Atklaj sev zilo ezeru zemi

Atklaj sev zilo ezeru zemi

31. Aug 2020, 20:29 Marina Timoshenko Marina Timoshenko

Ātklaj sev zilo ezeru zemi.

Teiksim tā,kā mūsu ceļojums uz Latgali nebija spontāns,-gan vispārējās pandēmijas dēļ, gan mammas pārbraukšana uz Ilūkste ietekmēja uz mūsu izvēli.Ceļojot ar 4-gadīgu bērnu,bija ļoti svarīgi atrast drošas un  tieši bērniem piemērotas aktivitātes.

Savu maršrutu uzsakam no ''Pilskalnes Siguldiņas'' apmeklējuma.Siguldai ar ''Siguldiņu''nekāda sakara nav - ģeografiski tās atrodas divās dažādās Latvija malās.Rīdziniekiem līdz Pilskalnes pagasta nāksies mērot 243 kilometrus,siguldiešiem - par kādiem 100 kilometriem mazāk.Tās ir dabas parks,kurā vienuviet sastopams teju viss,pēc kā tīko dabas taku mīļotājs  - simtgadīgi koki,gleznainas gravas,mazi,spoži ezeriņi un klasiska purva laipa desertā.Lai visu šo krāšņumu apskatītu,lieguma teritorijā izveidota taka vairāk nekā četru kilometru garumā,kuru iespējams pielāgot savām spējām un interesēm.

Uzreiz jābrīdina - kaut arī taka ir ģimenei draudzīga,krāšņa un interesanta,tā nebūs piemērota ģimenes locekļiem,kas pārvietojas ratos vai ratiņkrēslā.

Takas garums bērniem 1,6 km ap 1,5 stundas.Ieejas maksa - 2,50.No mīnusiem - odu daudzums,es ieteiktu vilkt mugurā garās bikses.Bez fiziskas sagatavošanas baiģi grūti tikt līdz galam.

Nākamais mērķis  –  Stropu ezers . Tās ir Daugavpils pilsētas lielākā  ūdenskrātuve ,kas vasaras sezonā pulcē lielu atpūtnieku skaitu. Mums iedvesmoja fakts,kā  komplekss sastāv no „ezera  promenādes’’’daļas,25 metrus garā atklātā baseina ar 4 ceļiniem,lekšanas torņa un bērnu peldbaseina,pie kura ierīkots atpūtas laukums ar saulessargiem un atpūtas krēsliem,kuru izmantošana ir pilnīgi bez maksas.

Stropu ezera promenādē atrodas bērnu rotaļu laukums,ģērbtuves,maksas un bezmaksas tualetes ,plaša autostāvvieta,kā arī tiek piedāvāts iznomāt inventaru aktīvai atpūtai.

No mīnusiem gribētos atzimēt pludmales kafeinīcas atvēršanas  laiks  (ap 12.00),kā arī jābūt ļoti uzmanīgajam ieejot  ūdenī, jo ezera  dibenī baigi daudz akmentiņu.

Nākama pietura – Sventes  ezers. Atrodas desmit kilometru attālumā no Daugavpils. Ceļš no Daugavpils aizņems ap 20 minūtēm.  Ezers ir viens no dziļākajiem un dzidrākajiem Latvijā.Ezers ir bagāts ar līčiem un tā trīs salas veido botānisko liegumu ar platlapju-egļu mežu un retām augu sugām.Ezera dzidrais ūdens kļuva par iecienītu atpūtas  vietu.Atpūtas vieta piedāvā labu peldvietu ar smilšainu krastu,ugunskura vietu,vietu dažādiem pasākumiem.Ir iespēja izīrēt laivas,motorlaivas.

Ezera piekrasts atrodas pārak tūvu ceļai,sakarā ar to gan auto,gan atpūtnieki elpo ar ceļa pūtekļiem,-tās ,kā jūs saprotāt,ir ezera  mīnus.

Ideāla ieeja ūdenī, daudz vietu pik-nikam un pontoni  makšķerešānai ,kā arī skaistai fotosessijai.Tomēr pats interesantākais sākas vakarā.Tie ir saulrieti.Vai nu mums paveicies,vai nu tie vienmēr ir tādi,grūti pateikt,bet vakarā debesis bija nokrāsotas visās varavīksnes krāsās.

 

Neskatoties  uz to,kā Čertoka ezers atrodas pavisām cita  Latgales  pūsē,mēs nevarejām to brīnumainu vietu neapmeklēt.Ezers atrodas Aglonē,vienā no svētākajām vietām Latvijā,un tikai pāris kilometrus no Aglones bazilikas mežā atrodas ,pēc nostāstiem spriežot,Latvijas  nešķīstākais  ezers,kur nedzīvo zivis un tuvumā nav manāms neviens putns. Velna vārds ezeram ,iespējams,dots tā īpatnējās izcelšanās  un izskata dēļ.Ar ezeru saistītas vairākas teiksmas ,un nostāsti un tas suģestē ar savu noslēpumainību.Informācijas  stends vēsta,ka pie ezera novērojams neparasts klusums un ka to nemīl ne putni,ne dzīvnieki.Nostājoties pie ezera izveidotajā skatu laukumā,patiešām ir iespējams ieklausīties klusumā.

 

Interesanti,ka ilgu laiku uz ezeru vispār nav bijis norāžu,lai tūristi to mazāk apmeklētu.Taču cilvēku vēlmi ieraudzīt ezeru tas nemazināja,un nu tas kļuvis par vienu no populārākajiem tūrisma objektiem Aglonas novadā.

Jādodas pa autoceļu P62  aptuveni 9,5 km  no Aglonas Krāslavas virzienā,tad jānogriežas pie norādes .Tālāk ~800 m pa zemes ceļu.No stāvlaukuma 150 m pa iestaigātām meža takām un dēļu laipām.Ieeja – bezmaksas.

Tāds bija mūsu ceļojums uz Latgale. Ne velti Latgali dēvē par Zilo ezeru zemi,jo ezeri tur sastopami gandrīz ik uz soļa.Latgales tradīcijas un viesmīlīgie cilvēki ir tas,kas padara šo reģionu tik īpašu.Tādēļ noteikti atkārtosim iepazīšanu ar Latgales ezeriem arī nākamgad.