Aicini vīrieti pārbaudīt savu veselību!

19. Dec 2018, 00:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vīriešu veselība ir temats, par kuru vajadzētu runāt biežāk, jo ikdienā biežāk dzirdam sievietēm adresētus aicinājumus pārbaudīt savu veselību. Tāpēc jautājums, kādu dzīvesveidu vīrietim vajadzētu dzīvot, lai varētu teikt, ka viņš ir vesels?

Urologa apmeklējums - obligāts katram vīrietim

Klīnikas EGV urologs Kirils Ivanovs norāda, ka katram vīrietim vismaz reizi mūžā ir jāapmeklē urologs, lai saņemtu profilaktisku apskati un padomus, kā uzturēt normālu fizisku veselību. Savukārt situācijās, kad parādās problēmas ar urināciju, veidojumi ārējos dzimumorgānos, asiņošana, problēmas ar potenci vai auglību, vīrietim obligāti jāvēršas pie ārsta, tāpat kā sasniedzot 50 gadu slieksni, kad ik gadu stiprajam dzimumam būtu jāvēršas pie urologa, lai izslēgtu agrīna prostatas vēža iespējamību, ko pats nevar ne ieraudzīt, ne sataustīt.

Kirils Ivanovs norāda, ka vizītes laikā tiek uzdoti jautājumi arī par auglību. Neauglības ārstēšana no vienas puses ir salīdzinoši sarežģīts process, taču no otras puses - viegls. Ārsta uzdevums ir atklāt iemeslus, kāpēc pasliktinājusies vīrieša spermas kvalitāte, un gadījumā, ja iemesli ir ārstējami, tas būtu jākoriģē.  Kirils Ivanovs: "Viens no ārstējamiem iemesliem ir sēklinieku vēnu paplašināšanās, bet otrs - hormonāli traucējumi, kurus iespējams koriģēt ar medikamentu palīdzību."

Veselības pamatā - veselīgs dzīvesveids

Uz nepieciešamību rūpēties par savu veselību norāda arī sporta studijas “A.R sporta studija” īpašnieks, sportists Kristaps Zutis, kurš saka, ka laiki ir mainījušies un arī viņš dodas pie ārstiem, tostarp, pie urologa, jo nekad nevari būt drošs, ka negaidīti nepiezagsies kāda saslimšana, tāpēc ir svarīgi par sevi rūpēties jau laikus.

K. Zutis atceras, ka kādreiz, dzerot vakaros pie TV alu un neīstenojot aktīvu sporta veidu, viņš kļuva slinks, taču īstajā laikā dzīvē ienāca bokss, kas atgrieza uz pareizā ceļa, palīdzot dzīvot atkal veselīgi. "Treniņu laikā nav jādomā ne par ko citu, tāpēc sports ir veids, kā atslēgties no visa, lai pēc tam atgrieztos ikdienas darbos ar jaunu enerģiju," uzsver sportists. Viņš arī norāda, ka jebkuram mūsdienu cilvēkam neatņemama ikdienas sastāvdaļa ir stress, kur palīdzēt var sports, tostarp arī bokss, kas ir viens no veselīgākajiem veidiem, kā cīnīties ar ikdienas stresu.

Veselīga dzīvesveida tēmu turpina klīnikas EGV urologs Kirils Ivanovs, uzsverot, ka veselīgs dzīvesveids tiek mācīts jau ģimenē un skolā, un labai dzīves kvalitātei jāņem vērā dažas pamatlietas:

  • nesmēķēt;
  • ierobežot alkohola lietošanu;
  • ierobežot kafijas lietošanu;
  • kvalitatīvs miegs 7-8 stundas diennaktī;
  • doties gulēt pirms pusnakts;
  • fiziskas aktivitātes 4-6 stundas nedēļā.

Speciālists iesaka sakārtot savu dzīvi tā, lai būtu laiks ne tikai darbam, bet arī atpūtai un sev, lai nedzīvotu saspringumā, kas rada hronisku stresu.