Apotheka aptiekās iespējams iegādāties sejas aizsargmaskas

Apotheka aptiekās iespējams iegādāties sejas aizsargmaskas

15. Apr 2020, 10:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

foto: pexels.com

No 14. aprīļa Apotheka aptiekās pieejamas vienreizlietojamās sejas aizsargmaskas. Pašreiz tās pieejamas atsevišķās aptiekās Rīgā un Latvijas lielākajās pilsētās, bet jau no rītdienas tās varēs iegādāties arī aptiekā internetā apotheka.lv un citās Apotheka aptiekās visā Latvijā. Sejas aizsargmaskas tiek rekomendēts lietot ikvienam, atrodoties publiskās vietās, lai tās nēsātājs pasargātu citus cilvēkus un sevi no iespējama vīrusa izplatīšanās riska. 

Sejas aizsargmaskas paredzētas individuālajai aizsardzībai, un tās ir noderīgas, atrodoties jebkurā sabiedriskā vietā, kā iedzīvotājiem, tā arī tirgotājiem, policistiem, valsts iestāžu darbiniekiem un citiem strādājošajiem. Dažās valstīs, piemēram, Austrijā un Lietuvā, sejas masku nēsāšana publiskās vietās noteikta obligāti – kā viens no Covid-19 ierobežošanas pasākumiem. Taču svarīgi atcerēties, ka aizsargmasku lietošana var palīdzēt mazināt vīrusa izplatīšanos tikai tādā gadījumā, ja tās tiek lietotas pareizi un papildus tiek veikti citi piesardzības pasākumi.

"Sejas aizsargmasku lietošana var būt viens no pasākumiem, kuru inficēšanās riska mazināšanai var veikt katrs cilvēks. Primāri tās ir paredzētas, lai no inficēšanās pasargātu citus cilvēkus, tomēr šādas maskas piedāvā arī zināmu aizsardzības līmeni pret dažādiem mikroorganismiem, tai skaitā arī vīrusiem. Lai arī SARS-CoV-2 vīruss ir ievērojami mazāks par filtrējošā materiāla porām, tam ir raksturīga “uzsēšanās” uz lielākām daļiņām (piemēram, siekalu vai iesnu pilieniem), savukārt sejas aizsargmaskas sekmīgi aiztur lielāko daļu no tām, samazinot iespējamo vīrusu skaitu ieelpotajā gaisā. Jāatceras, ka sejas aizsargmaskas neaiztur visas gaisā esošā vīrusa daļiņas, tomēr, īpaši, ja tās tiek lietotas pareizi un kopā ar citiem preventīvajiem pasākumiem, piemēram, distances ievērošanu, regulāru roku mazgāšanu, tās ievērojami samazina risku inficēties,” saka Rīgas Stradiņa universitātes Darba drošības un vides veselības institūta direktors Ivars Vanadziņš.

Apotheka aptiekās pieejamās aizsargmaskas ir piegādājis pārbaudīts ražotājs, un tām ir Eiropas standartiem atbilstoša kvalitāte. Sejas aizsargmaskas ir sertificētas un šobrīd pieejamas par zemāko tirgus cenu tieši no ražotāja. Pašreiz sejas aizsargmaskas pieejamas 50 gab. iepakojumos, un viena iepakojuma cena ir 36,90 eiro. Tuvākajās dienās tās būs pieejamas arī mazākos iepakojumos – pa 10 gab. vienā. Aizsargmaskas paredzētas vienreizējai lietošanai.

Ja aizsargmaska ir uzvilkta, dodoties ārpus mājas, tai obligāti jāpaliek uz sejas visu ārpus mājām atrašanās laiku. Nav pieļaujams, ka kādā brīdī aizsargmaskas priekšpuse tiek aiztikta ar rokām, tā tiek piekārtota vai novilkta un atkārtoti uzvilkta. Ja nav citu iespēju un cilvēkam jādodas, piemēram, ar sabiedrisko transportu uz plānveida vizīti pie ārsta, aizsrgmaska uzmanīgi jāuzvelk, iepriekš rūpīgi nomazgājot rokas, pirms iziešanas no mājām, bet atgriežoties mājās aizsargmaska ir pareizi jānovelk (nepieskaroties maskas frontālajai daļai) un uzreiz jāizmet slēgtā atkritumu tvertnē. 

Tāpat aptieku tīkls uzsver, ka sejas aizsargmasku apjomam iedzīvotāju vajadzībām vajadzētu būt pietiekamam tuvākajam laikam. “Lai arī sejas aizsargmaskas ir ilgi gaidīts produktus, aicinu cilvēkus būt apdomīgiem un aizsargmaskas iegādāties internetā apotheka.lv vai doties uz aptieku jau ieplānotajā regulārajā iepirkšanās reizē. Tāpat iedzīvotāji aicināti ievērot visus aptiekā ieviestos drošības pasākumus – apmeklēt aptieku tikai tad, ja nav parādījušies jebkādas saslimšanas simptomi, dezinficēt rokas, nedrūzmēties un ievērot distanci, recepšu medikamentu gadījumā savlaicīgi sagatavot personu apliecinošu dokumentu un iespēju robežās norēķināties ar maksājumu karti,” saka Apotheka valdes loceklis Jānis Kūliņš.

Sejas aizsargmaskas lietošanas noteikumi

Lietojot sejas aizsrargmasku, svarīgi:

·       pirms maskas uzlikšanas nomazgāt vai dezinficēt rokas;

·       uzliekot  masku uz sejas, neaiztikt tās frontālo daļu ar pirkstiem, rokām;

·       masku noņemt uzmanīgi, turot aiz tās aizdares, pēc maskas noņemšanas rūpīgi mazgāt un dezinficēt rokas;

·       nēsājot masku, tai jāaizsedz deguns un mute, maska nedrīkst būt novilkta uz kakla daļas vai zoda;

·       pēc lietošanas maska ir jāizmet slēgtā atkritumu tvertnē (tvertnē ar vāku) un rūpīgi jānomazgā rokas, bet nākamajā lietošanas reizē jāizmanto jauna maska.