Atvieglo savu ikdienu – lūdz partnera palīdzību!

Atvieglo savu ikdienu – lūdz partnera palīdzību!

20. Nov 2017, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dažkārt pēc mazulīša dzimšanas, uzņemoties rūpes gan par bērniņu, gan mājas pienākumiem, sieviete ir tik pārgurusi, ka vairs neatliek spēka nekam citam. Risinājums – lūgt partnera palīdzību! Konsultē psiholoģe Diāna Zande.  

Joprojām daudzās ģimenēs novērojams, ka sievietes, vairāk nekā vīrieši, uzņemas rūpes gan par bērnu, gan mājas soli. „Daudzos gadījumos tas ir tādēļ, ka šādu attiecību modeli sieviete redzējusi bērnībā, savu vecāku ģimenē! Varbūt viņa pieredzējusi, kā mamma skraidījusi kā skudriņa, un pati savā ģimenē turpina darīt to pašu, pūšot un elšot, ka neviens viņai nepalīdz.

To visu ir iespējams izrunāt un vienoties! Savam partnerim ir jāpasaka: „Man vajadzētu, lai tu tagad nomizo kartupeļus, lūdzu, palīdzi” nevis jāsūkstās: „Man neviens nepalīdz”!

Vari partnerim teikt: „Mīļais, es ļoti labprāt ar tevi pamaigotos un pamīlētos, bet tad man vajadzētu, lai tu vairāk palīdzi! Varbūt varam darīt tā, ka tagad vienu stundu kopīgi gatavojam vakariņas un pēc tam, vakarā, kaut kur aizejam!”

Konkrēti, korekti, skaidri un neaizvainojot otru, to visu vajag izrunāt. Dažkārt sievietes saka: „Es jau viņam teicu, bet viņš nedzird!”

Tad svarīgi apdomāt, kā tu ar viņu runāji – vai tu to pateici tā, kā teiktu svešam cilvēkam – pieklājīgi, un vai tavs partneris saprata, ko tieši tu vēlējies pateikt,” aizdomāties mudina Diāna Zande.

Māmiņu Klubs

Vai tu un tavs partneris esat sadalījuši pienākumus, kurš par ko ir atbildīgs? Vai viņš tev labprāt palīdz? 

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā