Aurēlija Anužīte-Lauciņa: "Ģimene ir mana drošā osta"

Aurēlija Anužīte-Lauciņa: "Ģimene ir mana drošā osta"

11. May 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aurēlija Anužīte-Lauziņa ir harizmātiska aktrise un sešu bērnu māmiņa. Tāpēc nebija divu domu, ka Mātes dienas TV raidījuma lielajai intervijai jāuzrunā tieši viņu.

Izrādās, Aurēlija Mātes dienu ik gadu svin divas reizes, jo Lietuvā, kur Aurēlija dzimusi, šie svētki tiek svinēti maija pirmajā svētdienā, savukārt Latvijā – otrajā. Kļūšana par daudzbērnu ģimeni bijis apzināts solis, jo, kā teic Aurēlija, bērnus gribējusi gan viņa, gan arī viņas vīrs Andris, un par katru bērnu, kurš pieteicies, viņi bijuši sajūsmā. “Es to tiešām izbaudu un neredzu neko labāku dzīvē kā liela ģimene. Iedomājaties, kā mani samīļos Mātes dienā, nesīs zīmējumus. Cik daudz ieguldu, tik daudz saņemu pretī,” saka viņa, piebilstot, ka ģimene ir viņas drošā osta. Ar sešiem bērniem diena gan paiet “ņigu-ņegu”, taču Aurēlija atzīst, ka tas ir ļoti skaisti.

Savulaik Aurēlija gan atzinusi, ka, viņasprāt, valsts vēl nav gatava daudzbērnu ģimenēm, taču pati paskaidro, ka tā ir tikai viņas pašas darīšana un par draugiem brīdī, kad esi kļuvusi par daudzbērnu mammu, paliek tie, kuriem pašiem ir vairāki bērnu, jo ar šiem cilvēkiem var sarunāties no pusvārda. “Ar šiem cilvēkiem izveidojas pat savs humors,” stāsta Aurēlija, atceroties kādu gadījumu, kad ar draudzeni, kurai ir pieci bērni, pēc pusnakts abas sarakstījušās, viena otrai rakstot, ka beidzot visi guļ, ir kārtība un nekas nenotiek. “Šādās reizēs aizej gulēt ar domu, ka neesi šajā pasaulē viena,” piemetina viņa.

Protams, ir reizes, kad arī Aurēlijai zūd pacietība, un tas ir situācijās, kad, kā saka viņa pati, visa kā ir par daudz. Viņa ir iemācījusies koncentrēties uz lielām lietām, mazās vienkārši palaižot garām. “Ja tev ir spēks, pievērsies arī mazajām lietām, ja nav – tad nē,” par to, kā tikt galā ar sešu bērnu audzināšanu, saka Aurēlija, piebilstot, ka no ārpuses pastāv liels spiediens, cik ideālai mammai viņai jābūt. “Nē, man vienkārši jābūt nedaudz vairāk savaldīgai, lai nebūtu tā, ka man traucēt būt man pašai,” viņa uzsver.

VISU INTERVIJU SKATIES ŠEIT

Beidzot izpaliek rīta stress

Aurēlija ikdienā daudz klausās Latvijas Radio, kur nesen dzirdējusi kādas psihoterapeites stāstīto par to, ko darīt, lai šajā pandēmijas laikā tik daudz neēstu. Aurēlija to klausījusies un domājusi: “Ak, Dievs, ja tie būtu kara apstākļi, kad tiešām nebūtu, ko ēst, mēs nerunātu par tādām muļķībām, jo tas ir tikai savaldības trūkums.” Sešu bērnu māmiņa uzsver, ka mums ir viss, un šobrīd ir dota iespēja apstāties un novērtēt to zelta laiku ar saviem tuvākajiem cilvēkiem. Viņa pati par pašreizējiem apstākļiem savā ziņā pat ir priecīga, jo beidzot nav jāsaskaras ar ik rīta katastrofālo stresu, kuru gan Aurēlija jau iemācījusies organizēt. “Dienā bērni no saviem vecākiem saņem kopābūšanu un vakarā mūs vairs netraucē, tāpēc varam ar vīru noskatīties filmu vai “Panorāmu”,” saka Aurēlija Anužīte-Lauciņa. Ja iepriekš viņa nav jutusies iederīga to mammu pulkā, kas vienmēr bijušas perfekti sapostas, jo nav spējusi izlēkt no sava kuģa, tad tagad viņai ir sajūta, ka visi beidzot ir uz viena kuģa, upe tek lēni un visi peldam vienā virzienā.

Nebūt patērētājiem

Savos bērnos Aurēlija vēlas ieaudzināt īpašību būt nevis patērētājiem, bet gan devējiem. “Manuprāt, iemācīt cienīt vecākus un nemelot, ir pamatvērtības, uz kurām balstās viss pārējais. Tad mācēsi cienīt arī pārējos,” par vērtībām saka Aurēlija. Viņa vēlētos, lai bērni izaugtu par cienījamām personībām, kuras dalās ar savām zināšanām, jo vienmēr starp cilvēkiem izcili ir tie, kuri ar savu personību un pašaizliedzību strādā, lai citiem nodotu labo, kas sakrāts pašos. “Mīlēt, paciest un savaldīties,” uzsver Aurēlija, runājot par īpašībām, kuras vēlētos redzēt cilvēkos, piebilstot, ka šobrīd zaudē visa sabiedrība, jo bērnu nesavaldība dažkārt pārkāpj visas robežas.

VISU INTERVIJU SKATIES ŠEIT