Dārzeņus saldētavā nav ieteicams uzglabāt ilgāk par 12 mēnešiem

21. Jan 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā pagarināt vasaru un nodrošināt to, ka arī drūmajos rudens un ziemas mēnešos iespējams galdā celt pašu augļus un dārzeņus? Pareizi! Uzglabājot tos saldētavā.

Saldētus augļus, ogas un dārzeņus savā uzturā, protams, vari iekļaut, kad vien to vēlies, taču, Rimi Bērniem eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina, izvērtējot ēdienkarti, iesaka sākt izmantot saldētavas krājumus sākot no novembra.

Pateicoties iespējai produktus uzglabāt saldētavā, augļus un dārzeņus varam izmantot arī ziemā, pievienojot tos pie zupām, sautējumiem, arī smūtiju pagatavošanai. Tāpat arī krājumi noder, nodrošinot bērniņu ar pirmo piebarojumu.

Olga Ļubina mudina jaunās māmiņas padomāt par savlaicīgu dārzeņu, augļu un ogu sasaldēšanu, ja paredzēts, ka ziemas laikā būs jāuzsāk mazuļa piebarošana, jo, protams, vislabāk, ja pirmajam piebarojumam var izmantot pašu audzētus augļus un dārzeņus.

Saldētus dārzeņus nevajadzētu uzglabāt ilgāk par 12 mēnešiem, jo uzglabāšanas procesā zūd vitamīni, mainās dārzeņu, augļu un ogu struktūra, kā rezultātā šie produkti paliek mazāk vērtīgi. Tāpat arī uztura speciāliste aicina pievērst uzmanību tam, cik labi strādā saldētava, jo gadījumos, kad temperatūra netiek nodrošināta visu laiku konstanta, mazāks arī ir produktu uzglabāšanas termiņš. Produktus saldētavā ieteicams uzglabāt sadalītus pa tik lielām porcijām, cik vienā ēdienreizē ģimene var apēst, jo atkārtoti sasaldēt jau atsaldētus produktus nav ieteicams – vitamīnu zudums šajā gadījumā ir krietni lielāks, un pēc katras atsaldēšanas produktu uzturvērtība samazinās.

Olga Ļubina aicina vecākus mēģināt un testēt dažādu augļu un dārzeņu saldēšanu, nebaidoties no kļūdām, jo tādējādi katrs varam atrast mums īstās dārzeņu vai augļu kombinācijas. Saldēt var ne tikai jau iepriekšminētos augļus un dārzeņus, bet arī garšaugus – dilles, pētersīļus, lokus –, tos pirms tam smalki sakapājot un uzglabājot saldētavā trauciņos.