Atpūta siltajās zemēs ar bērnu: 5 padomi drošībai

Atpūta siltajās zemēs ar bērnu: 5 padomi drošībai

14. Aug 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lielākā daļa vecāku nespēj iedomāties atvaļinājumu bez saviem bērniem – jo tā  ir lieliska iespēja vairāk laika pavadīt kopā. Taču, īpaši pirmajā reizē dodoties uz ārzemju kūrortiem ar mazuli, var rasties daudz jautājumu. Ceļojuma organizatora „Kidy Tour” produkta menedžere Latvijā Elīna Aņiļonīte sniedz 5 padomus par to, kā parūpēties par bērnu drošību un veselību atvaļinājuma laikā. 

Iepriekš sagatavojieties

Atvaļinājuma laikā vienmēr ceram uz labāko scenāriju – labvēlīgiem laika apstākļiem un pozitīvām emocijām. Taču atvaļinājumā tāpat kā ikdienas dzīvē var rasties dažādi izaicinājumi un situācijas, kurām varam laikus sagatavoties.

Izvēloties atvaļinājuma galamērķi un viesnīcu, vairāk uzmanības būtu jāvelta praktiskām detaļām - vai būs tiešais lidojums, cik tālu no lidostas nāksies  braukt ar autobusu vai automašīnu. Tas ir svarīgi, ceļojot ar pašiem mazākajiem, jo viņi var nogurt no garā ceļa. Ne mazāk būtiski ir tas, lai pati viesnīca būtu piemērota bērniem. Piemēram, Turcijas kūrortos, kas piedāvā atpūtu ģimenēm,  viesnīcu darbinieki ir gatavi sniegt visdažādāko palīdzību, tāpat jebkādu problēmu gadījumā var vērsties pie vietējā ceļojuma organizatora - gida, kas palīdzēs, atradīs ārstu vai citu vajadzīgo speciālistu.

Pirms došanās brīvdienās būtu ieteicams pakonsultēties ar farmaceitu vai  bērnu uzraugošo pediatru -  viņi vislabāk spēs ieteikt, kādi līdzekļi vai zāles var noderēt jūsu atvasei atvaļinājuma laikā. Tāpat būtu jāpakonsultējas ar apdrošināšanas ekspertu par jūsu ģimenei piemērotāko veselības apdrošināšanas veidu - tas palīdzēs apdrošināties pret negaidītiem papildu tēriņiem.

Ziniet, ko dara bērns 

Ģimeņu atpūtai paredzētās viesnīcas ir gatavas nodrošināt bērniem drošību, taču mazos atpūtniekus jāuzrauga arī pašiem vecākiem. Pirms atvaļinājuma ar bērnu vēlams pārrunāt svarīgākos jautājumus par drošību, to, kā uzvesties viesnīcas teritorijā vai ārpus tās robežām. Tiesa, bērni ir bērni, un jāatceras, ka jauna vide bērnā izraisa ziņkārību un vēlmi to izpētīt.

Jautājiet viesnīcas administratoram, ja jums ir nepieciešama palīdzība bērna drošības nodrošināšanai. Mazākajam bērnam būtu lietderīgi uzlikt aproci ar kontaktinformāciju, lai būtu vieglāk viņu atrast tad, ja viesnīcas teritorijā gadās apmaldīties.

Ir arī tādas viesnīcas, kas piedāvā bērna video novērošanas pakalpojumu. Kamēr viņš izklaidējas mini klubā, viesnīcas televizoros vai lejupielādētajā viedtālruņa programmā varat vērot savu bērnu reālajā laikā.

Novērtējiet karstuma un saules bīstamību 

Bērns pie baseina vai pludmalē var pavadīt veselu dienu, tādēļ būtu jāparūpējas par pienācīgu aizsardzību no saules: lietot aizsargkrēmu, neaizmirst par galvassegu, vairāk laika pavadīt ēnā un dzert ūdeni. Īpaši tas svarīgi siltajās zemēs, kur karstums ir krietni intensīvāks, kā pierasts pie mums.

Lai gan šķiet, ka bērns visu dienu var justies lieliski, pārkaršanas simptomi (slikta dūša, galvas reibšana) var izpaustas vēlāk dienas gaitā vai vakarā. Plānojot ceļojumu ar maziem bērniem, ieteicams painteresēties, vai izvēlētajā viesnīcā ir  bērnu baseins  ar jumta segumu.

Padomājiet par bērna uzturu 

Viesnīcas, kas pielāgotas ģimeņu brīvdienām, parasti piedāvā diezgan plašu ēdienu klāstu. Bērns var izvēlēties no atsevišķas ēdienkartes, tādēļ ēdiens ir piemērots pat visizvēlīgākajiem. Tomēr atstāt izvēli tikai mazā ceļotāja ziņā,  nebūtu prāta darbs. Sabalansēts uzturs ir svarīgs arī ceļojuma laikā, un bērnu ieteicams paskubināt izvēlēties arī svaigus augļus un dārzeņus. Jāņem vērā, ka bērnam neierasti, asi ēdieni vai liels saldumu daudzums var izraisīt gremošanas traucējumus.

Tāpat svarīgi pievērst uzmanību bērna higiēnai. Pirms ēšanas ieteicams mazgāt rokas, kā arī ēšanas laikā nevajadzētu ļaut bērnam glaudīt vai barot pieklīdušos dzīvniekus.

Atslābinieties, ir taču atvaļinājums 

Pats svarīgākais ir atcerēties, ka atvaļinājums ir paredzēts visas jūsu ģimenes atpūtai – ne tikai bērna, bet arī jūsu. Atslābinieties, izmēģiniet kūrortos piedāvātās izklaides, ekskursijas, kopā nogaršojiet dažādus ēdienus un saldumus, kuru klāsts siltajās zemēs ir īpaši plašs. Ļaujiet bērnam peldēties un draiskoties baseinā, jūrā vai spēlēties rotaļu laukumos. 

Ierodoties viesnīcā, administrācijā uzziniet par jums piedāvātajām bezmaksas izklaidēm. Piemēram, bieži vien viesnīcās ir iespējams apmeklēt tenisa kūrortus, spēlēt golfu, bezmaksas izmantot SPA pakalpojumus vai slēgto baseinu. Bērni var priecāties par apsildāmajiem baseiniem, ūdens kalniņiem un izklaidēties ar animatoru komandu. Esiet atvērti jauniem piedzīvojumiem un veltiet atvaļinājumu īstai atpūtai.