap 15 minūtēm.

20140316115555-38189.jpg

 

Līdz kļūst spīdīgas kā sukādes.

20140316115529-11436.jpg

 

Pēdējais solis-fondans:

Trauciņā liekam šokolādi,kas satur vismaz 70% kakao.

20140316115738-47776.jpg

 

Pievienojam sviestu un ūdens peldē izkausējam.Liekam malā,lai atdziest.

20140316115804-88316.jpg

 

Vārītu sarkano bieti sagriežam un sablenderējam.

20140316115834-59907.jpg

20140316115845-50749.jpg

 

Olas un vienu dzeltenumu liekam bļodā,pievienojam farīna cukuru.Farīna cukurs dod gan skaistu brūnu krāsu,gan burvīgu garšu un aromātu.Visu ar dakšiņu izmaisam līdz viendabīgs.

20140316115927-98492.jpg

 

Olu massā iemaisam atdzisušo šokolādi/sviestu.

20140316120017-48714.jpg

 

Tad pievienojam biešu bizeni,izmaisam.Ieguvām skaistu brūni,sarkanu massu.

20140316120135-64284.jpg

 

Iesijājam miltus,izmaisam līdz viendabīga mīkla.Mīkla sanāk tāda tekoša.

20140316120226-92411.jpg

 

Formiņas vai tasītes iesmērējam ar sviestu un apberam ar miltiem,ieliekam saldētavā.

Vislabāk izmantot keramiskās formiņas,tādēļ ņēmu mazas kafijas tasītes,jo formiņas tik mazas nav.

Lejam formiņās mīklu.

20140316120419-37639.jpg

 

Liekam ierpiekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 220 grādiem ap 7-10 minūtēm.

Tā kā man grādus nerāda,es cepu 7 minūtes uz vienkārši lielas uguns ,tad uzmetu aci,novērtēju un cepu vēl pusotru minūti,jo uz šo laiku maniem kēksiem virspuse vēl nedaudz bija jēla.

Te ir jāpiešaujas pie savas cepeškrāsns un jāpierod kāda izmēra formiņās kāds cepšanas laiks nepieciešams.

Vieglāk ir tiem,kam tomēr grādus rāda.Bet nav neiespējami arī kā manā gadījumā.

Tā kā mans gatavošanas laiks bija 8 ar puss minūtes.Izņemam no cepeškrāsns un nedaudz ļaujam padzist,kādas 5 minūtes.

20140316120847-24034.jpg

 

Šķīvi aplejam ar šokolādi,novelkam ar dakšiņu.Vienā malā liekam saldējumu,citā kēksu.

Dekorējam ar ķirbja sukādēm,svaigām ogām un spinātu lapiņām.

Kēksu apkaisam ar pūdercukuru.

20140316121202-51168.jpg

 

Man jau pašai šis eksperiments ļoti patīk.Gan vizuālais sanācis kā plānots,gan garšu buķete ir satriecoša.

20140316121341-38106.jpg

 

Šis noteikt ir tas deserts ko vēlētos pasniegt ciemiņiem,lai pārsteigtu.Pārteigumi būtu divi:

1.Lieliskas garšas katrā deserta sastāvdaļā.

2.Pārsteigtu arī sastāvdaļu saraksts.

20140316121358-67179.jpg

 

Fondants izdevies lieliski.Izdevās saglabāt šo biešu sarkano toni  nesabojājot kēksa konsistenci.Lieliski iztek lavīna.

20140316121427-40580.jpg

 

Šis ir tas,kas garšos kā lielākiem tā mazākiem.

20140316121452-85669.jpg

 

Manuprāt,ķirbja sukādes labi papildina šo krāsu gammu.Ēdot it nemaz nezinās,ka tas ir ķirbis.

20140316121505-85806.jpg

 

Un diezgan dīvainais saldējuma sastāvs ir varengards.Ja nezin sastāvu,tad izceļas laims un piparmētra kremīgā,maigā garšā.

20140316121514-54816.jpg

 

20140316121523-44753.jpg

 

 Esmu apmierināta ar gala rezultātu.Gan par katru sastāvdaļu atsevišķi,gan par kopējo ainu uz šķīvja.

20140316121532-55716.jpg

Parādi savu saldāko desertu recepti un laimē saldu Dansukker balvu grozu!

20140313165539-11460.jpg