Anti-Aging – kas vērtīgāks par cīņu pret laiku

Anti-Aging – kas vērtīgāks par cīņu pret laiku

19. Mar 2020, 18:14 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmais, ko vairums no mums iedomājas, izdzirdot vārdu salikumu Anti-Aging, ir kopjošā kosmētika vai dažādas intensitātes procedūras un manipulācijas, lai uzlabotu ārējo izskatu. Šajā gadījumā pirmais priekšstats tiešām ir maldīgs. Anti-Aging koncepts ir daudz nopietnāks un zinātniskāks – tie nav frivoli mēģinājumi apmānīt laiku. Mūsu āriene ir iekšējo procesu spogulis. Galvenais Anti-Aging mērķis ir ilgs un veselīgs mūžs. Tātad - aktuāls ikvienā dzīves posmā! Ieskatu, par to kā sāk šo ceļu, sniedz Dr. Jana Janovska, “Veselības centrs 4” filiāļu “Dermatoloģijas klīnika” un “Anti-Aging Institute” preventīvās medicīnas speciāliste un dermatoloģe.

 

Mūsu šī brīža pašsajūtu un veselību nākotnē ietekmē vairāk faktoru kopums – sākot ar DNS informāciju un hormonālo stāvokli, līdz ēšanas paradumiem un stresa līmenim ikdienā. Anti-Aging speciālisti uzsver prevencijas un profilakses pasākumu nozīmi, atbilstoši katra cilvēka individuālajam veselības stāvoklim, vecumam un dzīves posmam.

Ar ko sākt?

Katrā vecuma un dzīves posmā novecošanās vadība izpaužas citādāk. Tomēr sākums ir līdzīgs – tikšanās ar preventīvās medicīnas speciālistu pašreizējā stāvokļa izvērtēšanai, mērķu noteikšanai un to sasniegšanai. Šobrīd pilnvērtīga pretnovecošanās plāna izveide un  izpilde Latvijā iespējama vienīgi “Anti-Aging Institute”. Vienas klīnikas ietvaros tiek nodrošināts visaptverošs process, sākot ar pirmo speciālista konsultāciju, turpinot ar precīzu diagnostiku un rīcības plāna (ārstniecība un profilakse) sastādīšanu, uzraudzību, izpildi un turpmāku sadarbību jaunā kvalitātē.

Anti-Aging koncepts nozīmē paradigmu maiņu – no cīņas ar slimību uz rūpēm par veselību. Tieši tādēļ veselības aprūpes nākotne balstās uz personalizētu, preventīvo medicīnu.  “Personalizētā medicīna ir individuāla pieeja katram pacientam, ģenētisko testu veikšana, riska faktoru analīze un pacienta novērošana ilgtermiņā. Preventīvā medicīna seko hormonālām pārmaiņām pacienta organismā, un pēc nepieciešamības, tas tiek kompensēts. Tāpat terapija tiek koriģēta, iestājoties menopauzei un andropauzei,” skaidro Dr. J.Janovska. Katrs cilvēks ir unikāls – ar ģenētiskajā kodā ierakstītu informāciju, dzīves laikā gūto pozitīvo un negatīvo pieredzi un potenciālu sava veselības stāvokļa, līdz ar to – novecošanās procesu, uzlabošanai.

Runājot par preventīvajiem pasākumiem, plānojot ģimenes pieaugumu, Dr. J.Janovska uzsver, ka sievietei, vadoties no vecuma un anamnēzes (slimību vēstures), noteikti jāizvērtē savs organisms. Jānosaka vitamīnu slēptais trūkums, minerālvielu un pārējo svarīgo elementu kopums,  kas ļauj veiksmīgi palikt stāvoklī un iznēsāt veselīgu bērniņu. Noteikti jāpievērš uzmanība anēmijas (mazasinības) esamībai un jānosaka varbūtība šīs slimības attīstībai nākotnē. Ļoti ieteicams ir endokrinoloģiskais skrīnings vairogdziedzerim, kā arī jāapsver D vitamīna līmeņa izvērtēšana un laicīga korekcija, ja šis rādītājs ir pazemināts.

Arī veselīgs uzturs nav viennozīmīgs un visiem vienādi nosakāms faktors. Vienam un tam pašam cilvēkam, dzīves laikā nepieciešamais uztura veids un daudzums un ēšana režīms mainās vairākkārt. Piemēram, ģimenes plānošanas periodā sievietei savlaicīgi ir jāsabalansē uzturs, balstoties uz viņa ģenētiskām īpašībām, jānosaka produkti, kuri viņai ir it īpaši jāizslēdz grūtniecības laikā, lai mazinātu vēdera pūšanās un citas kuņģa zarnu trakta nevēlamās klīniskās izpausmes.

