Biezpiena un aprikožu plātsmaize

Biezpiena un aprikožu plātsmaize

05. Jul 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grāmatas “Našķoties” autore Zane Ozoliņa teic, ka šī ir ļoti viegla un ātra biezpienmaizes recepte.

“Tiem, kuriem garšo rozīnes (man diemžēl šādu superspēju nav), noteikti aicinu pievieno arī tās, bet manas mīļākās biezpiena plātsmaizes ir ar aprikozēm, un, jā, šī ir burvīga,” praksē pārliecinājusies Zane Ozoliņa.

NEPIECIEŠAMS:

PAMATNEI

140 g sviesta istabas temperatūrā

100 g cukura

200 g kviešu miltu

1 tējkarote cepamā pulvera

 

BIEZPIENA KĀRTAI

1 kg biezpiena

220 ml skābā krējuma

200 g žāvētu aprikožu

150 g cukura

6 olas

60 g kartupeļu cietes jeb kartupeļu miltu

2 tējkarotes vaniļas ekstrakta

šķipsniņa sāls

 

PAGATAVOŠANA:

1. Vispirms aprikozes liek bļodiņā, aplej ar vārošu ūdeni un atstāj 20 minūtes uzbriest, tad kārtīgi sagriež mazākos gabaliņos.

2. Pagatavo biezpienmaizes pamatni. Mikserbļodā ber miltus, cepamo pulveri un cukuru. Ar karoti apmaisa sausās sastāvdaļas, tad pievieno sviestu, ieslēdz mikseri un, lēnām kāpinot tā ātrumu, samaļ visas sastāvdaļas drupačainā masā.

3. Drupačas liek ledusskapī un ķeras pie biezpiena masas sagatavošanas. Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Olu dzeltenumiem pievieno vaniļas ekstraktu, sāli, cukuru, biezpienu, kartupeļu cieti, skābo krējumu un aprikozes.

4. Olu baltumus ar mikseri saputo stingrās putās.

5. Uzputotos olu baltumus uz aci sadala 3 daļās un pa vienai iecilā biezpiena masā.

6. Tagad laiks visu salikt kopā. Ar cepamo papīru izklātā cepamajā pannā izber pamatnes drupaču masu, vienmērīgi izlīdzina un ar rokām nedaudz piespiež. Virsū pamatnei lej biezpiena masu.

7. Pannu liek līdz 180 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī, un plātsmaizi gatavo 40–50 minūtes. Gatavošanas laiks, protams, atkarīgs no cepeškrāsns, taču biezpienmaize būs gatava, kad viducis būs sacietējis un augšpuse skaisti apbrūnējusi.

8. Kad biezpienmaize izņemta no cepeškrāsns, to atdzesē, tad sagriež gabaliņos.

 

PADOMS

Plātsmaizes pagatavošanai ieteiktu izmantot biezpienu ar tauku saturu 9%, taču tā sanāks arī ar liesāku biezpienu.

Ja biezpiens ir ļoti graudains, tad iepriekš to vajadzētu kārtīgi saspaidīt ar dakšiņu, izspiest caur sietu, samalt gaļas maļamajā mašīnā vai vienkārši nedaudz sasmalcināt virtuves kombainā.