Ar īres līgumu varam pasargāt sevi

Ar īres līgumu varam pasargāt sevi

28. Oct 2013, 16:11 liigad liigad

Dzīvē pienāk brīdis, kad liekas „nu šis ir īstais laiks uzsākt patstāvīgu dzīvi”. Tad cilvēks saprot, ka vēlas savu vietiņu, kuru saukt par mājām, bet ne vienmēr vēlmes sakrīt ar iespējām. Tad kā alternatīvu daudzi izvēlas mitekli īrēt.

Stāsts iz dzīves, kādēļ top šis raksts:

Jauns puisis, strādā labi apmaksātā darbā, nolēmis beidzot īrēt dzīvokli viens, nevis viens kopā ar bariņu draugu. Internetā meklē dzīvokli, piedāvājumi daudz, tad nu izskata pieejamākos, gan cenas, gan atrašanās vietas ziņā.

Tad nu atrod ideālo variantu un dodas uz tikšanos ar dzīvokļa īpašnieku. Sarunas laikā noskaidro, kāda tad īres maksa, pajautā par īres līgumu uz ko īpašnieks atbild „Ko ķēpāties ar papīriem nāc un dzīvo”. Beigās noskaidrojas, ka dzīvoklim uzkrājies krietns parāds par komunālajiem pakalpojumiem, tad nu īpašnieks un jaunais puisis vienojas, ka puisis apmaksās komunālo parādu, bet pusgadu nemaksās īres maksu. Tā kā puisis bija iekrājis naudu izdomā, ka samaksās uzreiz. Jāsaka, ka dzīvoklī bija tikai elektriskā plīts. Aptuveni mēnesi puisis dzīvoja dzīvoklī un biji visu jauki iekārtojis, tad aizbrauca ciemos pie vecākiem uz 4 dienām.

Aizbraucot atpakaļ uz dzīvokli, puisis mēģinot atslēgt dzīvokļa durvis, konstatēja, ka atslēga ir nomainīta. Beigās kāds atvēra durvis. Izrādās jau jauns īrnieks. Puisis, protams, zvanīja dzīvokļa īpašniekam un dzirdēja atbildi „Man pret tevi nav nekādas saistības”. Jaunais puisis, protams, izvāca visas savas lietas no dzīvokļa, bet komunālo parāda dzēšanai summa pazaudēta.

 

Sargāsim sevi un te būs mani ieteikumi:

1) Pirms uzsākat sarunas par līguma noslēgšanu, obligāti noskaidrojiet - vai izīrētājs ir tiesīgs izīrēt dzīvojamo telpu!

2) Atbilstoši likumam, īres līgums jāslēdz rakstveidā, ja līgumu piedāvā izīrētājs, atceries, ka īrniekam ir tiesības veikt labojumus piedāvātajā līguma projektā un tā rezultātā parakstīt abpusēji pieņemamu, izdevīgu un likuma prasībām atbilstošu līguma variantu.

3) Īres līgumā svarīgi norādīt- īres objektu, īres maksas apmēru, maksāšanas veidu un laiku, pakalpojumu veidiem, ko saņems īrnieks, līguma termiņu, līguma izbeigšanas pamatiem, īrnieka un izīrētāja tiesībām un pienākumiem.

4) Nekautrējieties izīrēto telpu saņemšanas dienā kopā ar izīrētāju sastādīt pieņemšanas - nodošanas aktu, kurā konstatē izīrējamās telpas un to stāvokli, platību, santehnikas un citu iekārtu tehnisko stāvokli, kā arī skaitītāju rādījumus! Vēlams visu fiksēt fotogrāfijās un tā pievienot klāt pieņemšanas- nodošanas aktam!

5) Nekādā gadījumā neparakstiet līgumu, pirms neesat to rūpīgi izlasījuši!

6) Ja veiciet kādu maksājumu skaidrā naudā, tam pretīm jums jāsaņem apliecinājums, ka izīrētājs ir saņēmis šādu summu.

Ja ir jautājumi droši jautājiet, jo ja paši necentīsimies uzzināt un izmantot savas tiesības, neviens mūsu vietā to nedarīs!

Vēlos dzirdēt arī jūsu pieredzi šajā jautājumā. Vai izīrētāji piedāvā slēgt līgumus? Un vai tie ir izdevīgi abām pusēm?