Jaunības un veselības atslēga tavā DNS

“Novecošanās procesu visvairāk ietekmē šūnu novecošanās. Ļoti nozīmīgs faktors novecošanās procesā ir DNS reparācijas (atjaunošanās) spēju pavājināšanā,” atklāj Dr. J.Janovska, “Ar ģenētiskos testu palīdzību iespējams izvērtēt DNS, ļoti agrīni diagnosticēt izmaiņas gēnos un riska faktorus attiecīgo slimību attīstībai, lai pasargātu noteikto gēnu no mutācijām, vēl pirms slimības rašanās.” Rezultātā speciālistiem ir iespēja precīzi noteikt vēlamos papildizmeklējumus, dzīvesveida korekcijas, medikamentus, vitamīnus un mikroelementus.

Runājot par faktoriem, kas ir īpaši svarīgi plānojot ģimenes pieaugumu, ir vērtīgi pieminēt šādus ģenētiskos testus:

·       OPTIMETgen – tiek izvērtētas folijskābes un B12 metabolisma cikls  un tā gēna un receptoru variācijas.

Folijskābei ir būtiska nozīme gaidāmā mazuļa galvas un mugurkaula smadzeņu izveidē. Folijskābes metabolisma traucējumi var izraisīt iedzimtas sirds slimības, lūpu un aukslēju šķeltni, vēlīnas grūtniecības komplikācijas, dažāda veida neirodeģeneratīvas un psihiskās slimības, osteoporozi un citas saslimšanas.

·       BASICgen – tiek analizētas ģenētiskās īpašības, kas saistītas ar uztura faktoriem, D vitamīna uzsūkšanos un citu vitamīnu variācijām (B grupas vitamīni, iekaisuma marķieri, osteoporozes risks un citi).

·       FEMgen- sievietes hormonālās sistēmas izvērtēšanai (krūts vēzis un citas ar hormoniem saistītas saslimšanas).

·       OXIgen – oksidatīvā stresa paneļa izvērtēšanai (antioksidantu terapija, metabolisms)

·       WEIGHTgen – sievietēm, kurām ir izteiktas tūskas problēmas un problēmas samazināt lieko svaru. Veselīgai svara kontrolei.

·       DIABETgen - insulīna rezistences, 2. tipa cukura diabēta attīstības riska izvērtēšanai un  gestācijas diabēta riska izvērtēšanai.

 

Testa rezultāts nav spriedums – tā ir iespēja rīkoties savlaicīgi, apsteidzot slimību un darot visu iespējamo, lai maksimāli samazināt tās rašanās risku.

“No matu galiņiem līdz papēžiem”

Novecošanos ietekmē ne tikai gēnos noteiktais, bet arī ārējie faktori. Novecošanās procesu paātrina ultravioletais starojums, glikācija, aptaukošanās (viduklī), smēķēšana, nepilnvērtīgs un kaitīgs uzturs (nutriģenētika). Šo ietekmi iespējams mazināt, veicot epiģenētiskas korekcijas - mainot dzīvesveidu, izvēloties kvalitatīvāku ēdienu, samazinot apēstā kvantitāti un palielinot fiziskās aktivitātes.

Mūsu veselība un izskats ir neskaitāmu procesu un faktoru rezultāts. Līdztekus pastāvīgi īstenojamām izmaiņām, jāatceras arī par profesionālas veselības aprūpes, savlaicīgas diagnostikas un pieredzējušu speciālistu nozīmi. Mūsu ķermenis ir vairāku funkcionējošu sistēmu kopums, kas strādā kā vienots veselums. Pilnvērtīga visu sistēmu darbība nodrošina veselību un labu pašsajūtu, kā arī ilgu un aktīvu mūžu. Ne mazāk svarīga ir emocionālā veselība un ārējais veidols, kuri ir cieši saistīti. Strādājot ar šo holistisko pieeju, “Anti-Aging Institute” klientiem tiek nodrošināta sadarbība ar multifunkcionālu speciālistu komandu un pieeja pasaules līmeņa diagnostikas, ārstniecības un estētiskās medicīnas iespējām. Tomēr viss sākas ar katra cilvēka apziņu, ka savlaicīgām, vienotām rūpēm par sevi nekad nav par vēlu.

Rakstu sagatavoja: Līga Putraima

“Veselības centrs 4” sabiedrisko attiecību speciāliste