Cik saudzīga pret savām rokām esi ziemā?

Cik saudzīga pret savām rokām esi ziemā?

06. Feb 2013, 00:00 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

Lai arī šogad ziema ir sākusies samērā vēlu, tik un tā ļoti būtiski katrai no mums sargāt un saudzēt roku ādu. Tu taču negribi, lai tā kļūst raupja, plaisājoša un strauji novecojusi, vai ne? 

Ko darīt, lai būtu koptas rokas?

Ik vienai sievietei rudens-ziemas periodā aktuāla problēma ir sasprēgājusi roku āda. „Daudzi steidz apmeklēt skaistumkopšanas salonus, kuri piedāvā parafīna vanniņu, bet ir klienti, kuriem neatliek laika. Gan ziemā, gan vasarā ir aktuāla roku ādas mitrināšana un barošana. Ir zināms, ja roku āda ir veselīga, tad roku nagi arī priecēs ar savu stiprumu un spīdumu,” stāsta Starptautiskās Manikīra studijas pasniedzēja Gaida Brūvere. 

Ikdienā izvēloties roku kopšanas līdzekļus būtu vēlams ievērot dažus priekšnoteikumus – iegādājoties roku krēmu, izvairīties no produktiem, kas satur minerāleļļas, konservantus un parabēnus. Lietojot krēmu, kura sastāvā ir minerāleļļas 25% jaunās šūnas iet bojā, līdz ar to ādas stāvoklis neuzlabojas. „Unikāls roku krēms bagātināts ar Nāves jūras minerālsāļiem un dabīgajām eļļām-apelsīnu, saulespuķu un kliņģerīšu. Kā zinām, apelsīnu eļļa ir slavena ar savam relaksējošām un atjaunojošām īpašībām. Savukārt kliņģerīšu eļļa ir pazīstama, kā pretiekaisuma līdzeklis, bet retais zina, ka kliņģerītes labi ārstē apsaldējuma čūlas un reimatismu locītavās, varikozu vēnu, apdegumu sasitumu ārstēšanai.”

Derīgi ir arī, ja krēma sastāvā ir kokosriekstu eļļa, kas ir ļoti labs ādas mitrinātājs. „Lai mitrinošais roku krēms labi iedarbotos, ir jāatceras, ka izejot no mājām rokas vienmēr ir jāuzģērbj cimdi. Jo mitrinošie krēmi labi vada aukstumu un līdz ar to aukstā laikā ar mitrinošo krēmu ieziestās rokas sals vēl vairāk, bet mitrinošais krēms ir ļoti nepieciešams,” uzsver eksperte Gaida Brūvere. Lai mēs labāk izprastu barojošu un mitrinošu krēmu lomu roku ādas kopšanā Gaida Brūvere min pavisam vienkāršu piemēru: „Kad uz sausu maizes gabaliņu liek siltā eļļā (tas ir domāts barojošais krēms),tad veidojas cieta garoziņa un nevēlētos, lai tādas izskatītos mūsu rokas, bet līdz ko pie maizes gabaliņa tiek mitrums, tad maize ir maiga un mīksta. Tāpēc vispirms ādu mitrinām, sargājam no aukstuma un tad barojam un ja dara pretējo, tad nav vēlamā efekta.”

Protams, lai rokas labi izskatītos ir jāpadomā arī nagu veselību. Roku ādas un nagu veselība iet roku rokā. Tomēr ir lietas, ko derētu ievērot- katru dienu lietot ienadžu eļļu, kas baro un mitrina ādu apkārt nagam. Kā arī pareizi vīlēt nagus „Dabīgos nagus jāvīlē 180-240 gritu (rupjuma) vīlīti un virzienā no nadziņa labā stūrīša  uz naga gala vidu un no nadziņa kreisā stūrīša uz naga gala vidu.”

Kopumā, tie būtu pamata noteikumi roku ādas un nagu kopšanai ikdienā, tomēr dāmām, kurām atliek laiks mājas apstākļos pagatavot kosmētisko līdzekļus Starptautiskās Manikīra Studijas pasniedzēja Gaida Brūvere iesaka dažas noderīgas receptes: 

Lai pabarotu roku ādu, tad ņemsim 3 ēdamkarotes auzu pārslu milti, 1 ēdamkarote olīveļļas, 1 ēdamkarote piena un 1 tējkarote medus. Sajaucam visas sastāvdaļas un uzliekam uz roku ādas uz vienu stundu un noskalojam ar siltu ūdeni.

Lai dezinficētu un dziedētu ādu, sasmalcina ceļmallapas, kliņģerīšu un kumelīšu ziedus, šo ziedu un lapu 1 ēdamkaroti aplej ar 1glāzi verdoša ūdens un nostādina 2 stundas. Nostādinātajam šķidrumam pievienot 1 ēdamkaroti glicerīna (pārāk daudz glicerīna var izsaukt pretējo efektu žūšanu). Ar šo losjonu rokas apslauka 2-3 reizes dienā.

Lai mitrinātu roku ādu ir nepieciešams 1 ēdamkarote ceļmallapu  aplejam ar vienu glāzi verdoša ūdens, nostādinām 8-9 stundas (traukā ar vāciņu).Biezumus nokāšam. 50 gr sarīvēta sviesta, pievienojam 1 tējkaroti medus ,masai pievieno 1 ēdamkaroti ceļmallapu nostādināta šķidruma. Ja nav ceļmallapas, tas var aizvietot ar kumelīšu ziediem.

Lai ātrāk nagi augtu ir ½ tējkarote malti sarkanie pipari, 1 tējkarote bāzes krēma,10 pilieni vārīta ūdens. Sasildīt maisījumu ūdens peldē. Uzlikt uz kutikulām uz 15 min., vēlāk rūpīgi nomazgāt. 

Sieviešu Klubs

Kā tu rūpējies par savām rokām?